Το καλοκαιρινό ράλι των αγορών είναι απάτη. Εσείς ψωνίζετε, εκείνοι ξεφορτώνονται. Μοιάζει να είμαστε ψηλά, όμως το καράβι βυθίζεται…
Οι ίδιοι αισχροί ρυθμιστές των τυχών του πλανήτη, που μέχρι χθες ψεύδονταν ασύστολα κι απέκρυπταν σκοπίμως την πραγματική σκληρή εικόνα του πληθωρισμού και της οικονομίας, τώρα έχουν βαλθεί να μας πείσουν να πετάξουμε τα πληθωρισμένα χρήματά μας στο δήθεν ράλι των αγορών. Κοινώς ψάχνουν κορόιδα που θα «fillάρουν» τις εντολές πώλησής τους, κορόιδα προκειμένου να ξεφορτωθούν τις εκτεθειμένες θέσεις τους.
Και φυσικά θα πιάσει, όπως πάντα. Τα μίντια έχουν αναλάβει να επικοινωνήσουν το αφήγημα με τους γνωστούς άγνωστους πανταχού αναλυτές που δεν έχουν σταυρώσει trade στη ζωή τους, αλλά εμφανίζονται «αισιόδοξοι» ότι τα χειρότερα πέρασαν, η bear market τελείωσε.
Είπαν πως «κινδυνεύουμε με αποπληθωρισμό» (δηλαδή μείωση τιμών – που τέτοια τυχή!), μετά παραδέχθηκαν τον (στασιμο)πληθωρισμό αλλά είπαν θα είναι παροδικός, και τους τελευταίους τρεις μήνες μας καθησυχάζουν πως πιάσαμε ταβάνι, κορυφώθηκε η αύξηση τιμών. Και κάθε μήνα τα νούμερα τους διαψεύδουν. Που θα πάει, κάποια στιγμή θα το πετύχουν. Δε ξέρω μέχρι τότε αν θα έχει μείνει αγοραστική δύναμη στη μέση (λέμε τώρα) τάξη ή περιουσίες, αφού το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα πλέον είναι διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο προκειμένου να σου αρπάξει ό,τι σκληρά assets έχεις την ευχή (ή κατάρα) να διαθέτεις –όπως ακίνητα, γη, αυτοκίνητα- εκτός κι αν φυσικά ανήκεις στο 0,1% της κορυφής της πυραμίδας…
Το αμερικανικό κράτος προσέλαβε 87.000 νέους εφοριακούς! Φανταστείτε τι γδάρισμο έχει να πέσει… Και για όποιον ζει στην πλάνη του δήθεν «tax the rich» (το μότο των νεοφιλελεύθερων), το μόνο που έχω να πω είναι ότι στις ΗΠΑ ζουν μόλις 780 δισεκατομμυριούχοι αυτή τη στιγμή. Αν πραγματικά θέλαν να μαζέψουν φόρους από τους πολύ πλούσιους, θα προσλάμβαναν… 780 εφοριακούς –έναν για τον καθένα. Όχι, καθώς οδεύουμε προς την πλήρη ψηφιοποίηση του οικονομικού συστήματος και την επικείμενη (2023) έλευση των CBDC –όπου μέσω κεντρικών τραπεζών θα περνάνε ΟΛΕΣ οι συναλλαγές και ΠΑΝΤΑ σε live συνεννόηση με την εφορία- γίνεται κατανοητό γιατί μαζεύουν στρατό…
Καλό είναι αυτό, θα πει κανείς –θα μειωθεί η φοροδιαφυγή. Ναι, για την πλέμπα ίσως. Η ελίτ της Wall Street έχει ήδη ετοιμαστεί για το τεχνοκρατικό μέλλον. Μία λέξη: κρυπτονομίσματα.
Πίσω στο θέμα μας, έφτασαν μέχρι και στο σημείο να αλλάξουν τον ορισμό της ύφεσης, προκειμένου να μην παραδεχθούν ότι διανύουμε μία! Το αστείο είναι πως τώρα κάνουν ντιμπέιτ αν θα υπάρξει ύφεση ή όχι. Στην πραγματικότητα δεν τίθεται θέμα περί αυτού. Η ύφεση είναι ήδη εδώ, μήνες τώρα. Το πραγματικό ερώτημα είναι ύφεση ή βαθιά κρίση χρέους (recession ή Depression).
Και εκεί είναι που οι περισσότεροι την έχουν πατήσει. Αυτό που σας λένε είναι «η αγορά προεξόφλησε την ύφεση, τελείωσε η bear market, αγοράστε, χαρείτε». Στην πραγματικότητα όμως είναι παγίδα. Φαινομενικά η Wall Street δεν έχει αποτιμήσει μια ύφεση ακόμη, πόσο μάλλον ένα Depression. Η διορθωσούλα της άνοιξης δεν ήταν τίποτα, μην κοροϊδευόμαστε. Φυσικά η Wall Street γνωρίζει ότι έρχεται ύφεση, βαθιά κιόλας. Τα βασικά εμπορεύματα όπως πετρέλαιο, μέταλλα και τρόφιμα το «πρόδωσαν» αυτό ήδη από το 2020.
Αλλά οι 4.200 μονάδες όπου στρογγυλοκάθεται ο S&P τώρα δε μαρτυρούν κάτι τέτοιο. Ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να νομίζει η πλέμπα…
Κι εδώ βρίσκεται η παγίδα. Στην πραγματικότητα η Wall Street έχει αρχίσει να αποτιμά μια ύφεση και μάλιστα βαθιά, και γι’ αυτό ακριβώς ανεβαίνει τώρα!
Η αρκούδα δεν έχει δείξει τα πραγματικά της δόντια. Δε θα φύγει έτσι εύκολα – όχι χωρίς μερικά bear market rallies…
Για όσους μπερδεύτηκαν με αυτό, εξηγούμαι: Διανύουμε τη μακροβιότερη bull market όλων των εποχών (φούσκα για την ακρίβεια καθώς τα τελευταία χρόνια τροφοδείται από ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος, χαμηλά επιτόκια, QE κλπ). Μια τέτοια bull market δε μπορεί να τελειώσει έτσι απλά. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες. Για την ακρίβεια έχουμε να κάνουμε με έναν Τιτανικό. Θυμάστε στην ταινία όπου το καράβι είχε προσκρούσε στο παγόβουνο, η μοίρα του είχε ήδη κλειδώσει, ωστόσο οι περισσότεροι επιβάτες δεν είχαν ιδέα για την πραγματική σοβαρότητα της κατάστασης μέχρι να την ανακοινώσουν οι αρμόδιοι; Αυτό συνέβη διότι δεν υπήρχαν αρκετές σωσίβιες λέμβοι για να την κάνουν όλοι, επομένως η ελίτ άρχισε να εξασφαλίζει τις θέσεις της, και η πλέμπα αφέθηκε να σφαγιαστεί.
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει τώρα, όπως και πάντα στις αγορές, αλλά καθώς μιλάμε για τη μεγαλύτερη bull market, έχουμε να κάνουμε με υπερωκεάνιο… Κι από αυτό το πλοίο λίγοι μόνο θα τη βγάλουν καθαρή. Ακριβώς επειδή είναι μεγάλο πλοίο, η διαδικασία έιναι χρονοβόρα, πολύπλοκη, και συντονισμένη (στην αρχή τουλάχιστον, διότι αφού την κάνουν οι μάγκες, γίνεται άτακτη).
Επομένως η bear market, δηλαδή το ξεφόρτωμα ουσιαστικά του χρήματος, δε θα μπορούσε να γίνει με τη μία. Θα χρειαστούν ενδεχομένως 2-3 ψεύτικα ράλι προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στο έξυπνο χρήμα να κάνει την έξοδό του χωρίς απώλειες.
Με αυτό έχουμε να κάνουμε και τώρα. Με ένα ψεύτικο ράλι. Κλασσικό, κλασσικότατο bear market rally, με μοναδικό σκοπό να ψαρέψει ανοήτους ευκολόπιστους που σε μια στιγμή θα πιστέψουν ό,τι τους πουν, ότι δε θα έχουμε πληθωρισμό, ότι δε θα έχουμε ύφεση, ενώ την ίδια στιγμή τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα γύρω τους λένε μια διαφορετική ιστορία. Και δε μιλάμε για τίποτα ψαγμένα στοιχεία, οποιοσδήποτε συντηρεί σπίτι, επιχείρηση ή γενικώς έχει τα μάτια του ανοιχτά όσον αφορά τιμές και συναίσθημα της αγοράς, εύκολα αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε προ καταιγίδας.
Όσοι θεωρούν πως έχω άδικο, ας κάνουν ό,τι καταλαβαίνουν. Ας ρίξουν λεφτά σε μετοχές, κρυπτονομίσματα, ή οποιοδήποτε risk-on «άνοιγμα» σε μια εποχή που πρέπει ξεκάθαρα να είσαι risk-off, εκτός κι αν γνωρίζεις πολύ καλά τι κάνεις. Α γίνουν τροφή και σημεία εξόδου των μεγαλοκαρχαρίων που θα ξεφορτωθούν πάνω τους τις εκτεθειμένες θέσεις τους σε υπερτιμημένα κωλόχαρτα.
Όσοι πάλι το λέει η καρδιά τους, και γνωρίζοντας τι περίπου συμβαίνει θέλουν να καβαλήσουν το κύμα, ας τολμήσουν να πατήσουν σε αυτό το ψεύτικο καλοκαιρινό ράλι, αυτό το bull trap, με σκοπό φυσικά να πουλήσουν σύντομα, με ένα κατάλληλο exit plan. Ταπεινή μου άποψή είναι πάντως, αν δεν έχουν ήδη εισέλθει στον πρόσφατο «πάτο», έχουν ήδη χάσει το τρένο.
Η αγορά θα ξαναγυρίσει. Θα διορθώσει στις πραγματικές τιμές που θέλει να πάει, εν καιρώ. Γι’ αυτό μην τσιμπάτε.
Ακόμη και το Bloomberg είχε την Τρίτη πρωτοσέλιδο πως έρχεται βαρύς χειμώνας, όσον αφορά τιμές τροφίμων, ενεργειακή κρίση, παγκόσμια οικονομία. Πλέον είναι τόσο μεγάλο που δεν κρύβεται. Έχουν αρχίσει να «προειδοποιούν». Τα σινιάλα έιναι όλα εκεί…
Αλλά ας δούμε τι λένε και μερικοί αναλυτές:
Mizuho Securities: Δίχως νόημα το ράλι ανόδου της Wall Street
Το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve στα τέλη Ιουλίου φαίνεται ολοένα και δίχως νόημα, με τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, ιδιαίτερα εκείνα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, να μην συμβαδίζουν με την κίνηση.
Αυτό ανέφεραν οι αναλυτές της Mizuho Securities, τονίζοντας ότι ενώ πολλοί επενδυτές έχουν στοιχηματίσει ότι η Fed θα απομακρυνθεί από την επιθετική της στάση για αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, κινδυνεύουν να «αγνοήσουν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα».
«Για αρχή, η αναμενόμενη αντιστροφή της πολιτικής το 2023 απαιτεί μια εξαιρετικά ασυνήθιστη επιβράδυνση του πληθωρισμού από τα επίπεδα άνω του 9% τον περασμένο μήνα», εξήγησε η Mizuho Securities.
«Εναλλακτικά, μια αντιστροφή της πολιτικής το 2023 θα μπορούσε να προκληθεί από μια απρόβλεπτη οικονομική κατάρρευση, αλλά αυτοί οι τύποι μετατοπίσεων δεν είναι ποτέ καλοί για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, επομένως και πάλι το ράλι των μετοχών δεν φαίνεται να συγχρονίζεται με τα μακροοικονομικά θεμελιώδη».
Παραμένει σε bear market η Wall Street
Σύμφωνα με την Mizuho Securities, η έγκριση από τους Δημοκρατικούς του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ενός μεγάλου πακέτου για την υγειονομική περίθαλψη, το κλίμα και τη φορολογία, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένες αυξήσεις εταιρικών φόρων, «υποδεικνύει ότι οι αγορές πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική πέρα από τη συνεχιζόμενη σύσφιξη της Fed».
Επίσης, το νομοσχέδιο κινδυνεύει επίσης να μειώσει την εταιρική ανάπτυξη και τα κέρδη.
«Ως εκ τούτου, βλέπουμε το πρόσφατο ράλι ως μια άλλη ανάκαμψη σε μια bear market που θα πρέπει να ξεμείνει από καύσιμα πριν από τις 4.200 μονάδες για τον S&P 500, υπονοώντας ότι αυτό είναι πλέον το ανώτερο άκρο στο εύρος συναλλαγών».
Prime Partners: Μην κυνηγάτε το ράλι της Wall Street
Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν να κυνηγήσουν τα πρόσφατα ράλι σε μετοχές και ομόλογα δεδομένης της τρέχουσας οικονομικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της ελβετικής εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Prime Partners.
Ο Francois Savary είπε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε ξεκάθαρη οικονομική ορατότητα λόγω των ιδιαιτεροτήτων του τρέχοντος επενδυτικού κύκλου, όπως η ανάκαμψη από την εποχή του Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Ένας από τους βασικούς παράγοντες που υποστήριξαν το ράλι, το οποίο ήταν μια ισχυρή αγορά ομολόγων τον Ιούλιο, έχει εξαφανιστεί σε κάποιο βαθμό», είπε ο Francois Savary.
Επιπλέον, ενώ η σεζόν των κερδών του δεύτερου τριμήνου ήταν ισχυρή μέχρι στιγμής, ένα βασικό ζήτημα που διαφαίνεται είναι πόσο θα αναθεωρήσουν οι αναλυτές τις προβλέψεις τους για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου.
«Επομένως, θεωρούμε ότι τα δύο στοιχεία που μπορούν να υποστηρίξουν ένα περαιτέρω ράλι στην αγορά μετοχών δεν υπάρχουν ξεκάθαρα», είπε ο Savary.
Δεν υπάρχει ορατότητα
Ως εκ τούτου, είπε ότι οι επενδυτές δεν θα έπρεπε «απολύτως» να κυνηγούν το ράλι των μετοχών που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιουλίου.
Όσον αφορά τα ομόλογα, ο Savary είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις χρήματα από την πλευρά των ομολόγων.
Δεν θα κυνηγούσα το ράλι ομολόγων που ζήσαμε τους τελευταίους δύο μήνες».
Εταιρικά, κρατικά και ομολογιακά κεφάλαια υψηλής απόδοσης παρουσίασαν σημαντικές εισροές τον περασμένο μήνα.
Οι επενδυτές στις παγκόσμιες αγορές διανύουν ένα μείγμα πληθωριστικών πιέσεων, κινδύνων ύφεσης και κύκλων σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, με ακόμη και εταιρείες όπως η Berkshire Hathaway και η SoftBank να καταγράφουν επενδυτικές απώλειες το β’ τρίμηνο.
Εν τω μεταξύ, τα μετρητά, είπε ο Savary, είναι χρήσιμα για την παροχή ευελιξίας.
«Είναι ενδιαφέρον να έχεις κάποια μετρητά για έλεγχο γιατί όλα είναι δυνατά σε αυτό το είδος περιβάλλοντος.
Θα μπορούσαμε να έχουμε ύφεση, αλλά θα μπορούσαμε επίσης να έχετε έναν αργό αλλά ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης τους επόμενους 12 μήνες», είπε.