Σε μια εποχή που ο κινηματογράφος έχει περάσει από πολλές δυσκολίες, βγαίνουν μερικές ταινίες που καταφέρνουν να γεμίσουν τις αίθουσες και να θερμάνουν τις συζητήσεις.

Στη λίστα με τις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2023 περιλαμβάνονται αρκετές τέτοιες.

Καθώς ο κόσμος ακόμη δεν έχει συνέλθει από την πανδημία και τα lockdowns, το χόμπι της παρακολούθησης κινηματογραφικών ταινιών σε αίθουσες σινεμά δεν έχει την παλιά του δυναμική, για τους περισσότερους.

Επίσης, η μεγάλη άνοδος του streaming, που μπήκε πλέον σε κάθε σπίτι, επηρεάζει την απόφαση του κόσμου όσον αφορά το εάν θα πάει σε σινεμά.

Μια από τις ταινίες που συζητήθηκαν πολύ και έφεραν κόσμο στις αίθουσες είναι το «Everything Everywhere All At Once», που κατάφερε να αποσπάσει πολλά βραβεία, να αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς και, σήμερα, να αποκτήσει 11 υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ.

Πώς, όμως, μια νέα ταινία, που δεν είναι κάποιο γνωστό blockbuster, όπως, για παράδειγμα, το Top Gun, και δεν είναι μέρος κάποιου δημοφιλούς franchise, κατάφερε να γίνει τόσο γνωστή, να «σαρώσει» στα βραβεία και να κερδίσει στα κινηματογραφικά εισιτήρια;

Τι είναι το «Everything Everywhere All At Once»

Η ταινία «Everything Everywhere All At Once» -της οποίας ο τίτλος μεταφράστηκε πολύ εύστοχα στα Ελληνικά ως «Τα Πάντα Όλα», πιάνοντας απόλυτα το ύφος αλλά και χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινή γλώσσα- εξιστορεί την περιπέτεια μιας Κινεζοαμερικανίδας ιδιοκτήτριας πλυντηρίου, της Έβελιν Ουάνγκ, που δυσκολεύεται να πληρώσει τους φόρους της και να διατηρήσει σχέσεις με τα κοντινά της πρόσωπα.

Παρόλο που η ταινία έχει στοιχεία οικογενειακού δράματος, το είδος της μεταπηδά από το ένα ύφος στο άλλο, καθώς η Έβελιν ανακαλύπτει ότι έχει τη δυνατότητα να μεταπηδά και εκείνη σε πολλά διαφορετικά σύμπαντα, όπου βρίσκει διαφορετικές εκδοχές του εαυτού της. Η ταινία έχει δράση, πολεμικές τέχνες, δράμα, αλλά και πολύ -και πολύ ιδιαίτερο- χιούμορ.

Την πρωταγωνίστρια ενσαρκώνει η ηθοποιός Μισέλ Γεό, η οποία έχει τεράστια πείρα σε ταινίες δράσης, ενώ την πλαισιώνει ένα εντυπωσιακό καστ ηθοποιών, όπως οι Τζέιμι Λι Κέρτις, Στέφανι Σου, Κε Χούι Κουάν, Τζένι Σλέιτ, μεταξύ άλλων, ενώ σκηνοθέτες είναι οι Νταν Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ, γνωστοί για την ιδιαίτερη, σουρεαλιστική ταινία «Swiss Army Man» («Άντρας Ελβετικός Σουγιάς»), όπου πρωταγωνίστησαν οι Πολ Ντέινο και Ντάνιελ Ράντκλιφ.

Στα Όσκαρ, υποψηφιότητα απέσπασε η ταινία στις ακόλουθες κατηγορίες:

Καλύτερη ταινία
Καλύτερη σκηνοθεσία
Α’ Γυναικείου Ρόλου (Μισέλ Γεό)
Β’ Ανδρικού Ρόλου (Κε Χουί Κουάν)
Β’ Γυναικείου Ρόλου (Τζέιμι Λι Κέρτις, Στέφανι Σου)
Καλύτερο Τραγούδι (This is a Life)
Πρωτότυπο σενάριο
Μοντάζ
Μουσική
Καλύτερη ενδυματολογία

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, η παραγωγή της ταινίας: αφού οι Άντονι και Τζο Ρούσο της AGBO, εταιρείας παραγωγής που έχει γίνει γνωστή για τη δουλειά της σε ταινίες της Μάρβελ -όπως, για παράδειγμα, στους «Εκδικητές» («Τhe Avengers»)-, αφού είδαν την ταινία «Swiss Army Man», στην οποία βλέπουμε τον Πολ Ντέινο να γίνεται φίλος με έναν νεκρό, τον οποίον παίζει ο Ράντκλιφ, πρότειναν μια συμφωνία στους Νάνιελς (έτσι είναι γνωστοί οι δύο σκηνοθέτες της ταινίας «Τα Πάντα Όλα»), με την οποία θα μπορούσαν… να κάνουν ό,τι θέλουν, σύμφωνα με το Deadline.

Διαβάστε ακόμη: