Πέραν πάσης αμφιβολίας, το τοπίο έχει αρχίσει να θολώνει! Και δεν είναι μόνο οι βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που μετά τις πυρκαγιές, εκτός από την προφανή αδυναμία σε επίπεδο υποδομών να αντιμετωπισθούν αστάθμητοι εξωγενείς παράγοντες και… ασύμμετρες απειλές, απειλούν περαιτέρω τον προϋπολογισμό!

Δυστυχώς, η έξαρση της ακρίβειας, το ενεργειακό κόστος, οι τιμές των πρώτων υλών, επιβαρύνουν τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν, προκαλούν σοβαρά ζητήματα στην ομαλή λειτουργία των βιομηχανιών και δημιουργούν πρόσθετη απειλή για νέες στρατιές ανέργων!

Η ακρίβεια, μετά την ανάκαμψη του τουρισμού και τις προοπτικές της εθνικής οικονομίας για ραγδαία ανάπτυξη, απειλεί το success story, μολονότι οι τράπεζες έχουν μπει σε τροχιά εξυγίανσης, τα μεγάλα έργα προωθούνται, οι επενδυτές, ξένοι και Έλληνες, ιδιώτες και θεσμικοί, τοποθετούνται στην Ελλάδα, οι αποκρατικοποιήσεις και οι διαγωνισμοί του Δημοσίου προχωρούν ικανοποιητικά, όπως και η οικοδομική δραστηριότητα που έχει πλέον ανακάμψει!

Ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί όσον αφορά στην έκβαση των ελληνοτουρκικών, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πρόκλησης θερμού επεισοδίου, με την ατμόσφαιρα στο Αιγαίο να παραμένει τεταμένη!

Η προμήθεια των Rafalle και των φρεγατών Belharra από την Γαλλία δημιουργεί μια υπεροπλία σε αέρα και θάλασσα, σε συνδυασμό με την αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και με τις Ηνωμένες Πολιτείες!

Ωστόσο, ο εξασθενημένος Ερντογάν, πολιτικά και όχι μόνο, οδηγείται σε εκλογές το 2023, και πιεζόμενος από δημοσκοπήσεις και κοινή γνώμη δεν αποκλείεται, όπως εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές, να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα!

Πέραν όμως των ελληνοτουρκικών, εσχάτως με αφορμή τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. προέκυψε μία ακόμη αστάθμητη παράμετρος! Η διαδοχή στο πρώην ΠΑΣΟΚ, τα νέα πρόσωπα, η απόσυρση από την κούρσα εξουσίας της κυρίας Φώφης Γεννηματά!

Η εξέλιξη αυτή, η νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που θα προκύψει από τις εσωκομματικές εκλογές, σε συνδυασμό με την απλή αναλογική στις επικείμενες εθνικές εκλογές, δημιουργούν ένα θολό τοπίο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αβεβαιότητα και σκεπτικισμό!

Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένοι, χωρίς παρεκκλίσεις, εκπτώσεις και υπαναχωρήσεις, να προωθήσουν και να στηρίξουν το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας, μέσα από την περαιτέρω εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου αιφνιδιαστικά η πρώτη δόση των 3,5-4 δισ. ευρώ μετατέθηκε για τις αρχές του 2022!