Σύμφωνα με την “ECB Consumer Expectations Survey” για τον μήνα Μάρτιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν σημαντικά.

Οι προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες ήταν γενικά σταθερές, ενώ οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών αυξήθηκαν περαιτέρω.

Οι προσδοκίες για οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες έγιναν ελαφρώς πιο αρνητικές και το αναμενόμενο ποσοστό ανεργίας σε 12 μήνες αυξήθηκε·

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για αύξηση της τιμής του σπιτιού τους τους επόμενους 12 μήνες και για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες πριν αυξήθηκαν ελαφρά.

Πληθωρισμός

Ο διάμεσος ρυθμός αντιληπτού πληθωρισμού τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκε σε 9,9% τον Μάρτιο του 2023, από 8,7% τον Φεβρουάριο. Οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν, από 4,6% τον Φεβρουάριο στο 5,0%.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τρία χρόνια αργότερα αυξήθηκαν επίσης, από 2,4% σε 2,9%.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν πολύ χαμηλότερες από τον αντιληπτό ρυθμό πληθωρισμού του παρελθόντος, ιδίως στον ορίζοντα τριών ετών. Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό 12 μήνες πριν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας τον Απρίλιο του 2020.

Οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αλλά οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό από μεγαλύτερης ηλικίας ερωτηθέντες (ηλικίας 55-70).

Εισόδημα και κατανάλωση

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι το ονομαστικό εισόδημά τους θα αυξηθεί κατά 1,3% τους επόμενους 12 μήνες, από 1,2% τον Φεβρουάριο.

Η αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος μειώθηκε για τους μεγαλύτερους καταναλωτές (ηλικίας 55 ετών και άνω), ενώ αυξήθηκε για τους νεότερους καταναλωτές (ηλικίας 18-34). Οι αντιλήψεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών κατά τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 7,1%, από 6,6% τον Φεβρουάριο.

Οι προσδοκίες για αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 4,1%, από 3,9% τον Φεβρουάριο. Οι εξελίξεις στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες για τις ονομαστικές δαπάνες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένες μεταξύ του εισοδήματος και των ηλικιακών ομάδων. (Αποτελέσματα εισοδήματος και κατανάλωσης).

Οικονομική ανάπτυξη και αγορά εργασίας

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν ελαφρά στο -1,0%, από -0,9% τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με αυτές τις χαμηλότερες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν αυξήθηκαν στο 11,7%, έναντι 11,5% τον Φεβρουάριο.

Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι υψηλότερο από το εκτιμώμενο τρέχον ποσοστό ανεργίας (11,3%). Το πεμπτημόριο με το χαμηλότερο εισόδημα ανέφερε τα υψηλότερα αναμενόμενα και αντιληπτά ποσοστά ανεργίας.

Αγορά ακινήτων

Οι καταναλωτές περίμεναν ότι η τιμή του σπιτιού τους τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθεί κατά 2,7%. Αν και κάπως υψηλότερες από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών των κατοικιών παρέμειναν πολύ χαμηλότερες από αυτές που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αυτή η αύξηση αντανακλά κυρίως τις υψηλότερες προσδοκίες των ερωτηθέντων με εισοδήματα κάτω του μέσου όρου και των νεότερων ερωτηθέντων (ηλικίας 18-34).

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες μπροστά συνέχισαν να αυξάνονται έως και 5,1%, φθάνοντας κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις προσδοκίες που καταγράφηκαν στις αρχές του 2022. Εκτιμώμενη πρόσβαση σε πίστωση τους προηγούμενους 12 μήνες και προσδοκίες για πρόσβαση σε πίστωση τους επόμενους 12 μήνες και τα δύο ήταν πιο αυστηρά σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε περισσότερα