Μάχες μαίνονται σήμερα το πρωί σε βόρειο προάστιο του Κιέβου, καθώς ο ρωσικός στρατός φαίνεται να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, και πιο συγκεκριμένα στη συνοικία Όμπολόν, ενώ σύμφωνα με το Associated Press, πυρά ακούγονται και κοντά σε κυβερνητικά κτίρια.

Οι αρχές του Κιέβου προειδοποίησαν τους κατοίκους του Ομπολόν, στο βορειοδυτικό τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας, να μείνουν μακριά από τους δρόμους καθώς πλησιάζουν «εχθροπραξίες». «Καθώς πλησιάζουν εχθροπραξίες, οι κάτοικοι του Ομπολόν καλούνται να μην βγαίνουν έξω», προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι τοπικές αρχές.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε στη σελίδα του στο Facebook ότι πρόκειται για μια επιχείρηση δολιοφθοράς των ρωσικών δυνάμεων την οποία διεξάγει μια αναγνωριστική μονάδα στρατιωτών. Στο ίδιο μήνυμα το υπουργείο ζητεί από τους κατοίκους του προαστίου να πάρουν τα όπλα. «Ζητάμε από τους πολίτες να μας ενημερώνουν για τις κινήσεις του εχθρού, φτιάξτε βόμβες μολότοφ, εξουδετερώστε τον εχθρό!», έγραφε το μήνυμα.

Σύμφωνα με την Guardian, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ είπε νωρίτερα ότι ο Ρωσικός στρατός κατέλαβε δύο οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, και στη συνέχεια Ρώσοι στρατιώτες φόρεσαν ουκρανικές στολές και κατευθύνθηκαν προς το κέντρο του Κιέβου από το Ομπολόν, μια συνοικία στην περιοχή Ομπλόνσκι.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος της Ουκρανίας και ενώ έχει καταλάβει κομβικά σημεία της χώρας, ο ρωσικός στρατός πολιορκεί από το πρωί της Παρασκευής το Κίεβο, απαιτώντας την άμεση παράδοσή του. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φτάσει από χθες βράδυ έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα και είχαν πάρει καίριες θέσεις για την επίθεση

Αγνοώντας επιδεικτικά τη διεθνή κατακραυγή ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνει ουσιαστικά επίδειξη δύναμης, με δεδομένη τη συντριπτική στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, η οποία έμεινε απελπιστικά μόνη απέναντι στην πολεμική επίθεση. Τελικά η πρωτεύουσα υπέστη πυραυλική επίθεση περί τις 04:00, ενώ πύραυλος έπληξε αεροδρόμιο στη Ρίβνε, άλλη πόλη στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα τον δήμαρχό της.

Τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο κέντρο του Κιέβου, την επομένη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Μέσω Facebook, ο ουκρανικός στρατός ξηράς έκανε λόγο για «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και διαβεβαίωσε ότι αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν δύο από τους πυραύλους.

Ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας βαριά, από θραύσματα πυραύλων που έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας. Στο Κίεβο καταστράφηκε νωρίς το πρωί σήμερα συγκρότημα κατοικιών από πτώση αεροπλάνου, χωρίς να αναφερθούν θύματα, ενώ σημειώνονται εκρήξεις σε όλη την πόλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ρωσικό αεροσκάφος στο Κίεβο, που κατέπεσε σε εννιαόροφη πολυκατοικία προκαλώντας πυρκαγιά, έκανε γνωστό ο Αντόν Γκεραστσένκο, ο ουκρανός υφυπουργός Εσωτερικών.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και φέρεται να δείχνει τη στιγμή της κατάρριψής:

Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για μαχητικό ή τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Νωρίτερα ακούστηκαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις στην πρωτεύουσα, που ο υφυπουργός Γκεραστσένκο ανέφερε πως οφείλονταν στην αντιαεροπορική άμυνα, που άνοιξε πυρ εναντίον του ρωσικού αεροσκάφους. Νωρίτερα, ο ίδιος απέδωσε τις εκρήξεις σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.

Παράλληλα, η ουκρανική συνοριοφυλακή ανέφερε πως βομβαρδίστηκε με πύραυλο θέση της στη νοτιοανατολική περιφέρεια Ζαπορίζια και ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες. Η περιφέρεια αυτή δεν έχει χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αλλά βρέχεται από την Αζοφική Θάλασσα.

Οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν νωρίς σήμερα το πρωί και στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, μετέδωσε δημοσιογράφος του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Από το πρωί της Πέμπτης, οι Ουκρανοί πολίτες, είτε εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις εστίες τους, είτε καταφεύγουν σε ασφαλή σημεία, ακόμα και στο υπόγειο του μετρό για να προφυλαχθούν από τις επιθέσεις. Σε όλες τις πόλεις αργά το βράδυ οι δρόμοι είχαν ερημώσει, ενώ υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως δυτικά.

Νωρίτερα σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο περί παρουσίας ρωσικών «ομάδων δολιοφθορών» στην ουκρανική πρωτεύουσα, καλώντας τους κατοίκους της να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε.

 

Όλο το χρονικό της εισβολής όπως εξελίσσεται 

Σε όλη την ουκρανική επικράτεια μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν εισβάλει από το πρωί από όλες τις πλευρές στο ουκρανικό έδαφος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις του στο Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), ενώ παράλληλα, ώρα με την ώρα οι αποσχιστές κερδίζουν εδάφη. Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν αιχμαλωτιστεί σε σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Ρώσοι στρατιώτες που έχουν αιχμαλωτιστεί

Οι ουκρανικές αρχές μετέδωσαν ότι η Μόσχα έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από το πρωί, ενώ και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ότι σκότωσαν γύρω στους 50 στρατιώτες έκαστη. Επιθέσεις έχουν γίνει και στην Οδησσό και στη Μαριούπολη στην παρευξείνια παραλία της χώρας. Σιδηρόδρομοι και λιμάνια έχουν κατεβάσει ρολά.

Το μέτωπο του Κιέβου θεωρείται το πιο σημαντικό. Οι Ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Γκοστομέλ, 15 λεπτά από το Κίεβο, όμως λίγη ώρα μετά ο Ουκρανός αρχιστράτηγος δήλωσε ότι γίνονται μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά το πράσινο φως από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκινήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μεταδίδει πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Με διάγγελμα Πούτιν ξεκίνησε η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Β. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούγονται εκρήξεις και σε προάστια στη Μαριούπολη.

ukraine_russia_eisvoli_art

Γενικευμένη επίθεση

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

O σταθμός του μετρό στο Κίεβο χρησιμοποιείται ως καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις,

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Η μεγάλη έξοδος

Αυτή την ώρα χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το Κίεβο προς τα Δυτικά ώστε να βρίσκονται κοντά στην Πολωνία και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ.

Δείτε και το βίντεο χρήστη του Τουίτερ

Τζο Μπάιντεν: Πόλεμος εκ προμελέτης

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε. Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Γκουτέρες σε Πούτιν: Εν ονόματι της ανθρωπότητας, σταματήστε

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «εν ονόματι της ανθρωπότητας», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση.

Οι συνέπειες αυτού του πολέμου θα είναι καταστροφικές για την Ουκρανία και θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Χάρτης με τα σημεία επίθεσης των Ρώσων:

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία: Παρακολουθήστε ζωντανά τις εξελίξεις

«Χτυπούν» αεροδρόμια οι Ρώσοι

Προστασία στα καταφύγια και σε Μετρό αναζητούν άμαχοι στην Ουκρανία, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις «χτυπούν» τα αεροδρόμια της χώρας.

Στο μεταξύ, έκρήξεις σημειώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας όπως Κίεβο, Χάρκοβο, Οδησσό και Μαριούπολη, όπου φοβισμένοι πολίτες όλων των ηλικιών εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τρέχουν στα διάφορα καταφύγια για να προφυλαχθούν.

Παρόλο που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, σε πολλές πόλεις της χώρας επικρατεί πανικός.

Ισχυρές εκρήξεις και βομβαρδισμοί με νεκρούς

Περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, όπως και σχεδόν «50 Ρώσοι κατακτητές», σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία.

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους» σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, εξήγησε.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα -κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία- και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.

Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.

Δείτε βίντεο σοκ με ρωσική ρουκέτα να σκάει σε άμαχο ουκρανό ποδηλάτη 

«Δεν πλήττουμε αμάχους»

«Η Ρωσία δεν στοχοποιοεί πόλεις και δεν απειλεί αμάχους», ισχυρίζεται η Μόσχα, την ώρα που τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο που δείχνουν εκρήξεις και θύματα μέσα σε ουκρανικές πόλεις, όπως το παραπάνω με τον ποδηλάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε με διάγγελμά του σήμερα λίγο πριν από τις 05:00 την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, σε πολλές πόλεις της οποίας ακούγονται ισχυρές εκρήξεις και οι σειρήνες της αεράμυνας, καθώς το Κίεβο διαβεβαιώνει πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ρωσική «εισβολή ευρείας κλίμακας».

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ένα δεύτερο κύμα πληγμάτων με πυραύλους είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία.

Συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους: Πέντε νεκροί

Ένα μαχητικό αεροσκάφος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που φέρεται να είχε 14 επιβαίνοντες, συνετρίβη κοντά στο Κίεβο. «Στρατιωτικό αεροσκάφος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (στο οποίο επέβαιναν 14 άτομα) συνετρίβη μεταξύ των χωριών Zhukivtsi και Trypillia, στην περιοχή Obukhov και ακολούθησε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε ανθρώπων», ανέφερε στην εφαρμογή Telegram η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης.

Ολομέτωπη επίθεση των Ρώσων στο Κίεβο

Εν εξελίξει βρίσκεται μεγάλη αεροπορική επιχείρηση με ρωσικά ελικόπτερα Mi-8 στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αντόνοβ, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκριτές  διεθνών ΜΜΕ και μαρτυρίες  κατοίκων της περιοχής που ανεβάζουν βίντεο στα social media.

Η έντονη επιχείρηση των ρωσικών στρατευμάτων σε περιοχές πολύ κοντά στο Κίεβο, βόρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας δείχνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τις στοχεύσεις της Ρωσίας. Άγνωστα παραμένουν, ωστόσο, τα σχέδια της Ρωσίας αναφορικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αν επρόκειτο να τον συλλάβουν καταλαμβάνοντας το Κίεβο.

Όπως μεταδίδει o Αμερικανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Μίλερ, ανταποκριτής στο Buzzfeed News στο Twitter, ενας μεγάλος αριθμός από ρωσικά Mi-8 συμμετέχουν στην επιχείρηση με στόχο τον ζωτικής σημασίας αερολιμένα, που βρίσκεται στο Χοστόμελ. «Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι η Ρωσία έχει πλέον τον έλεγχο» γράφει στην ανάρτησή του ο Μίλερ. Όπως επισημαίνει, πρόκειται για μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη, αφού το Αεροδρόμιο Αντόνοβ (γνωστό και ως Χοστόμελ) βρίσκεται πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροδρόμιο του Κιέβου βρίσκεται υπό κατάληψη, ενώ στις φλόγες έχει παραδοθεί το κτίριο της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών.

Τέσσερις νεκροί και 10 τραυματίες σε επίθεση σε νοσοκομείο, ανακοίνωσε το Κίεβο

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε νοσοκομείο στο Vuhledar στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία αναφέρει ότι από την αρχή της ημέρας η Ρωσία έχει προχωρήσει σε 203 επιθέσεις, σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με το Reuters.

Σε ξεχωριστή ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, που εκδόθηκε στις 14:00 τοπική ώρα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα ρωσικό ελικόπτερο K-52 και τρία ελικόπτερα κοντά στο Gostomel καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου κοντά στο Mezhyhirya.

Εταιρίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους στην Ουκρανία

Η δανέζικη ζυθοποιία και μια εταιρία εμφιάλωσης της Coca-Cola έκλεισαν σήμερα τα εργοστάσιά τους στην Ουκρανία ύστερα από τη ρωσική εισβολή ενώ εταιρίες που κατασκευάζουν προϊόντα από κινητήρες για τζετ έως ημιαγωγούς προειδοποίησαν για προβλήματα στις προμήθειες βασικές πρώτων υλών.

Η Carlsberg, που έχει μερίδιο 31% στην ουκρανική αγορά μπύρας, σταμάτησε την παραγωγή και στις τρεις μονάδες παραγωγής στη χώρα, ενώ η Coca-Cola HBC είπε ότι έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που προβλέπουν την αναστολή λειτουργίας εργοστασίου εμφιάλωσης.

Η Lloyds, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, προειδοποίησε επίσης ότι είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση για κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία ενώ εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα είπαν ότι εξετάζουν το πώς να προστατεύσουν το προσωπικό τους από τις συγκρούσεις αυτές.

Πολλές εταιρίες με σημαντική έκθεση στη Ρωσία δήλωσαν ότι αναμένουν να δουν την πλήρη ισχύ των κυρώσεων της Δύσης πριν αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, αν και οι εταιρίες που στήριξαν τον αγωγό αερίου Nord Stream 2 –η διαδικασία αδειοδότησης του οποίου έχει παγώσει– έχουν ήδη δεχθεί πλήγμα.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε χθες κυρώσεις στην εταιρία που είναι πίσω από τον Nord Stream 2 και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν αργότερα σήμερα για να αποφασίσουν ποια τιμωρητικά μέτρα θα επιβάλουν ως αντίποινα για την ρωσική επίθεση.

Η μετοχή της γερμανικής εταιρίας Uniper, που έχει εργοστάσια ενέργειας στη Ρωσία και έκθεση ύψους 1 δισεκ. δολαρίων στον αγωγό Nord Stream 2, κατακρημνίστηκε σήμερα ενώ πλήγμα δέχθηκε και η φινλανδική Fortum που είναι βασικός μέτοχος της Uniper.

Άλλες διεθνείς εταιρίες με προσωπικό στην Ουκρανία, όπως ο ελβετικός κολοσσός καταναλωτικών προϊόντων Nestle, είπαν ότι παρακολουθούν στενά την κατάσταση και ότι η ασφάλεια του προσωπικού είναι η βασική τους προτεραιότητα.

«Έχουμε καταστρέψει 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών» λέει ο Ρώσος Υπ. Άμυνας


Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έδωσε ειδική εντολή σε όλους τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ.

Στην εντολή υπογραμμίζεται ότι «δεδομένου ότι οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε αντίθεση με τους εθνικιστές, έδωσαν όρκο στον ουκρανικό λαό και υπακούουν σε εντολές, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».

Ο Κανασένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά την πορεία των πολεμικών ενεργειών παραδόθηκαν 14 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μαχητικό ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

Πλοίο τουρκικών συμφερόντων χτυπήθηκε από οβίδα ανοιχτά της Οδησσού

Πλοίο τουρκικών συμφερόντων χτυπήθηκε από οβίδα καθώς έπλεε ανοιχτά της Οδησσού, όπως μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο υπέστη ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν τραυματίες και μεταφέρεται σε ρουμανικά χωρικά ύδατα.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Τουρκίας αναφέρεται ότι:

«Μετά την πληροφορία ότι βόμβα έπληξε το υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ τουρκικής ιδιοκτησίας πλοίο Yasa Jupiter στα ανοικτά των ακτών της Οδησσού, η οποία έφτασε στο Κύριο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν υπήρξε αίτημα για βοήθεια και δηλώθηκε ότι το πλοίο βρισκόταν σε διέλευση προς τα ρουμανικά χωρικά ύδατα. Έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε απώλεια ζωής και ότι είναι ασφαλές.
Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις LIVE - Σφοδρές μάχες σε όλη τη χώρα

Ο δήμαρχος του Κιέβου επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Φοβάμαι για τη ζωή μου, βοηθήστε τη χώρα μου,» λέει ο Ζελένσκι

«Είχαμε μία δραματική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι» δήλωσε σήμερα από τη Βιέννη ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ. «Ο Ουκρανός ηγέτης μου είπε ότι φοβάται για τη ζωή του και για την τύχη της χώρας του».

«Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε να μιλάει στο τηλέφωνο, δίνοντας ρεπορτάζ για το τι συμβαίνει στη χώρα του, σε μία χώρα που, όπως είπε, δεν ξέρει πλέον πόσο καιρό θα υπάρχει ακόμη, ενώ τόνισε ότι δεν ξέρει για πόσο ακόμη ο ίδιος θα είναι ζωντανός» είπε ο Καρλ Νεχάμερ.

Και προσέθεσε: «Στη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, μου ζήτησε να βοηθήσουμε τη χώρα του».

Ο Ζελένσκι «μας ενημέρωσε ότι σημειώνονται σφοδρές μάχες στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες και νεκροί. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά τη βοήθεια της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας», συμπλήρωσε.

«Η Αυστρία, ακόμη και ως ουδέτερη χώρα, δεν μπορεί να κοιτάξει από την άλλη πλευρά» δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ, εκφράζοντας την προθυμία η χώρα του να δεχθεί πρόσφυγες.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «άκρως δραματική… η Αυστρία καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας και υποστηρίζει τις σκληρές κυρώσεις της ΕΕ», κατέληξε.

Οι πρώτοι Ουκρανοί περνούν τα σύνορα Πολωνίας, Ουγγαρίας και Ρουμανίας

Στο μεταξύ, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης προετοιμάζονται για να δεχτούν πρόσφυγες από την Ουκρανία έπειτα από τη ρωσική εισβολή, με την Πολωνία να εγκαθιστά σημεία υποδοχής στο σύνορό της, την Ουγγαρία να σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους πρόσφυγες και την Σλοβακία να ετοιμάζεται να στείλει 1.500 στρατιώτες στο σύνορο της χώρας με την Ουκρανία για να βοηθήσουν στην έλευση των προσφύγων.

Οι πρώτοι Ουκρανοί με τις οικογένειές τους έχουν ήδη αρχίσει να περνούν από το πρωί της Πέμπτης τα σύνορα Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας, κουβαλώντας βαλίτσες και… καρότσια σούπερ μάρκετ, με είδη πρώτης ανάγκης.
Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις LIVE - Σφοδρές μάχες σε όλη τη χώρα

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ζητά από τις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται γρήγορα μετά την εισβολή της Ρωσίας και έκανε έκκληση στις γειτονικές χώρες να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για ανθρώπους που θα αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

«Εχουμε ήδη αναφορές για θύματα και άνθρωποι έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φιλίπο Γκράντι, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε ότι έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της και ότι συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές για να προσφέρει μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.

Συνεργάζεται επίσης με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών «τις οποίες καλεί να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για εκείνους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μάχες στο Τσέρνομπιλ ,«δίπλα» στα πυρηνικά απόβλητα

Ρωσικά στρατεύματα από την πλευρά της Λευκορωσίας εισήλθαν σήμερα σε μια περιοχή κοντά στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, έγινε γνωστό από έναν σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, καθώς συνεχίζονται οι μάχες στη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις LIVE - Σφοδρές μάχες σε όλη τη χώρα
Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στον χώρο αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, επικαλούμενο τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκερατσένκο.

«Τα στρατεύματα των εισβολέων εισχώρησαν από τη Λευκορωσία στη ζώνη του εργοστασίου του Τσερνόμπιλ. Τα μέλη της Εθνοφρουράς που προστατεύουν τον χώρο αποθήκευσης προβάλλουν πεισματικά αντίσταση», έγραψε στο Telegram.

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο κατέλαβαν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε το γεγονός και δεσμεύτηκε ότι η Ουκρανία θα το ανακαταλάβει.

Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Στα χέρια των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται πλέον ο πυρινικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας της χώρας. Συγκεκριμένα ο Γιάροσλαβ Ντεμτσένκοφ ανέφερε πως ο πυρηνικός σταθμός ελέγχεται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων και των αποθετηρίων.

Νωρίτερα όπως μετέδωσε το CNN ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έγραφε στο Twitter ότι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του πολεμούν για να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα από το να καταλάβουν το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προσπαθούν να καταλάβουν το Τσερνόμπιλ. Οι ουκρανικές δυνάμεις θυσιάζουν τη ζωή τους για να μην επαναληφθεί η τραγωδία του 1986», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.

Ο ρωσικός στρατός φτάνει στο Κίεβο μέσα σε λίγες ώρες – Χάρτες των κατακτημένων περιοχών και των μαχών

Σύμφωνα με τους χάρτες που παρουσιάζουν διεθνή μέσα, ο ρωσικός στρατός έχει αποκτήσει, πλέον, παρουσία περίπου στο 1/3 της Ουκρανίας, ενώ πηγή κοντά στην κυβέρνηση του Ζελένσκι, που επικαλείται το Newsweek, αναφέρει πως η χώρα θα έχει παραδοθεί στους Ρώσους «μέσα στις επόμενες 96 ώρες».

Το μεγάλο ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί, πλέον, στο Κίεβο, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν ήδη καταλάβει στρατιωτικό αεροδρόμιο περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά από την ουκρανική πρωτεύουσα, στην πόλη Χοστομέλ. Παράλληλα, οι Ρώσοι πολιορκούν με εναέριες και επίγειες δυνάμεις το Κίεβο, με εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ως το βράδυ η μισή ουκρανική επικράτεια θα έχει πέσει στα χέρια τους. Μετά την (πιθανή) κατάληψη του Κιέβου, ένα τρίτο «κύμα» από τον ρωσικό στρατό ενδέχεται να κινηθεί σε άλλη περιφέρεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους New York Times.

xartis_galliko

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο, μέχρι και τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, οι μεγάλες μάχες μέχρι εκείνη την ώρα γίνονταν στα βόρεια, στο Τσερνομπίλ και και στο Χοστομέλ, στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, με τον ρωσικό στρατό να έχει πατήσει ήδη πόδι στα ανατολικά, σε Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ (με τη συνδρομή των περίπου 15.000 φιλορώσων αυτονομιστών) και στα νότια, σε Μαριούπολη και Χερσώνα.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι οι Ρώσοι έχουν πρόθεση να ρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν τη δική τους μέθοδο διακυβέρνησης» ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

bbc1

Ρώσοι «γάζωσαν» 13 στρατιώτες που αρνήθηκαν να παραδοθούν

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media μια ομάδα 13 Ουκρανών στρατιωτών, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να παραδοθούν εκτελούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι 13 Ουκρανοί συνοριακοί φρουροί του νησιού Zmiinyi γνώριζαν ότι ήταν «καταδικασμένοι», όμως δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ούτε και παραδόθηκαν όταν πλήρωμα ρωσικού πολεμικού πλοίου τους έστειλε μέσω ασυρμάτου τελεσίγραφο να παραδώσουν τα όπλα τους.

Όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, το νησί φαίνεται να προσεγγίζει ρωσικό πολεμικό πλοίο. Οι ρωσικές δυνάμεις απείλησαν τους στρατιώτες πως αν δεν παραδοθούν, θα ανοίξουν πυρ εναντίον τους.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες απάντησαν «άντε γ@@@τε» και τότε οι Ρώσοι τους «γάζωσαν».

Βίντεο λίγα λεπτά πριν την επίθεση:

Τάνκερ της Μολδαβίας χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στην Οδησσό

Ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Μολδαβίας που μετέφερε χημικά προϊόντα φέρεται να χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Ναυτική Υπηρεσία της Μολδαβίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δύο μέλη του πληρώματος έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

«Πληροφορηθήκαμε πριν από μόλις 10 λεπτά ότι όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, αλλά δύο τραυματίσθηκαν σοβαρά και βρίσκονται καθ’ οδόν για το νοσοκομείο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο Βαντίμ Παβαλάτσι, υποδιευθυντής του οργανισμού.

Πούτιν: «Συμμορία ναρκομανών και ναζί οι ουκρανικές αρχές που κρατούν όμηρο τον ουκρανικό λαό»

Νέες δηλώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του.

Ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να απευθυνθεί ευθέως στους Ουκρανούς στρατιώτες, καλώντας τους να πείσουν τα «ναζιστικά τάγματα», όπως τα αποκάλεσε, να παραδοθούν.

«Μην τους επιτρέπετε να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας ως ασπίδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να στείλει στο Μινσκ της Λευκορωσίας αντιπροσωπεία για συνομιλίες με την Ουκρανία. Η ρωσική αντιπροσωπεία θα περιλαμβάνει εκπροσώπους του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία.

«Σε απάντηση της πρότασης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μίνσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της διεύθυνσης της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία» δήλωσε ο εκρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ευθύς εξαρχής ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έλεγε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουχάνσκ και Ντονέτσκ και μέσω της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης. Και αυτό στην πραγματικότητα είναι το αναπόσπαστο συστατικό του καθεστώτος ουδετερότητας» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Λουκασένκο, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο, τον διαβεβαίωσε ότι το Μινσκ θα είναι έτοιμο να δημιουργήσει όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε συνάντηση με τον Πούτιν στο Μινσκ, αντιπροτείνοντας τη Βαρσοβία.

Αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

«Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε την Παρασκευή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας η Ιταλία ασκεί την προεδρία, έλαβε την απόφαση να αποκλείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία από τα μέλη της», ανέφερε ο Ντι Μάιο σε δήλωση. «Η Ιταλία θεωρεί ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο υπό το φως της απαράδεκτης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ζαχάροβα: Ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας συνιστά απειλή για τη Ρωσία

Ζελένσκι: Είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία

Νέο μήνυμα με βίντεο που ανάρτησε στα social media έστειλε στον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εμφανιζόμενος έξω από το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε «είμαστε εδώ, είμαστε στο Κίεβο, υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Ο Ζελένσκι έχει και υποστηρικτές γύρω του, δείχνοντας στον λαό της Ουκρανίας ότι αφενός δεν φυγαδεύτηκε, όπως είχε κυκλοφορήσει ως φήμη και αφετέρου είναι εκεί και δίνει τη μάχη για να σωθεί η χώρα από τη ρωσική εισβολή.

Για «σημαντική αντίσταση» των Ουκρανών μιλούν οι Αμερικανοί

Η Μόσχα αντιμέτωπη με “σημαντικότερη” αντίσταση απ’ όσο ανέμενε

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει «χάσει λίγο τη δυναμική της» τις τελευταίες 24 ώρες μπροστά σε μια αντίσταση του ουκρανικού στρατού, «σημαντικότερη» απ’ όσο την προέβλεπε η Μόσχα, εκτίμησε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Η Ρωσία δεν έχει πάρει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, διευκρίνισε σε δημοσιογράφους αυτός ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

«Η ουκρανική αεράμυνα λειτουργεί ακόμη, αν και υπέστη ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές» των Ρώσων, διαβεβαίωσε.

«Υπάρχει ακόμη μια αντιπυραυλική άμυνα και (…) έχουν ακόμη αεροσκάφη που απαγορεύουν την πρόσβαση (στον ουκρανικό εναέριο χώρο) σε ρωσικά αεροσκάφη».

Επιπλέον, οι δυνατότητες «διοίκησης και ελέγχου» του ουκρανικού στρατού, που επιτρέπουν τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ανώτατο επίπεδο, «είναι ακέραιες», σημείωσε ο ίδιος.

«Εκτιμάμε πως το τελευταίο 24ωρο (…) ο Ρώσοι έχασαν λίγο τη δυναμική τους» δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να πάρουν τον έλεγχο του σημαντικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Κακχόβκα, βορειοδυτικά της Χερσώνας, όπου εχθροπραξίες βρίσκονται σε εξέλιξη.