Η GenZ και οι ενήλικοι millennial δυσκολεύονται να επιτύχουν ό,τι και οι προηγούμενες γενιές, δηλαδή οι γονείς τους όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά εργασίας.
Για παράδειγμα, το 55% των νεαρών ενήλικων ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι «πολύ πιο δύσκολο» να αγοράσει ένα σπίτι, το 44% είπε ότι είναι πιο δύσκολο να βρει δουλειά και το 55% είπε ότι είναι πιο δύσκολο να πάρεις προαγωγή, σύμφωνα με το Youth & Money στη δημοσκόπηση των ΗΠΑ από το CNBC και το Generation Lab.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.039 άτομα ηλικίας 18 έως 34 ετών σε όλες τις ΗΠΑ από τις 25 έως τις 30 Οκτωβρίου.
«Αυτό είναι καθαρά το πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι τη ζωή τους σε σύγκριση με τους γονείς τους», δήλωσε ο Cyrus Beschloss, ιδρυτής του Generation Lab, μιας οργάνωσης που δημιούργησε τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για νέους στην Αμερική.
Το θετικό είναι ότι η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 40% των Gen Z και των millennials λένε ότι είναι πιο εύκολο για αυτούς να βρουν οικονομικές ευκαιρίες εκτός της παραδοσιακής απασχόλησης.
Η φύση της εργασίας άλλαζε ακόμη και πριν από την πανδημία Covid-19, δήλωσε ο Blairdu Quesnay, επικεφαλής σύμβουλος της Ritholtz Wealth Management στη Νέα Ορλεάνη.
«Η γενιά των λεγόμενων baby-boomer πήγε να δουλέψει σε μια εταιρία και, στις περισσότερες περιπτώσεις, έμεινε σε αυτή τη δουλειά για ολόκληρη την καριέρα της έως και την συνταξιοδότηση, αλλά αυτό δεν υπάρχει πια», είπε ο duQuesnay, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Οικονομικού Συμβούλου του CNBC.
Αν και αυτές οι ευκαιρίες μπορεί να μην οδηγούν σε εκείνο το είδος σταθερότητας που θα επιτρέψει στους νέους ενήλικους να αγοράσουν ένα σπίτι, ορισμένες «εκδόσεις αισιοδοξίας» ξεχωρίζουν, «παρά την απαισιοδοξία για το έθνος και τον κόσμο», πρόσθεσε ο Beschloss.
«Αχτίδα αισιοδοξίας»
Περίπου το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τη μελλοντική του οικονομική ευημερία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Youth & Money στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να είναι μια απάντηση στο τρέχον οικονομικό τοπίο.
«Ο πληθωρισμός ήταν η μεγαλύτερη αφήγηση στα μέσα ενημέρωσης περίπου τον περασμένο χρόνο», δήλωσε η CFP Douglas A. Boneparth, πρόεδρος και ιδρυτής της Bone Fide Wealth στη Νέα Υόρκη.
«Μας βομβαρδίζουν οι τίτλοι σχετικά με τον πληθωρισμό και βλέπουμε τον πληθωρισμό όταν πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ».
Από τη θετική πλευρά, ο Beschloss στο Generation Lab είπε ότι υπάρχει «αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτά τα δεδομένα».
Για παράδειγμα, το χρέος των φοιτητικών δανείων δεν προκαλεί το 65% των Gen Z και των millennials να καθυστερούν σημαντικές αποφάσεις της ζωής τους, όπως ο γάμος, η δημιουργία οικογένειας ή η αγορά σπιτιού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Σε αυτό το σημείο, το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι έχει λιγότερα από 20.000 δολάρια σε ανεξόφλητο χρέος, συμπεριλαμβανομένων πιστωτικών καρτών και φοιτητικών δανείων.
Επιπλέον, σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, σε ποσοστό 43% οι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται αρκετή εμπιστοσύνη στους εργοδότες τους.
«Έχουμε αυτή την αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι της Gen Z μπαίνουν σε μια δουλειά στην οποία κυνικά παίρνουν το μεροκάματο ώστε να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής και ‘‘ήσυχα να παραιτηθούν’’ και να κάνει όλα αυτά τα άλλα πράγματα», είπε ο Beschloss.
Αν και αυτή η αφοσίωση μεταξύ των νεότερων εργαζομένων μπορεί να είναι «σοκαριστική», δείχνει ότι οι εργοδότες «έβαλαν τα δυνατά τους για να αυξήσουν το ηθικό των εργαζομένων», είπε ο duQuesnay.
Οι νέοι και το χρηματιστήριο
Η πλειοψηφία των νέων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση, ή αλλιώς το 63%, πιστεύει ότι το χρηματιστήριο είναι ένα καλό μέρος για την οικοδόμηση πλούτου και τις επενδύσεις.
Ωστόσο, από τότε που η Gen Z και οι millennials είδαν τον πλούτο και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα «να κλονίζονται από κάποιου είδους μακροοικονομικό σεισμό», σύμφωνα με τον Beschloss – το 37% από αυτούς πιστεύει το αντίθετο.
Η δυσπιστία στο χρηματιστήριο μπορεί να συνδεθεί με την ανατροφή των νεότερων ενηλίκων, η οποία μπορεί να «έκαψε έναν τεράστιο κρατήρα στον εγκέφαλό τους όταν πρόκειται για την εμπιστοσύνη τους στο χρηματιστήριο», πρόσθεσε.
«Το να βιώνεις την οικονομική κρίση το 2008 ως παιδί είναι πιθανόν μια πολύ διαμορφωτική εμπειρία», είπε ο duQuesnay. «Έχω μιλήσει με επενδυτές Gen Z που θυμούνται ότι οι γονείς τους έχασαν τη δουλειά τους ή έχασαν το σπίτι τους».
«Ακριβό σπορ» ο γάμος
Ενώ πολλά νεαρά ζευγάρια μπορεί να ελπίζουν να παντρευτούν μια μέρα, μερικά τρομάζουν από το υψηλό κόστος που έχει η διαδικασία αυτή.
Περίπου τα 3/4, ή το 75%, των ζευγαριών Gen Z και Millennium είπαν ότι είναι πολύ ακριβό να παντρευτούν στην τρέχουσα οικονομία, σύμφωνα με έρευνα του Thriving Center of Psychology.
Το κέντρο δημοσκόπησε 906 ανύπαντρα Gen Z και ζευγάρια millennial τον Ιούνιο.
Το κόστος του μέσου γάμου έφτασε τα 30.000 δολάρια πέρυσι λόγω του έντονου πληθωρισμού, σύμφωνα με μια ετήσια μελέτη του The Knot – δηλαδή 2.000 δολάρια από το 2021.
Η Gen Z αναγνωρίζει ότι οι γάμοι είναι ακριβοί, αλλά η πλειοψηφία, ή το 66%, λέει ότι θα αξίζει το κόστος, διαπίστωσε το The Knot στην έρευνα.
Ωστόσο, ορισμένα ζευγάρια μπόρεσαν να παντρευτούν για πολύ λιγότερο.
Η Janet Counts από το Front Royal της Βιρτζίνια και ο σύζυγός της Brian ξόδεψαν λιγότερα από 15.000 δολάρια για τον γάμο τους πριν από ενάμιση χρόνο.
«Είναι πολύ σημαντικό για τα ζευγάρια να καταλάβουν τι θέλουν από έναν γάμο», είπε η Counts, η οποία είναι 30 ετών.
Οι παραδόσεις εξελίσσονται και περισσότερα ζευγάρια αισθάνονται άνετα με μικρότερους, πιο κλειστούς γάμους καθώς χρηματοδοτούν οι ίδιοι την δεξίωση, δήλωσε ο Jason Rhee, ένας διοργανωτής γάμων με έδρα την Καλιφόρνια.