Στο στρατόπεδο των αισιόδοξων πηδά η Goldman Sachs, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως το σενάριο ύφεσης δεν αποκλείεται…

Το ράλι επιστρέφει, αλλά με “υφεσιακούς αιφνιδιασμούς” λέει η Goldman. Δηλαδή ήξεις αφήξεις ουκ…

Διότι έτσι κάνουν οι “ειδικοί”. Τα γυρνάνε από εδώ κι από εκεί τα πανιά, όπου φυσάει ο άνεμος. Και σε κάθε περίπτωση, είτε “προειδοποιούν” για κραχ, είτε λένε “αγοράστε”, το κάνουν υπερβολικά αργά για τις μάζες.

Στο φινάλε η μόνη χρησιμότητα ως σινιάλα που έχουν τέτοιες αναλύσεις είναι ενδεχομένως για να υποπτευόμαστε για τα αντίθετα, κι αυτός είναι κι ο λόγος που τα παραθέτουμε…

Η μεγάλη επενδυτική τράπεζα λοιπόν τώρα βλέπει άνοδο 10% από τα τρέχοντα επίπεδα για τη Wall Street, ήτοι 4.500 μονάδες για τον S&P, προεξοφλώντας αφενός ότι η bear market φτάνει στο τέλος της, προειδοποιώντας αφετέρου τους επενδυτές να μην εφησυχάζουν… διότι ο κύκλος της σύσφιξης δεν έχει κορυφωθεί και η πιθανότητα ύφεσης δεν έχει εξαντληθεί.

Τα γυρνάει τώρα η Goldman - Τέλος η bear market;

Η αγορά έχει ήδη αυξηθεί 10-20% από τα προηγούμενα χαμηλά, και δεν περίμενε καμία Goldman να το πει…

Βέβαια ο S&P έχει ήδη αυξηθεί πάνω από 10% -και ο Nasdaq 20%!- από τον προηγούμενο υποτιθέμενο πάτο της bear market (που ήταν τότε η Goldman Sachs να μας πει να αγοράσουμε;!), και αν μη τι άλλο πιο πιθανό είναι τώρα να οδεύει προς το τέλος αυτού του ίσως εφήμερου καλοκαιρινού ράλι – Short Squeeze, προτού συνεχίσει ξανά την πορεία της η bear market, παρά το αντίθετο…

Τα γυρνάει τώρα η Goldman - Τέλος η bear market;

Αλλά τι ξέρουμε εμείς;

Παράλληλα η αμερικανική τράπεζα, προεξοφλεί πως η επόμενη επιτοκιακή αύξηση εκ μέρους της Federal Reserves δεν θα ξεπεράσει τις 50 μονάδες βάσης, στο εύρος του 2,75% – 3%. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, τα ισχύοντα δεδομένα δείχνουν μια υπερθερμανθεί στην αγορά εργασίας (ανεργία 3,5%).

Η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 50 μ.β.

Όπως γράφει: “Ως εκ τούτου, «συνεχίζουμε να περιμένουμε νέα αύξηση των επιτοκίων κεφαλαίων κατά 100 μονάδες βάσης κατά τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις: +50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και +25 μονάδες βάσης τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο (στο εύρος του 3,25% – 3,5%)».

Τα γυρνάει τώρα η Goldman - Τέλος η bear market;

Περαιτέρω, όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, την περασμένη εβδομάδα, στις ΗΠΑ, τα μακροοικονομικά στοιχεία εμφανίστηκαν στην πιο ήπια πλευρά: η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 και το πραγματικό ΑΕΠ του β’ τριμήνου ήταν ασθενέστερο από το αναμενόμενο – αν και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνέχισε να επιταχύνεται.

Έτσι, η όρεξη των επενδυτών για τα περιουσιακά στοιχεία δήλωσε «risk on», ειδικά μετά τη συνεδρίαση της Fed, με την αγορά να προεξοφλεί επιβράδυνση της νομισματικής σύσφιξης:

Εύλογα, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των προκυκλικών εκφράσεων, είχαν καλή απόδοση μετά τη συνεδρίαση της FOMC ενώ το δολάριο έχει αποδυναμωθεί.

O δείκτης VIX συνέχισε επίσης την καθοδική του πορεία, προς τις 20 μονάδες, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό…

Τα γυρνάει τώρα η Goldman - Τέλος η bear market;

Τα assets υποστηρίζονται από την επαναφορά των πραγματικών επιτοκίων σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα (τα πραγματικά επιτόκια -10ετές- των ΗΠΑ έχουν σχεδόν μηδενιστεί) ενώ τα breakevens κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα.

«Αυτό το περιβάλλον είθισται να είναι το καλύτερο για την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων ενώ ευνοεί long-duration μετοχές – το beta των μετοχών προς τις αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών έχει γίνει θετικό ειδικά για τους δείκτες ανάπτυξης (exhibit 3)» αναφέρει η Goldman Sachs.

Τα γυρνάει τώρα η Goldman - Τέλος η bear market;

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, εάν εξετάσει κανείς τα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ και την ΕΕ, θα μπορέσει να συμπεράνει ότι η αγορά εφησύχασε πολύ σύντομα όσον αφορά τους κινδύνους ύφεσης λόγω των προσδοκιών για μια χαλαρή νομισματική πολιτική.

Τα γυρνάει τώρα η Goldman - Τέλος η bear market;

Υπενθυμίζεται πως οι κυκλικές μετοχές έχουν υποχωρήσει σχεδόν 50% έναντι των αμυντικών, από την πτώση τους στις αρχές Ιουλίου.

Με άλλα λόγια, λέει η Goldman Sachs, οι αγορές είναι ευάλωτες σε hawkish εκπλήξεις, αλλά και υφεσιακούς… αιφνιδιασμούς.

Τα γυρνάει τώρα η Goldman - Τέλος η bear market;

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα θα πρέπει να ερείδονται στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων…και στη βελτίωση, αν υπάρξει, του αναπτυξιακού κλίματος.”

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» τους επόμενους 12 μήνες τον S&P 500 στις 4.500 μονάδες, ήτοι στο +10,6%… Επίσης, εκτιμά πως η spot τιμή του πετρελαίου το ίδιο χρονικό διάστημα θα διαμορφωθεί στα 125 δολάρια ανά βαρέλι, ήτοι στο +23,3%…

Τα γυρνάει τώρα η Goldman - Τέλος η bear market;

Το καλοκαιρινό ράλι σε μετοχές και Bitcoin είναι παγίδα

Η Fed θυσιάζει την ανάπτυξη για να κερδίσει τον πληθωρισμό

Από τι κινδυνεύει πραγματικά η παγκόσμια οικονομία;