Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) σόκαρε τις αγορές την Τρίτη με μια αιφνιδιαστική τροποποίηση του ελέγχου των αποδόσεων των ομολόγων, που επιτρέπει μεγαλύτερη αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, μια κίνηση που αποσκοπεί στην ελάφρυνση μέρους του κόστους της παρατεταμένης νομισματικής τόνωσης.

Οι μετοχές στην Ασία κατέρρευσαν, ενώ το γεν και οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν άνοδο μετά την απόφαση, η οποία αιφνιδίασε τους επενδυτές που ανέμεναν ότι η BοJ δεν θα προβεί σε αλλαγές στον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC) μέχρι να αποχωρήσει ο διοικητής Χαρουχίκο Κουρόντα τον Απρίλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αλλαγές στην καμπύλη των ομολόγων

Σε μια κίνηση που επιδιώκει να δώσει νέα πνοή στην αδρανή αγορά ομολόγων, η BoJ αποφάσισε να επιτρέψει στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινηθεί κατά 50 μονάδες βάσης εκατέρωθεν του στόχου της 0%, ευρύτερα από την προηγούμενη ζώνη των 25 μονάδων βάσης.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το στόχο της απόδοσης και δήλωσε ότι θα αυξήσει απότομα την αγορά ομολόγων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η κίνηση αυτή ήταν μια λεπτομερής ρύθμιση της υφιστάμενης εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και όχι μια απόσυρση της τόνωσης.

Ο Κουρόντα δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπούσε στο να εξομαλύνει τις στρεβλώσεις στο σχήμα της καμπύλης αποδόσεων και να διασφαλίσει ότι τα οφέλη από το πρόγραμμα τόνωσης της τράπεζας κατευθύνονται στις αγορές και τις επιχειρήσεις.

“Το σημερινό βήμα αποσκοπεί στη βελτίωση των λειτουργιών της αγοράς, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της επίδρασης της νομισματικής μας χαλάρωσης. Επομένως, δεν πρόκειται για αύξηση των επιτοκίων”, δήλωσε ο διοικητής της BoJ στη συνέντευξη Τύπου.

“Η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του πλαισίου της νομισματικής μας πολιτικής. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια αναθεώρηση που θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη της ΚΥΚ ή σε έξοδο από την χαλαρή πολιτική”.

Τριγμοί στις αγορές

Όπως αναμενόταν ευρέως, η BoJ διατήρησε αμετάβλητους τους στόχους της για την ειδική πολιτική (YCC), που έχουν οριστεί στο -0,1% για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και γύρω στο μηδέν για την απόδοση των 10ετών ομολόγων, στη  διήμερη συνεδρίαση πολιτικής που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

Η BoJ δήλωσε επίσης ότι θα αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων (JGBs) στα 9 τρισ. γεν (67,5 δισ. δολάρια) μηνιαίως από 7,3 τρισ. γεν προηγουμένως.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε πτώση 2,5% μετά την απόφαση, ενώ το δολάριο υποχώρησε έως και 3,1% σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στα 132,68 γεν. Η απόδοση των 10ετών JGB εκτοξεύθηκε για λίγο στο 0,460%, κοντά στο πρόσφατα καθορισμένο σιωπηρό ανώτατο όριο της BοJ.