Καθώς το πρόσφατο ράλι στη Wall Street έχει «ξεφουσκώσει» οι δείκτες κατέγραψαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διακυμάνσεις. Ωστόσο η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων μαρτυρά την πεποίθηση της αγοράς ότι η Federal Reserve έχει ουσιαστικά γυρίσει σελίδα εστιάζοντας στη διατήρηση της περιοριστικής πολιτικής για λίγους μήνες ακόμη, πριν την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Έτσι, στο ταμπλό ο Dow Jones παρουσίασε μικρή πτώση 0,22% στις 36.124 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε επίσης ελαφρά κατά 0,06% φτάνοντας τις 4.567 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος και με άνοδο 0,31% διαμορφώθηκε στις 14.229 μονάδες.

Πάντως, η τάση διόρθωσης που έχει από τη Δευτέρα η αγορά δύσκολα θα αντισταθμίσει το σερί πέντε κερδοφόρων εβδομάδων που έχει προηγηθεί και το οποίο έχει φέρει σημαντικά κέρδη και στους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες τόσο σε επίπεδο τριμήνου όσο βέβαια και για το σύνολο της χρονιάς.

Την ίδια ώρα, στην αγορά ομολόγων η πτώση των αποδόσεων συνεχίστηκε διαγράφοντας τα κέρδη που είχαν… φοβίσει τους επενδυτές πριν λίγους μήνες. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς κατέγραψε χαμηλό τριών μηνών πέφτοντας κατά 11 μονάδες στο 4,176%, ενώ η απόδοση του 30ετούς υποχώρησε κατά 13 μονάδες στο 4,301%.

Η τάση αυτή αντανακλά τη βεβαιότητα πως η Fed κατά την επικείμενη συνεδρίαση της, στα μέσα Δεκεμβρίου, θα διατηρήσει και πάλι στάση αναμονής κρίνοντας πως οι μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων έχουν βάλει τον πληθωρισμό σε σταθερή πτωτική τροχιά. Γεγονός βέβαια που ανοίγει το δρόμο και για την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Εξάλλου οι ενεργειακές τιμές που μπορεί να αποτελούσαν ένα μοχλό πίεσης και ανατροπής του τοπίου στον πληθωρισμό συνεχίζουν να συμπιέζονται παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή προκειμένου να στηρίξει τις τιμές. Η τιμή του Brent υποχώρησε περαιτέρω σήμερα κατά 0,94% στα 77,30 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI έχασε αντιστοίχως 0,81% στα 72,45 δολάρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρώσος αντιπρόεδρος και υπεύθυνος για την ενεργειακή πολιτική, Αλεξάντερ Νόβακ, υποστήριξε σήμερα στο πρακτορείο TASS πως το καρτέλ είναι προετοιμασμένο να διευρύνει τις περικοπές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, ήτοι δηλαδή με βάση την πορεία των τιμών.

Αντιστρόφως με την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού κινούνται, πάντως, οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου, όπως της Halliburton και της Baker Hughes, που παρέμειναν και κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες χαμένες.

H ύψους 14 δισ. δολαρίων συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της αμερικανικής AT&T και της Ericsson, έφεραν κέρδη στην εισηγμένη στο NYSE μετοχής της σουηδικής τηλεπικοινωνιακής, ενώ αντιστρόφως οδήγησαν σε σημαντική πτώση τη μετοχή της ανταγωνιστικής της φινλανδικής Nokia.

Στις κερδισμένες ήταν η μετοχή της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nio που ανακοίνωσε μικρότερες από τις αναμενόμενες ζημιές για το τρίτο τρίμηνο, όπως και της Apple μετά την εκτίμηση της Sensor Tower για άλμα των εσόδων στο app store. Μάλιστα τα κέρδη της Apple έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες στον Dow.

Διαβάστε ακόμη: