Η Διεθνής Σύμβουλος  Ψηφιακού Αλφαβητικού και Διαδικτυακής Ασφάλειας, Βερόνικα  Σαμαρά, υποστηρίζει ότι η ενημέρωση των παιδιών για την ιδιωτικότητα και η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης αποτελούν, τα «όπλα» για μια ασφαλή περιήγηση στο TikTok και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν γένει.

 

«Δεν μου αρέσει να μιλάω για κινδύνους, αλλά για ζητήματα στο διαδίκτυο. Και τα πιο σημαντικά από αυτά είναι η προστασία της ιδιωτικότητας, της δικής μας και των άλλων, η ανάπτυξη ενσυναίσθησης, έτσι ώστε πριν αναρτήσουμε οτιδήποτε στο διαδίκτυο να σκεφτούμε εάν μια τέτοια ανάρτηση θα μπορούσε να πληγώσει κάποιους άλλους, όπως και η γνώση του πραγματικού νοήματος της λέξης ”φίλος”, για να αποφεύγονται συνδέσεις με αγνώστους στο διαδίκτυο και συνεπώς, πιθανά άσχημα επακόλουθα», δηλώνει.

 

Επιπλέον, οι γονείς πρέπει, σύμφωνα με την ίδια, να ενδυναμώνουν τα παιδιά να τηρούν μια υγιή ισορροπία όσον αφορά τον χρόνο που αφιερώνουν σε διαπροσωπικές, σωματικές και διαδικτυακές δραστηριότητες, και να τα παροτρύνουν να ασχολούνται με τα χόμπι και τα ταλέντα τους.

 

«Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης από πολύ μικρή ηλικία αποτελεί κλειδί και στο να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό να χτίσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας, και να τα βοηθάμε να αναπτύξουν ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μην ψάχνουν τρόπους να γίνουν αρεστοί στους άλλους μέσα από το διαδίκτυο», εξηγεί η δρ. Σαμαρά.

 

Όσον αφορα το χρονικό όριο των 60 λεπτών που θα εφαρμόσει το TikTok σε μια προσπάθεια να περιορίσει το χρόνο που σπαταλούν οι ανήλικοι χρήστες στην πλατφόρμα, η ίδια διερωτήθηκε: «Πώς μπορούν οποιοιδήποτε κανονισμοί να είναι ικανοποιητικοί, όταν ένας χρήστης μπορεί να δώσει όποια ημερομηνία γέννησης θέλει σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργήσει λογαριασμό ως ενήλικας;»

 

«Απλά, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται τις υποχρεώσεις τους στο διαδίκτυο. Βάσει του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων – GDPR, απαγορεύεται στους ανηλίκους κάτω των 15 ετών στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, εκτός και αν έχουν λάβει τη συγκατάθεση των γονέων. Από εκεί και πέρα, καμία πλατφόρμα δεν μπορεί να είναι 100% ασφαλής, ούτε καν για ενήλικους χρήστες, εάν δεν ακολουθούνται από τους ίδιους οι πασίγνωστοι πια βασικοί κανόνες ασφάλειας στο διαδίκτυο», εξήγησε.

 

Τέλος, αναγνώρισε ότι τα social media αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των εφήβων, και όχι μόνο.

 

«Είναι πια ένα μεγάλο κομμάτι του διαδικτύου, είναι θα έλεγα ένα από τα πολλά εργαλεία του, και το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως, ακόμα και από επιχειρήσεις για τις καθημερινές μας συναλλαγές με αυτές. Συνεπώς, όπως οποιοδήποτε εργαλείο, εάν το χρησιμοποιούμε σωστά, υπεύθυνα και -γιατί όχι;- δημιουργικά, τότε όλα θα πάνε καλά».

 

Διαβάστε περισσότερα