Ο Μάκης Δελαπόρτας, σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, αναφέρθηκε- μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που έδωσε- και στον Θανάση Βέγγο, όπου έκανε μια αποκάλυψη αρκετά σπάνια για τη ζωή του μεγάλου κωμικού.

Ο Μάκης Δελαπόρτας είναι, άλλωστε, από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζουν τους μεγαλύτερους ηθοποιούς του θρυλικού ελληνικού κινηματογράφου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει μοιραστεί με τον κόσμο άγνωστες πτυχές τους.

«Υπάρχουν πάρα πολλά που δεν ξέρετε για τον Θανάση Βέγγο. Ο Βέγγος πήγε στη ζωή του μόνο με μια γυναίκα, τη γυναίκα του. Δεν είναι σπάνιο αυτό; Το έχω υπογραμμίσει πολύ στη βιογραφία του. Ένας πολύ καλός άνθρωπος και η Φόνσου του έκανε πλάκα, τον χάιδευε, τον φιλούσε κι εκείνος της έλεγε: “Άννα, σε παρακαλώ είμαι παντρεμένος άνθρωπος”», είπε αρχικά ο Μάκης Δελαπόρτας, όταν ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» στην ΕΡΤ, πριν από πέντε ημέρες.

«Για αυτό και δεν υπάρχει κανένα φιλί του στον ελληνικό κινηματογράφο», πρόσθεσε ο Μάκης Δελαπόρτας στους έκπληκτους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο, για τον Θανάση Βέγγο.

Θανάσης Βέγγος: Ήταν με τη σύζυγό του, Ασημίνα, μέχρι το τέλος της ζωής του

Την εποχή που γυριζόταν «Ο Δράκος» παντρεύτηκε τη Μίνα (Ασημίνα) Βέγγου με την οποία ήταν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του. Απέκτησαν δύο γιους, τον Βασίλη και τον Χάρη.

Οι γιοι του έδωσαν εγγόνια τα οποία υπεραγαπούσε, όπως επιβεβαιώνει και η γυναίκα του: «Η αγάπη του Θανάση ήταν τόσο μεγάλη για την Νίκη και τον Θανασάκη που σχεδόν έκλαιγε κάθε φορά που άκουγε το όνομά τους. Είχε λατρεία για τα δύο του εγγόνια και τίποτα δεν μπορούσε να την επισκιάσει. Ούτε τα μικροπροβλήματα υγείας. Δεν μπορείτε να καταλάβετε το πάθος του για αυτά».

Σύμφωνα με τον πρωτότοκο γιο του, Βασίλη, ο Θανάσης Βέγγος «έκανε παρέα με τον Δημήτρη Νικολαΐδη, την Σούλη Σαμπάχ, τον Γιώργο Λαζαρίδη και τον Ντίνο Κατσουρίδη. Ένας πραγματικός φίλος του είναι ο Γιώργος Σταυρόπουλος. Γενικά θεωρεί το καλλιτεχνικό κύκλωμα λίγο περίεργο και αισθάνεται σαν ψάρι έξω από το νερό».

Ο Θανάσης Βέγγος νοσηλευόταν από τις 19 Δεκεμβρίου 2010 στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου. Απεβίωσε στις 3 Μαΐου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του. Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο στις 4 Μαΐου, με παρουσία πολλών επισήμων και φίλων. Τάφηκε στην Αμοργό, τόπο καταγωγής της μητέρας του και της γιαγιάς του.

H Ασημίνα Βέγγου, το στήριγμα του Θανάση Βέγγου, σε όλη του τη ζωή, έμεινε στο πλευρό του από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος, όταν ο μεγάλος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή.

Η σπουδαία αυτή γυναίκα, στη ζωή της μίλησε μία και μοναδική φορά, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του συζύγου της, στην εφημερίδα «News».

Όπως η ίδια εκμυστηρεύτηκε: «Ο Θανάσης ήταν τρομερά ευαίσθητος άνθρωπος. Είχε πονέσει πολύ στη ζωή του. Πέρασε πολλές πίκρες και ταλαιπωρίες για να γίνει αυτό που έγινε. Είχε παλέψει πολλές φορές για να σταθεί όρθιος. Δεν ήταν του χαρακτήρα του να πηγαίνει σε εκδηλώσεις που θα του κάνουν το τραπέζι.

Πάντα ήθελε να πληρώνει ο ίδιος. Έτσι ένιωθε. Ωστόσο δύο φορές που μίλησε δημόσια άρχισε τα κλάματα. Και στο σπίτι έτσι του έβγαινε όταν θυμόταν κάποιες στιγμές που τον είχαν στιγματίσει.

Με τον Θανάση μου, περάσαμε πολλές πίκρες εκείνα τα χρόνια. Ο Θανάσης έφαγε πολύ κυνήγι. Δούλεψε όμως σκληρά, πάλεψε, αγωνίστηκε και δεν κατάφεραν οι τοκογλύφοι να μας πάρουν το σπίτι και το θέατρο.

Από το πρωί έως το βράδυ οι τοκογλύφοι περίμεναν να μας πάρουν τα πάντα. Και αν δεν δούλευε τόσο πολύ, θα είχαμε μείνει στον άσο.

Ποτέ δεν απέκτησε χρήματα. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να ξεπληρώσει τους τοκογλύφους προκειμένου να μην μας πάρουν όλα τα υπάρχοντα. Αυτό ήταν το μεγάλο του κατόρθωμα και ήταν ευτυχισμένος για όσα κατάφερε.

Είναι δυνατόν να μην μου λείπει; Πολύ, πάρα πολύ. Όμως παρηγορούμαι με τις φωτογραφίες που έχω μέσα στο σπίτι μας, με τις αναμνήσεις που μου έρχονται στο νου, με όσα βίωσα στο πλευρό του. Κάθε βράδυ του λέω καληνύχτα σαν να είναι μαζί μου. Νιώθω ότι μας προσέχει. Και εμένα και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

Διαβάστε περισσότερα