search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Θέμα χρόνου να εγκαταλείψει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας

Διαφορετική άποψη εκφράζουν οι οικονομολόγοι της Nomura.

Σύγχυση στις διεθνείς αγορές μετά τις αιφνιδιαστικές κινήσεις από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

Αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας διεύρυνε απροσδόκητα το εύρος των στόχων της για τις αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs ισχυρίζονται ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε καθυστερημένα να ακολουθήσει την πολιτική των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταβαίνοντας σε μια αυστηρότερη πολιτική.

Σε σχετικό σημείωμα υπό την εποπτεία του επικεφαλής Ιάπωνα οικονομολόγου Naohiko Baba, η εταιρεία ανέφερε: «Η μεγαλύτερη έμφαση που δίνει η BOJ στην ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργίας της αγοράς των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων (JGB) μας υποδηλώνει αυξημένη πιθανότητα να εγκαταλείψει την πολιτική αρνητικών επιτοκίων».

Η συνεδρίαση της BOJ ολοκληρώθηκε την Τρίτη χωρίς αλλαγή στο τρέχον εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο στο -0,1%, μια στάση που τηρεί από το 2016.

Οι οικονομολόγοι της Goldman είπαν ότι η εξάλειψη αυτής της αρνητικής πολιτικής επιτοκίων «μπορεί να θεωρηθεί ως το επιθυμητό επόμενο βήμα, ειδικά από την άποψη της σκοπιμότητας», προσθέτοντας ότι η τρέχουσα στάση έχει επιβαρύνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μετά την ανακοίνωση της BOJ, οι μετοχές των τραπεζών που είναι εισηγμένες στην Ιαπωνία σημείωσαν άνοδο για δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, ανατρέποντας την τάση του ευρύτερου δείκτη που είδε άλλη μια μέρα απωλειών στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Διαφορετική άποψη φαίνεται να έχουν οι οικονομολόγοι της Nomura

Οι οικονομολόγοι της Nomura διαφώνησαν και είπαν ότι η κίνηση για τροποποίηση της ζώνης ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων δεν υποδηλώνει απαραίτητα αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της BOJ.

Ο αναλυτής Kyohei Morita τόνισε ότι ο αρχικός καθορισμός της πολιτικής ελέγχου της καμπύλης απόδοσης των 25 μονάδων βάσης εκατέρωθεν του στόχου 0% για τις αποδόσεις JGB βασίστηκε στον αντίκτυπό τους στις σταθερές επιχειρηματικές επενδύσεις ή στα «βασικά στοιχεία».

«Αντίθετα, το νέο εύρος διακύμανσης της τάξης του ±0,5% βασίζεται σε άλλους λόγους εκτός από τα θεμελιώδη – με άλλα λόγια, τις παρενέργειες της πολιτικής του YCC», είπε.

Διαβάστε ακόμη: