Την ώρα που όλος ο πλανήτης με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την πολεμική σύρραξη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αγωνία για τις επιπτώσεις και παρενέργειες στην αγορά και τις οικονομίες, στην Αθήνα βρίσκονται και διενεργούν επαφές τα κορυφαία funds του πλανήτη!

Την ώρα τούτη, κυριολεκτικά, εκτός από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, λαμβάνει χώρα και μια εισβολή των κορυφαίων funds του πλανήτη στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται σε συνεχείς επαφές, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες, κρατικούς παράγοντες, εισηγμένες -και όχι μόνο-εταιρίες!

Σε μυστικά ραντεβού στην πρωτεύουσα εκπρόσωποι των ισχυρότερων private equity funds στον κόσμο, σχεδόν όλοι όσοι επέδειξαν ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ και παρακολουθούν με προσοχή τους διαγωνισμούς του Δημοσίου σχετικά με συμβάσεις παραχώρησης, διεξάγουν συζητήσεις με κρατικούς μάνατζερ, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες, μεγαλόσχημους επιχειρηματίες και εργολάβους!

Υπό αυτή την έννοια οι φήμες δίνουν και παίρνουν.

Άλλοι μιλάνε για διερεύνηση της δημιουργίας σχημάτων για την Αττική οδό, όπως η Macquarie για παράδειγμα που ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με έλληνα μεγιστάνα για να κατέβουν από κοινού στον διαγωνισμό!

Αντίστοιχα φέρεται να κινείται και η Blackrock και η First, αλλά και η Oaktree που πραγματοποιούν επαφές με πολλούς και διάφορους, σε ποικίλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Για άλλους λένε, όπως η CVC και το KKR ότι ενδιαφέρονται να ντηλάρουν με την ΔΕΗ ή τον ΟΤΕ, αποκτώντας περαιτέρω μετοχική συμμετοχή.

Συζητείται ακόμη ότι κάποια funds δείχνουν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ενέργεια και τις Κατασκευές, ενώ ούτως ή άλλως φλερτάρουν με εισηγμένες εταιρίες για τυχόν εξαγορές ή αποκτήσω σοβαρών μετοχικών μεριδίων!

Στο δια ταύτα, το συμπέρασμα που προκύπτει από την εισβολή των διεθνών επενδυτών στη χώρα στις μέρες μας, είναι ότι παρά το διεθνές αρνητικό κλίμα λόγω Ουκρανικού, ακρίβειας, πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων, η Ελλάδα τόσο σε χρηματιστηριακό όσο και επιχειρηματικό επίπεδο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και ευκαιρίες.

Η παρουσία τους δεν είναι τυχαία. Και μπορεί την ώρα τούτη η εισβολή των κορυφαίων funds του πλανήτη στην Αθήνα να περνάει μοιραία στα ψιλά, ωστόσο σε 15 μέρες, όταν η κρίση θα εκτονώνεται και οι προοπτικές θα διανοίγονται, θα μπορεί κανείς με καθαρή ματιά να διακρίνει τη σημασία της ενεργούς αυτής παρουσίας που παραπέμπει στο άμεσο μέλλον…


Η μεγάλη πίστα στην Αθήνα με τις σουίτες, η απόκρυψη εσόδων, ο ΦΠΑ και ο έλεγχος σε βάθος…

Διαβάζω δεξιά και αριστερά για τη νέα επιτυχία της ΑΑΔΕ, με ολίγον από Οικονομική Αστυνομία, να ανακαλύψει μεγάλου ύψους φοροδιαφυγή σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης των Αθηνών!

Και με βάση όσα βλέπω γραμμένα στον Τύπο, έντυπο και ιντερνετικό, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που προκύπτει από μη δηλωθέντα έσοδα, σε συνδυασμό με ότι επιπλέον προκύπτει από ελέγχους σε βάθος και επέκταση σε προηγούμενες χρήσεις πριν εκείνης του 2021-2022, προσδιορίζεται επί τη βάσει των πληροφοριών του καθενός από 1 – 3,5 εκατ. ευρώ!

Λοιπόν, σας πληροφορώ ότι η φοροδιαφυγή στην μεγάλη πίστα των Αθηνών, στο κέντρο της πόλης, με τις σουίτες και τα ηχηρά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, αγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ!!!

Και η μη απόδοση ΦΠΑ υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ!

Ένα νούμερο ιλιγγιώδες, ιδίως αν σκεφτεί κανείς για πόσο καιρό λόγω πανδημίας τα νυχτερινά κέντρα έμειναν κλειστά ή υπολειτουργούσαν λόγω πανδημίας!

Ενδεχομένως στα 8,5 εκατ. ευρώ της βεβαιωθείσας φοροδιαφυγής να εμπεριέχονται και άλλες «αμαρτίες» προηγούμενων ετών, που ίσως συνδέονται και με επιστρεπτέες προκαταβολές ή άλλες εισροές χρημάτων που δεν συνάδουν με την πραγματικότητα και υποδηλώνεται μια σχετική εικονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση το εύρημα των 8,5 εκατ. φαντάζει εντυπωσιακό και εδώ που τα λέμε πέρα για πέρα εξωπραγματικό για τα περίεργα και δύσκολα δεδομένα των καιρών!!!


Η ύποπτη σιωπή (ενόψει παραγραφής) της Επ. Κεφαλαιαγοράς και το θάψιμο των 2 καραμπινάτων υποθέσεων!

Ως γνωστόν οι 2 κραυγαλέες και καραμπινάτες υποθέσεις χειραγώγησης, υποτιμητικής κερδοσκοπίας και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης στις μετοχές των τραπεζών Πειραιώς και Alpha λίγο πριν ανακοινωθούν επισήμως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αναστάτωσαν το επενδυτικό κοινό και προκάλεσαν ζήτημα ομαλής λειτουργίας της αγοράς, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των μικρομετόχων, αλλά και των ξένων θεσμικών επενδυτών!

Στο βαθμό που να απειληθούν ακόμη και οι ίδιες οι αυξήσεις κεφαλαίου, υπό το βάρος της κερδοσκοπίας, των ανοικτών πωλήσεων και του «ξεφορτώματος» που πραγματοποιήθηκε από μεγάλα χαρτοφυλάκια στα οποία περιήλθε μυστηριωδώς η εσωτερική πληροφόρηση για την αύξηση κεφαλαίου, της οποίας έκαναν κατάχρηση!

Οι 2 κραυγαλέες αυτές υποθέσεις μετά από τις σχετικές έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έφτασαν ένα βήμα πριν το Διοικητικό Συμβούλιο για την απόδοση ποινών και ευθυνών!

Ωστόσο παρά την αγωνία της αγοράς να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, οι δράστες του βρώμικου χρηματιστηριακού παιχνιδιού, στους οποίους θα επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα και οι Φάκελοι τους θα αποσταλούν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε στη συνεδρίαση της Πέμπτης έφερε το θέμα στο ΔΣ!

Προτίμησε να ασχοληθεί με … περίεργες και κατευθυνόμενες αντικαταστάσεις, που έχουν να κάνουν με «έλεγχο» των εξελίξεων και των ελέγχων σε άλλες Ανεξάρτητες Αρχές!!!

Υπόγειο παιχνίδι εξουσίας δηλαδή, όπου η αξιότιμη κυρία Πρόεδρος φθάνει στο σημείο να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τους πάντες και τα πάντα…

Επί του προκειμένου τώρα, το μείζον ζήτημα που αναδύεται από την δυσώδη υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης, χειραγώγησης και υποτιμητικής κερδοσκοπίας στις 2 συστημικές τράπεζες, είναι ότι την ώρα τούτη παραμένει «θαμμένο», δεν έρχεται στο ΔΣ, δεν αποκαλύπτονται οι ένοχοι, ποιοι δηλαδή μέσα από τις τράπεζες μίλησαν και ποιοι «παίκτες» πούλησαν πριν την ανακοίνωση της αύξησης!

Και όσο οι 2 καραμπινάτες υποθέσεις κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης δεν έρχονται στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς, τόσο και αυξάνουν οι πιθανότητες παραγραφής τους, μετά μάλιστα τον πρόσφατο νόμο Σταικούρα που μειώνει τον χρόνο παραγραφής για χρηματιστηριακές απάτες από τα 10 χρόνια στα 5!!!


Η καρδιά της Goldman Sachs στην Αθήνα χτυπάει μέσα από τη Βιοχάλκο!

Ακούγεται εντόνως στην χρηματιστηριακή αγορά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ότι εκκολάπτονται δύο big deals που θα προκαλέσουν αίσθηση και θα αφήσουν …μεγάλες υπεραξίες!

Αδιαμφισβήτητα το μυαλό των περισσότερων – ως προς το ένα deal- πηγαίνει στην ΒΙΟΧΑΛΚΟ του ομίλου Στασινόπουλου, όπου όπως λένε οι πληροφορίες η Goldman Sachs έχει βάλει το χέρι της και ο αγαπητός Χάρης Ηλιάδης – των μεγάλων επιτυχιών σε Τρ. Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ- εγκαθίσταται πλέον – όταν βρίσκεται στην Αθήνα- στο εμβληματικό νέο κτίριο γραφείων της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην λεωφόρο Κηφισίας λίγο πριν την Πανόρμου!

Η καρδιά της Goldman Sachs στην Αθήνα χτυπάει μέσα από την …Βιοχάλκο, γεγονός που αποκτά μια σχετική σημειολογία, ιδίως όσον αφορά τα ακίνητα!

Οι πληροφορίες της αγοράς λένε πως πέραν της συγχώνευσης όλων των εταιριών του Ομίλου Στασινόπουλου υπό μία ενιαία ενότητα, όπως φημολογείται, συζητούνται ακόμη η μετοχική σχέση με τους Δανούς της Orsted , ανταλλαγή μετοχών με την Cenergy δηλαδή , αλλά και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Noval, της real estate εταιρείας του Ομίλου!

H Noval property έχει στην κατοχή της 45 ακίνητα ενώ έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πλάνο 350 εκατ. ευρώ έως το 2025!

Μολονότι η εταιρία του ομίλου Στασινόπουλου πήρε παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έως τον Οκτώβριο 2022 για να εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο, εντούτοις οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών και πιθανόν η εισαγωγή να γίνει άμεσα, αν και το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία ίσως οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση…