Η νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Αμερικής που υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν αναβαθμίζει γεωστρατηγικά τον στόλο της Ελλάδας, αλλά αφήνει εκτεθειμένα τα νησιά του Αιγαίου.
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική πλευρά, οι Αμερικανοί αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τη Σκύρο ή οποιοδήποτε άλλο νησί του Ανατολικού Αιγαίου για τις στρατιωτικές τους ανάγκες.
Οι Αμερικανοί εκτός από τη Σούδα αναγνωρίζουν τη γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης στην οποία θα δημιουργηθεί μια από τις μεγαλύτερες βάσεις στα Βαλκάνια για τη στάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, τα οποία θα αναπτύσσουν επιχειρησιακές δραστηριότητες σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Βέβαια η παρουσία αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εγκατάσταση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων στην Αλεξανδρούπολη θα προκαλέσει μια διαρκή ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Μόσχα.
Η βάση της Αλεξανδρούπολης υποβαθμίζει και τη γεωστρατηγική σημασία του Βοσπόρου με ό,τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για την Τουρκία.
Το μήνυμα που απηύθυναν οι Κ. Καραμανλής και Κ. Μητσοτάκης προς τις ευρωπαϊκές χώρες για την επαμφοτερίζουσα στάση τους, όσον αφορά την Τουρκία, είναι ως αποδέκτη τη Γερμανία που ετοιμάζεται να παραδώσει έξι υποβρύχια στην Άγκυρα.
Η παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ήταν τυχαία.
Γιατί ήδη στη Γερμανία συντελούνται διεργασίες και η στάση του Βερολίνου απέναντι στην Τουρκία θα είναι διαφορετική σε μια κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων.
Ήδη οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων, Φιλελεύθερων και Πρασίνων τάσσονται υπέρ της επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και προτείνουν να μην παραδοθούν τα υποβρύχια σε μια χώρα που είναι διαρκής απειλή για την Ελλάδα.