Άνοιξε η όρεξη των ευρωπαϊκών τραπεζών για ενοποίηση μετά και την ανακοίνωση της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria την Τρίτη ότι θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες για την εξαγορά της Banco Sabadell.
Παρόλο που μια σύμπραξη δεν θα ήταν η μετασχηματιστική, διασυνοριακή συγχώνευση που επιθυμούσαν πολλοί τραπεζίτες και ρυθμιστικές αρχές, θα δημιουργούσε έναν δανειστή με ενεργητικό άνω του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ (1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων) και με χρηματιστηριακή αξία κοντά στην τρέχουσα αποτίμηση της Banco Santander ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα δώσει στην BBVA μια κερδοφόρα επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δραστηριότητές της στο Μεξικό.
Μετά από σχεδόν δύο χρόνια αυξήσεων των επιτοκίων, πολλοί δανειστές έχουν αποκομίσει κέρδη ρεκόρ τα οποία πιέζονται να αξιοποιήσουν – και οι επαναγορές δεν είναι πάντα η απάντηση. Καθώς το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο πότε θα μειωθούν και πάλι τα επιτόκια, τα στελέχη αναζητούν ευκαιρίες διαφοροποίησης, γράφει το Bloomberg.
«Καθώς πλησιάζουμε σιγά-σιγά στις πρώτες πιθανές μειώσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας, η ενοποίηση σε ολόκληρο τον κλάδο θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο», δήλωσε ο Φιλίπο Μαρία Αλοάτι, αναλυτής της Federated Hermes.
Οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν σημειώσει αύξηση 25% στα καθαρά κέρδη το 2024 από τις αρχές του 2022, ωθούμενοι από την άνοδο των επιτοκίων, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Τα κέρδη-ρεκόρ, μεταξύ άλλων μεταξύ των ισπανικών και ιταλικών ομίλων λιανικής τραπεζικής που επωφελήθηκαν από την οικονομική ανάπτυξη στη Νότια Ευρώπη, αρχίζουν να ταρακουνάνε τα καθιερωμένα πρότυπα.
Φέτος, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα -που ενισχύονται από την άνθηση των εξαγωγών, τον τουρισμό και τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας- αναμένεται να είναι μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή του ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος της BBVA, Κάρλος Τόρες, έρχεται τώρα να προστεθεί στον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, και σε άλλους που κυνηγούν ανοιχτά συμφωνίες. Η τράπεζα του Orcel αγόρασε τον Οκτώβριο το 9% του μεριδίου της ελληνικής κυβέρνησης στην Alpha Bank και ανακοίνωσε μια συνεργασία στη Ρουμανία. Ο Ιταλός δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ σε πλεονάζοντα κεφάλαια που περιμένουν να αξιοποιηθούν.
Οι Γάλλοι δανειστές βρίσκονται επίσης σε κίνηση, όπου το μάτι για συναλλαγές ξεπερνά τις συγχωνεύσεις «ένα προς ένα» στον τραπεζικό τομέα. Νωρίτερα αυτό το μήνα η BNP Paribas SA συμφώνησε να αγοράσει το στάδιο της Fosun International Ltd στη βελγική ασφαλιστική Ageas έναντι περίπου 730 εκατ. ευρώ. Η Societe Generale SA διέθεσε δύο μονάδες μέσα σε λίγες ημέρες αυτόν τον μήνα, συμβάλλοντας στη συγκράτηση της πτώσης της τιμής της μετοχής της.
Στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μιάμιση δεκαετία, η Ισπανία γνώρισε μια ταχεία συγκέντρωση τραπεζών. Οι δανειστές στη χώρα μείωσαν τον αριθμό των υποκαταστημάτων τους κατά σχεδόν δύο τρίτα και τον αριθμό του προσωπικού τους κατά πάνω από 40% από τα τέλη του 2008, σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P. Η CaixaBank εξαγόρασε την Bankia το 2020 και η Unicaja αγόρασε τη Liberbank το ίδιο έτος, ενώ η Santander εξαγόρασε τον μικρότερο δανειστή Banco Popular το 2017.
Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών τραπεζών εδώ και χρόνια τονίζουν την ανάγκη για μετασχηματιστικές συμφωνίες για να ξεχωρίσουν σε μια κατακερματισμένη αγορά που είναι γεμάτη με χιλιάδες μικρότερους, περιφερειακούς δανειστές. Η έλλειψη κοινής προστασίας των καταθέσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δυσκίνητοι κανονισμοί έχουν εμποδίσει τέτοιες προσπάθειες σε διασυνοριακό επίπεδο.
Το λεγόμενο σχέδιο της «τραπεζικής ένωσης» έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης – ωστόσο, ακόμη και εκεί υπάρχουν κάποια σημάδια αλλαγής. Νωρίτερα αυτό το μήνα οι Ευρωπαίοι νομοθέτες ενέκριναν το πρώτο βήμα ενός σχεδίου για τη συγκέντρωση της ασφάλισης των καταθετών των τραπεζών.