Εκτός από τον τελικό του Conference League τον Μάιο του 2024 που έχει «κλειδώσει» στην «Αγιά Σοφιά» και το Super Cup του 2023 θα διεξαχθεί επί ελληνικού εδάφους, στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Αν και για την έδρα της ΑΕΚ τα πράγματα έμοιαζαν ξεκάθαρα, η απόφαση για εκείνη του Ολυμπιακού, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα (25/01) από την UEFA, αποτέλεσε έκπληξη.

Η αναμέτρηση για το Σούπερ Καπ είναι προγραμματισμένη για τη 16η Αυγούστου 2023 και αρχικά, είχε δοθεί στην «Ακ Μπαρς Αρένα» του Καζάν, όμως, δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην τιμωρημένη Ρωσία. Δεν υπήρχαν υποψηφιότητες για τον συγκεκριμένο τελικό και η UEFA έπρεπε να αντιμετωπίσει αμέσως τη συγκυρία και να αλλάξει την έδρα.

Οι επιλογές ήταν οι εξής:

  • Κάποιο έτοιμο γήπεδο στη Γερμανία, από αυτά που θα φιλοξενήσουν το EURO 2024.
  • Kάποιο διαθέσιμο γήπεδο στην Ελβετία.
  • Κάποιο γήπεδο σε προσιτή χώρα προδιαγραφών Σούπερ Καπ (35.000 χωρητικότητα) που να έχει δοκιμασθεί επαρκώς, σε επίπεδο πρωτοκλασάτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Με βάση το τρίτο κριτήριο επιλέχθηκε το «Γ. Καραϊσκάκης», αφού λόγω και των πολύ καλών σχέσεων της UEFA με την ελληνική κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο (πρόσφατη συνάντηση του Πρόεδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν – Κυριάκου Μητσοτάκη για ζητήματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου) υπήρχε και σιγουριά για τήρηση γρήγορων διαδικασιών σε όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα που απαιτούνται από μία χώρα, για τη διοργάνωση.

Στα υπέρ του «Γ. Καραϊσκάκης», ήταν ακόμη:

  • Τα σημαντικά ματς επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ που έχει διοργανώσει.
  • Η πολύ καλή συνεργασία σε αυτά τα ματς με τους ανθρώπους της UEFA που είχαν την ευθύνη διεξαγωγής των αγώνων και πολύ θετική άποψη για τις προδιαγραφές του γηπέδου.
  • Θέση γηπέδου, αεροδρόμιο, συγκοινωνίες και μία πόλη, η οποία προσφέρεται για ματς στη συγκεκριμένη ημερομηνία, με μεγάλη διαθεσιμότητα στα ξενοδοχεία.
  • Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είχε διοργανώσει, μέχρι σήμερα, τελικό Σούπερ Καπ.

Παράλληλα, αποτελούσε μειονέκτημα για την περίπτωση, το γεγονός ότι σε μερικούς μήνες, η Ελλάδα θα φιλοξενούσε ακόμη έναν ακόμα ευρωπαϊκό τελικό, στην «Αγιά Σοφιά», ήτοι τον τελικό του Conference League, την 29η Μαΐου 2024.

Όσον αφορά τις διαδικασίες για τον πρώτο τελικό στην ιστορία του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, προχωρούν κανονικά και η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται την παραμονή του συνεδρίου της UEFA τον προσεχή Απρίλιο, μαζί με τους υπόλοιπους τελικούς (Champions League, Europa League).

Διαβάστε ακόμη: