Η Tesla προετοιμάζεται για ένα δύσκολο 2023, αφού μείωσε τις τιμές για να τονώσει τη ζήτηση. Η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ανακοίνωσε έσοδα και κέρδη ρεκόρ το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες τις αγοράς.

Ο Ελον Μασκ, ωστόσο, είχε «ερωτήματα» σχετικά με το πώς θα επηρεαστεί η εταιρεία από το υψηλότερο κόστος δανεισμού και μια ασθενέστερη οικονομία. Ο ίδιος είπε, πάντως, ότι οι μειώσεις των τιμών λειτουργούν με σκοπό  να φέρουν αγοραστές, με τις παραγγελίες αυτόν τον μήνα μέχρι στιγμής να ξεπερνούν την παραγωγή της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Tesla: Προετοιμάζεται για ένα δύσκολο 2023 αφού μείωσε τις τιμές για να τονώσει τη ζήτηση

«Η τιμή έχει πραγματικά σημασία», είπε. «Πιστεύουμε ότι η ζήτηση θα είναι καλή παρά, πιθανώς, μια συρρίκνωση στην αγορά αυτοκινήτων συνολικά». Η ανακοίνωση αυτή έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για την εταιρεία. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν πέρυσι, αντισταθμίζοντας μια ευρύτερη πτώση στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου.

Ωστόσο, το προβάδισμα της Tesla αμφισβητήθηκε από τον αυξημένο ανταγωνισμό από τους παραδοσιακούς κολοσσούς της κατασκευής κινητήρων όπως η Ford και η General Motors, καθώς και από νεότερους εισερχόμενους στην αγορά όπως η Rivian και η Lucid στις ΗΠΑ και η BYD και η Nio της Κίνας.

Tesla: Πτώση στο ταμπλό

Η τιμή των μετοχών της εταιρείας υποχώρησε σχεδόν κατά τα 2/3 πέρυσι, εν μέσω ανησυχιών ότι η εταιρεία έχανε τα πλεονεκτήματά της, ενώ ο Μασκ αποσπούσε ολοένα και περισσότερο την προσοχή του από την αγορά 44 δισ. δολαρίων του Twitter.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει περισσότερους από 127 εκατομμύρια ακόλουθους στην πλατφόρμα και χρησιμοποιεί συχνά τη θέση του για διάφορα ζητήματα, δεν παραδέχεται αυτό που κάποιοι υποστηρίζουν ότι δηλαδή η παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπληττε το brand.

«Ο λογαριασμός follower μου μιλάει από μόνος του», είπε. Πρόσθεσε ότι περίμενε ότι η τιμή της μετοχής της Tesla θα ανακάμψει μακροπρόθεσμα, ενώ προειδοποίησε ότι αναμένει μια «αρκετά δύσκολη ύφεση» το 2023 που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πισωγυρίσματα.

Τους τελευταίους μήνες του 2022, τα έσοδα αυξήθηκαν 24,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 37% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 59% στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα στελέχη δήλωσαν ότι τους επόμενους μήνες η Tesla θα επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγής όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος. Πέρυσι, η Tesla παρέδωσε ένα ρεκόρ 1,3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων σε πελάτες πέρυσι, αυξημένα κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Διαβάστε ακόμη: