Μετά την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση και με τους επενδυτές να θεωρούν ότι θα παραμείνουν σταθερά μέχρι το τέλος του χρόνου, οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με σημαντική άνοδο.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,67% κερδίζοντας 221 μονάδες και κλείνοντας στις 33.274 μονάδες. Ο S&P 500 βρέθηκε στο +1,05% προσθέτοντας 44 μονάδες και φτάνοντας τις 4.237 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ανέβηκε κατά 1,64% ή 210 μονάδες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.061 μονάδες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Federal Reserve ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να κρατά στάση αναμονής, με τα επιτόκια να διατηρούνται σταθερά στο εύρος του 5,25 – 5,50%, το υψηλότερο επίπεδό τους των τελευταίων 22 ετών.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα, με το συμβούλιο να διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης εφόσον κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό. Ακόμη, το συμβούλιο της Fed προχώρησε σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την πορεία της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «η οικονομική δραστηριότητα διευρύνθηκε με ισχυρό ρυθμό κατά το γ’ τρίμηνο».

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές αποτιμούν τις νέες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η Fed δεν αποκλείει νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, διευκρινίζοντας πως η άποψη ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο έπειτα από δύο διαδοχικές παύσεις, είναι λάθος.

Ακόμη, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σε ό,τι αφορά τις επόμενες συνεδριάσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι χρηματοοικονομικές και πιστωτικές συνθήκες το τελευταίο διάστημα είναι «σφιχτές», γι’ αυτό και το συμβούλιο θα τις παρακολουθεί στενά, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του.

«Δεδομένης της πρόσφατης ανόδου στις αποδόσεις των ομολόγων, είναι πιο πιθανό να μην αυξήσει η Fed τα επιτόκια τον Δεκέμβριο, αλλά αργότερα, προκειμένου να ρίξει τον πληθωρισμό», είπε στο CNBC ο Damanick Dantes της Global X. «Οι πιο ‘σφιχτές’ συνθήκες στην οικονομία μετά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έχουν πετύχει εν μέρει τους στόχους της Fed», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, την Τετάρτη έγινε γνωστό και το πρόγραμμα εκδόσεων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, με το υπουργείο Οικονομικών να προαναγγέλλει την άμεση έξοδο στις αγορές, με στόχο την άντληση 112 δισ. δολαρίων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις αποψινές ανακοινώσεις της Fed, επέδρασε ανακουφιστικά στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, που διαμορφώθηκαν στο 4,761%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές του κλάδου IT ενισχύθηκαν τουλάχιστον κατά 1%, με την AMD να σκαρφαλώνει κατά 9,6% και τις Micron Technology και Nvidia να κερδίζουν από 3,7%. Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η μετοχή της WeWork, χάνοντας πάνω από 46%, έπειτα από δημοσίευμα της Wall Street Journal που έκανε λόγο για πιθανή υπαγωγή της εταιρείας στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ.

Η μετοχή της Ford ενισχύθηκε κατά 1,6%, χάρη στην αναβάθμιση της σύστασης της Barclays σε «overweight». Αντίστοιχη άνοδο παρουσίαζε για τον ίδιο λόγο και η μετοχή της και General Motors, η οποία ωστόσο έκλεισε με πτώση 0,7%.

Στα εμπορεύματα, μικρές απώλειες σημείωσε το πετρέλαιο, με το αργό WTI Δεκεμβρίου να χάνει 0,7% στα 80,44 δολάρια ανά βαρέλι και το brent Ιανουαρίου να διολισθαίνει 0,5% στα 84,63 δολάρια ανά βαρέλι. Πτώση κατέγραψε και ο χρυσός μετά τις ανακοινώσεις της Fed, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να υποχωρεί στα 1.987 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη: