Με την κυβέρνηση αποφασισμένη να «σπάσει αυγά» και να προχωρήσει από τις πρώτες κιόλας βδομάδες στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελούν απαρέγκλιτο κανόνα για να γίνει το απαραίτητο άλμα και η χώρα να βρεθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία από πάσης απόψεως, το 2023 παραχωρεί σε λίγες ώρες τη θέση του στο νέο έτος.

Οι αισιόδοξοι θα υποστηρίξουν ότι αυτό είναι δυνατόν αφού πλέον τα «παθήματα γίνονται μαθήματα», οι απαισιόδοξοι θα επισημάνουν ότι οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι της πρόσφατης ιστορίας δεν το επιβεβαιώνουν.

Κυρίαρχη του πολιτικού παιγνίου η κυβέρνηση είναι φυσικό να σπεύσει άμεσα και ελλείψει σοβαρού πολιτικού αντιπάλου για να κινήσει τις εξελίξεις σε περιοχές που εκτός από την πολιτική κυριαρχία θα της εξασφαλίσουν την ιδεολογική ηγεμονία.

Η προώθηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αποτελεί την πρώτη καλή ευκαιρία.

Αμέσως μετά πρόκειται να επακολουθήσουν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφος και η πρωτοβουλία νομοθετικής ρύθμισης για τον γάμο ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικής προτίμησης.

Πρόκειται για διαφορετικού είδους κινήσεις που στοχεύουν ακόμη και προκαλώντας σοκ στην κοινωνία να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό που επαγγέλλεται το κυβερνών κόμμα.

Το κατά πόσο τα σχέδια αυτά θα ευοδωθούν εντός των νέων χρονοδιαγραμμάτων δεν μπορεί να προεξοφληθεί εκ των προτέρων, πολύ δε περισσότερο διότι σε καθένα από τα τρία αυτά θέματα υπάρχουν αντιστάσεις και θα εκφραστούν αντιδράσεις που τέμνουν κάθετα την ελληνική κοινωνία.

Το ίδιο κατ’ αναλογία συμβαίνει με την οικονομία. Ενώ όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου από την περίοδο που η χώρα έκλεισε οριστικά τους λογαριασμούς της με τα μνημόνια, προκύπτουν έντονες διαφωνίες για το δέον γενέσθαι σε ό,τι αφορά το μέλλον.

Τίθενται έτσι ζητήματα για μείγματα οικονομικής πολιτικής και τις αναγκαίες προτεραιότητες, σε ένα ευρωπαϊκό ή και ευρύτερο οικονομικό σύστημα, που βρίσκεται διαρκώς σε μεταβατικό στάδιο.

Δεν είναι παράλογο ότι υπό αυτά τα δεδομένα τα χρηματιστήρια προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις εξελίξεις.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, που τα τελευταία έτη ζούσε στον ρυθμό της επενδυτικής βαθμίδας και της αναγέννησης της τραπεζικού κλάδου, πρέπει να ανακαλύψει νέους τομείς ενδιαφέροντος.

Θετικό στοιχείο ότι η Ελλάδα, βρίσκεται πλέον μεταξύ των επιλογών των μεγαλύτερων χαρτοφυλακίων διεθνώς, συν το γεγονός πως το ενδιαφέρον διαρκώς αυξάνεται, όπως αποδεικνύεται από τις παρουσιάσεις των εταιριών που γίνονται σε διεθνή fora.

Πρόκειται για καλή αρχή αλλά απαιτούνται συνέπεια και συνέχεια διότι όπως δείχνουν και οι τελευταίες εβδομάδες η αποκόλληση από τις 1.300 μονάδες δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Το discount των τραπεζών

Μέχρι σήμερα οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για τον τραπεζικό κλάδο. Η αποδέσμευση από το ΤΧΣ, οι υψηλές προμήθειες και το άνοιγμα της ψαλίδας των επιτοκίων προσέφεραν στις ελληνικές τράπεζες μεγάλες ευκαιρίες που δεν έμειναν ανεκμετάλλευτες.

Μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελήθηκαν από τα επιτόκια κατά 100 δισ. ευρώ μεταξύ 2021 και 2023 και τα καθαρά έσοδα από τόκους έφθασαν από τα 270 δισ. ευρώ στα 378 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ενώ οι καλύτερες αποδόσεις κεφαλαίου έχουν μεταφραστεί σε διψήφια κέρδη στις τιμές των μετοχών για πολλές τράπεζες, σχεδόν όλες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μεγάλα discount έναντι των ομοτίμων τους στις ΗΠΑ.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ξεπεράσει την αγορά κατά περισσότερο από 50% από το τέλος του 2020, αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε αποτιμήσεις που υποδηλώνουν ισχύ κερδών 30% κάτω από τις προβλέψεις μας», δήλωσε ο Jason Napier, αναλυτής της UBS.

Όμως οι φόβοι ύφεσης, η ασθενής ζήτηση δανείων, η πιθανότητα πολύ υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων και οι αυξανόμενες χρεοκοπίες επιβαρύνουν επίσης τις μετοχές των τραπεζών.

Η UBS προβλέπει ότι οι προβλέψεις για ζημίες δανείων θα φτάσουν τα 63 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, από 31 δισ. ευρώ το 2021.

ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση

 

Απόδοση πενταετίας 2.000%

Πριν από πέντε χρόνια την ίδια περίπου χρονική περίοδο η μετοχή μιας άγνωστης εταιρίας, που δραστηριοποιείται στον τομέα της εξόρυξης βασικών μετάλλων, διαπραγματευόταν στην τιμή του 1,5 δολαρίου.

Προχθές η μετοχή έκλεισε στα 32 δολάρια περίπου, αυτό σημαίνει ότι κατά την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει άνοδο 2.000% !

Η μετοχή ανήκει στην εταιρία Sigma Lithium, μία από τις επιχειρήσεις των ορυχείων λιθίου που λόγω της έκρηξης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρουσιάζουν αλματώδη ζήτηση.

Δεν πρόκειται για εξαίρεση, σχεδόν το σύνολο των εταιριών που ασχολούνται με την εξόρυξη λιθίου προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου.

Για τη συγκεκριμένη μετοχή υπάρχει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα: Τους τελευταίους μήνες, που η τιμή του λιθίου παρουσίασε παγκοσμίως σημαντική πτώση, η Sigma (με ορυχεία στην περιοχή του Σάο Πάολο) ανέπτυξε πατέντα για μηδενικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα στα προϊόντα της.

Αρκεί το παράδειγμα αυτό για να φανεί το είδος των δραματικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στις χρηματιστηριακές αγορές διεθνώς, εκεί που κατά πάγιο τρόπο οι δήθεν «πληροφορίες από τα μέσα» ελάχιστες φορές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις.

Αρκεί η σύγκριση με τα «καλά χαρτιά» του ελληνικού χρηματιστηρίου και τις μικροκομπίνες με τις «κλωστές» ή τις μεγάλες… εξαγορές του παρελθόντος για να πιστοποιηθεί ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κτίστηκε –δυστυχώς– σε σαθρά θεμέλια, εκ των οποίων προκύπτουν σοβαρά προβλήματα ακόμη και σήμερα.

Πρόσφατα στα γραφεία των αναλυτών έφτασε η τελευταία έκθεση της Bank of America η οποία προσπαθεί να ιχνηλατήσει τις τάσεις στις αγορές για το 2024.

Οι συντάκτες της συνιστούν αμυντική στάση καθώς εκτιμούν ότι οι καταναλωτές πιέζονται οικονομικά και θα περιορίσουν κατά πολύ τις αγορές τους.

Και επειδή στην Ελλάδα γίνονται διαρκώς εκτιμήσεις για εκτίναξη του τουρισμού το 2024, άξια αναφοράς είναι η επισήμανση ότι κατά το επόμενο έτος οι Ευρωπαίοι πολίτες θα γίνουν πιο συντηρητικοί στις επιλογές τους περιορίζοντας κατά πολύ τα ταξίδια.

Σε συντηρητική κατεύθυνση κινούνται και οι επιλογές των στελεχών της Bank of America για τους κλάδους και τις μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν κατά τους επόμενους μήνες.

Ξεχωρίζουν οι κλάδοι των καταναλωτικών αγαθών (consumer), των υπηρεσιών υγείας (φαρμακοβιομηχανίες και λοιπός εξοπλισμός υγείας), των ηλεκτρονικών υπολογιστών (από παιγνιδομηχανές μέχρι ειδικές εφαρμογές) και τα κάθε είδους ορυχεία.

Θετική για τέταρτη ημέρα η διαπραγμάτευση για τους κεντρικούς αμερικανικούς δείκτες

Έβδομο υψηλό για τον Dow Jones

Παρά τις διακυμάνσεις και την έντονη νευρικότητα η Νέα Υόρκη κλείνει το 2023 με σημαντικά κέρδη, εγγράφοντας υποθήκες για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα από την επόμενη εβδομάδα.

Οι τελευταίες επιδόσεις στη Wall Street ήταν άλλωστε επαρκείς για να μεταφραστούν σε ένα νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones και να φέρουν τον S&P 500 ακόμη πιο κοντά στο επιθυμητό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones συνέχισε να «χτίζει» τα κέρδη του πολύ πάνω από το ψυχολογικό όριο των 37.000 μονάδων, φτάνοντας πλέον μέσα σε λίγες μόλις συνεδριάσεις προχθές Πέμπτη τις 37.710 μονάδες.

Τα επίπεδα αυτά μεταφράζονται σε ένα ακόμη υψηλό, αισίως το 7ο (!) μέσα στον μήνα!

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι την αγορά να επιδεικνύει ακραία αντοχή. Είχαμε κάθε ευκαιρία για την αγορά να πέσει, όμως αρνείται να πέσει. Αυτό μου λέει ότι οι “ταύροι” διατηρούν καθαρά τον έλεγχο» σχολίασε χαρακτηριστικά, στο CNBC, ο Άνταμ Σαρχάν της Park Investments. Βέβαια, οι αναλυτές φοβούνται ακριβώς την ώρα της διόρθωσης που θα έρθει αργά ή γρήγορα μετά από ένα τόσο παρατεταμένο όσο και απροσδόκητο ράλι εννέα εβδομάδων!

Κάτι ακόμη ενδιαφέρον: Οι traders θεωρούν ήδη βέβαιο ότι η νέα χρονιά θα φέρει αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και μάλιστα όχι απλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, αλλά πιθανότατα ήδη από την ερχόμενη άνοιξη, από τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη: