Τριγμούς προκαλεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις διεθνείς αγορές η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την τιμή του πετρελαίου brent να εκτοξεύεται πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι.  Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 4%, ενώ το χρηματιστήριο της Μόσχας καταρρέει με πτώση άνω του 45%.

Η Wall αναμένεται να ανοίξει με απώλειες άνω του 2%, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να οδεύει ε bear market. Στο κόκκινο διαπραγματεύονται και οι αγορές της Ασίας, με τον Hang Seng να υποχωρεί 3,6%.

Το ρούβλι υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το ρωσικό νόμισμα σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου στα 87,55, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 89,60. Το ρούβλι σημείωσε απώλειες 6,3% στα 97,51 έναντι του ευρώ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως το επίπεδο των 99,99.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Sell off 5% – Κάτω από τις 900 μονάδες

Βίαιη είναι η διόρθωση στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολουθεί το έντονα αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών στον απόηχο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Πτώση άνω του 3% σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ άλμα πραγματοποιούν οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 898,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,4%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 53,48 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,54%.

Η εικόνα στο ταμπλό του ΧΑ

Μεγάλες είναι οι απώλειες στο ταμπλό του χρηματιστηρίου της Αθήνας, κυρίως για τις τραπεζικές μετοχές.

Απώλειες σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-5,77%), της Alpha Bank (-5,41%), της Ελλάκτωρ (-4,93%), της Jumbo (-4,82%) ,της Elvalhalcor (-4,62%), της Eurobank (-4,37%) και της Εθνικής (-4,09%).

Κραχ στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Ο όμιλος MOEX, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Μόσχας, ανέστειλε προσωρινά τις συναλλαγές σήμερα το πρωί, με τη διαπραγμάτευση να επαναλαμβάνεται στις 09.00 ώρα Ελλάδας. Ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS (σε δολάρια) κατακρημνίστηκε, σημειώνοντας βουτιά 50% στις 613 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2020. Ο ρωσικός δείκτης MOEX (σε ρούβλια) σημείωσε πτώση 45% στις 1.690 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ρωσικών 10ετών ομολόγων σε ρούβλια OFZ, που κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, σημείωσαν άνοδο 10,93%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμαστεί για τις όποιες εξελίξεις και έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για να προστατεύσει τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα πελατών της.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα ξεκινήσει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο.

 

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες, μετά το πράσινο φως από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ο Β. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».