Το οικιστικό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα. Το «The Catalyst», επικεντρώνεται στο κόστος ενοικίασης που επιβαρύνει σε υπερβολικό βαθμό τα νοικοκυριά.

Το Πρόβλημα

Αντιμετωπίζοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα ως συνέπεια μιας έντονης ανισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και την ζήτησης κατοικιών επιχειρούμε να συνθέσουμε μια πρόταση πολιτικής που θα το αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα καθώς -είναι σε κάθε περίπτωση σαφές- ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί επί μακρόν να συνεχιστεί.

Το ενοίκιο, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθιστά την στέγη σχεδόν απαγορευτική για ένα κομμάτι του πληθυσμού, όντας υπερβολικό και αναντίστοιχο με τις αμοιβές και την ποιότητα των προσφερόμενων κατοικιών. Το 38,7% των φτωχών νοικοκυριών βρίσκεται σε αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση και δροσιά στο σπίτι του, όπως και το 14,1% των μη φτωχών νοικοκυριών , ενώ το 42,2% των φτωχών νοικοκυριών διαβιεί σε κατοικίες με στενότητα χώρου, όπως και το 24,7% των μη φτωχών νοικοκυριών.

Τα αίτια

Η μεγάλη υποχώρηση των νέων κατασκευών, από μια περίοδο σταθερότητας τα έτη 1990-2007, μέσα στην κρίση η κατασκευή νέων κατοικιών γνώρισε καθίζηση

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην πραγματικότητα «αφαιρούν» ένα σημαντικό αριθμό διαμερισμάτων από την αγορά των μακροχρόνιων κατοικιών. Μόνο στον δήμο Αθηναίων στην πλατφόρμα AirBnb εμφανίζονται εγγεγραμμένα 11.652 διαμερίσματα ή ολόκληρα σπίτια ενώ άλλα 3880 είναι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης

Οι Golden Visa με τουλάχιστον 12.500 οικίες/ διαμερίσματα την τελευταία πενταετία έχουν πωληθεί σε εκτός ΕΕ πολίτες

Μια πρόταση Λύσης 5 σημείων

  • Προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα λειτουργούν μόνο σε ήδη κατοικημένες οικίες/διαμερίσματα όπου θα εκχωρείται χώρος του σπιτιού (δωμάτιο/δωμάτια).
  • Κατάργηση Golden visa ή «Υποχρέωση διαμονής 100 ημερών των χρόνο του κατόχου της ή μακροχρόνιας ενοικίαση ακινήτου σε ιδιώτη.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 15% για τις κατοικίες που ενοικιάζονται μακροχρόνια. Ο ΕΝΦΙΑ θα αυξάνεται κατά 15% για διαμερίσματα που θα παραμένουν κενά. Στην πραγματικότητα δημιουργούμε ένα κίνητρο για ενοικίαση και αντίστοιχα ένα αντικίνητρο για την μη ενοικίαση του ακινήτου.
  • Καθιέρωση αξιολογούμενης εξ αποστάσεως εργασίας στον Δημόσιο τομέα με παράλληλη μετακίνηση εκτός Αθήνας-Θεσσαλονίκης (εθελοντικό χαρακτήρα). Όσοι το επιλέξουν λαμβάνουν αύξηση 5% στο σύνολο των αποδοχών τους.
  • Φέρνουμε τον παλιό θεσμό της αντιπαροχής στο σήμερα. Το σύστημα λειτουργεί με τα εξής χαρακτηριστικά σε εκτάσεις του Δημοσίου:
    -Παραχώρηση από το Δημόσιο της γης -Όταν πρόκειται για ευρύτερη έκταση, αύξηση του συντελεστή δόμησης με δόμηση καθ΄ ύψος-Υποχρέωση του εργολάβου για εκχώρηση στο Δημόσιο συγκεκριμένου ποσοστού του κτιρίου -Ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο των κατοικιών από το Δημόσιο

Δείτε την πρόταση αναλυτικά στο site του «The Catalyst»: https://shorturl.at/zDKQ6

Διαβάστε ακόμη: