Αν είστε σινεφίλ, είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή στον κινηματογράφο ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα θα έχετε παρακολουθήσει- απολαύσει την περίφημη αμερικανική ταινία δράσης “The Italian Job”, με την προσαρμογή του τίτλου στον ευφυή ελληνικό «Ληστεία αλά Ιταλικά», στην οποία πρωταγωνιστούσε πλήθος αστέρων του Χόλιγουντ, από την Σαρλίζ Θέρον και τον Μαρκ Γουόλμπεργκ, μέχρι τον Τζέισον Στάθαμ, τον Έντουαρντ Νόρτον και τον Ντόναλντ Σάδερλαντ!

Θα μου πείτε: τι σχέση έχει η γνωστή και απολαυστική ταινία δράσης “The Italian Job” με την ελληνική πραγματικότητα;

Καμμία, επί της ουσίας, είναι η απάντηση! Μόνον σημειολογική! Καθώς οι συσχετισμοί μιας ταινίας του 2003 είναι ενδιαφέροντες με την ελληνική πραγματικότητα του 2024, 21 χρόνια μετά!

Στην Ελλάδα του σήμερα, μπορεί κανείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει, μια δυναμική εισβολή του Ιταλικού στοιχείου στην οικονομική και επιχειρηματική πραγματικότητα, από τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο μέχρι τις αποκρατικοποιήσεις και εγχώριες εταιρίες επικοινωνίας και λόμπινγκ, που αναμφίβολα προκαλεί εντυπώσεις και σε κάθε περίπτωση, με τις συνέχειες εναλλαγές πρωταγωνιστών και αναφορών δράσης, θυμίζει ταινία του Χόλυγουντ.

Η αρχή γίνεται περί τα μέσα του 2019 και αφού η ΝΔ έχει κερδίσει τις εθνικές εκλογές, όταν κάποιοι Ιταλοί φίλοι, μάγκες της αγοράς, ιδρύουν το fund Helikon που διαχειρίζεται αρχικά περίπου 1 δις. ευρώ!

Το 85% των διαθεσίμων του Helikon τοποθετείται έκτοτε σε εισηγμένες μετοχές στο ΧΑ, όπως Lamda, ΔΕΗ, Eurobank, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ενώ συμμετέχει ενεργά με μεγάλα πόσα στις ΑΜΚ της ΔΕΗ και της Τρ. Πειραιώς!

Η ιταλική εισβολή συνεχίζεται όταν το ιταλικό fund ION περί τα τέλη Οκτωβρίου 2022 υποβάλει πρόταση στο ΤΧΣ για την απόκτηση του 27% της Τρ. Πειραιώς η οποία δεν γίνεται δεκτή!

Ακολουθεί ωστόσο νέο ενδιαφέρον των Ιταλών για τις ελληνικές τράπεζες, αυτή τη φορά της πανίσχυρης Unicredit έναν μόλις χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2023 όταν και αποκτά περίπου το 9% των μετοχών της Alpha Bank από το ΤΧΣ!

Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο των επιχειρηματικών, τραπεζικών και πολιτικών διαδρόμων συζητείται μετ’ επιτάσεως ότι η επίσης ιταλική τράπεζα Intesa Sanpaolo, που περιλαμβάνεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών ενδιαφέρεται να αποκτήσει υψηλό ποσοστό στην Τρ. Πειραιώς, μέσω του placement ή απευθείας, όπως ήθελε και η ΙΟΝ, εκτός διαδικασίας!

Το «αίτημα» αυτό κατά πληροφορίες δεν γίνεται δεκτό και αντιπροτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω επενδυτικής τράπεζας, η Intesa Sanpaolo να αναλάβει ρόλο cornerstone στο placement που θα επακολουθήσει!

Πρόταση που οι Ιταλοί αρνούνται ευγενικά! Και μένει να δούμε ποια θα είναι η έκβαση στην πράξη!

Την ίδια στιγμή που οι Ιταλοί επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές ενδιαφέρον για μετοχές ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, η επίσης ιταλική (διεθνούς χαρακτήρα και αναφοράς) εξαγοράζουν επισήμως την μεγαλύτερη ελληνική εταιρία επικοινωνίας και lobbing την περίφημη V+O, αντί σεβαστού ποσού, η οποία διαθέτει συμβόλαια και συμβάσεις με τις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις και όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες!

Η στρατηγική αυτή τοποθέτηση των Ιταλών σε έναν επικοινωνιακό όμιλο που έχει άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση και το Μαξίμου, αναφορές στις Βρυξέλλες και επαφές με τους κορυφαίους επιχειρηματίες και τραπεζίτες, έχοντας διαχειριστεί πλήθος κρίσεων με επιτυχία, καταδεικνύει ότι οι Ιταλοί, όποιοι κι αν είναι αυτοί, εμφανείς και αφανείς, ήρθαν για να μείνουν και ήδη θέτουν τις βάσεις για τις επόμενες κινήσεις…

Διαβάστε ακόμη: