Αμερικανοί και Γάλλοι βουλευτές και Γερουσιαστές έφθασαν σήμερα (08/09) στην Ταϊβάν, εν μέσω κλιμακούμενης στρατιωτικής έντασης, προκαλώντας εκ νέου ενόχληση στο Πεκίνο, το οποίο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα να μην πραγματοποιούνται τέτοιου είδους ταξίδια.

Σχεδόν έναν μήνα μετά την… αμφιλεγόμενη επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, η ένταση στην περιοχή παραμένει στο… «κόκκινο».

Αμέσως μετά την επίσκεψη της κ. Πελόζι, η Κίνα είχε αρχίσει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας, στις ακτές της Ταϊβάν.

Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία οκτώ Αμερικανών βουλευτών, με επικεφαλής τη Στέφανι Μέρφι, Δημοκρατική από τη Φλόριντα, επισκέφθηκε την Ταϊβάν.

«Αυτή αποτελεί την έκτη αντιπροσωπεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες που επισκέπτεται την Ταϊβάν, ύστερα από τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας στις αρχές Αυγούστου», ανέφερε η προεδρία της Ταϊβάν, μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

Από την αρχή της χρονιάς, 28 μέλη του Κογκρέσου έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν, ο υψηλότερος αριθμός από το 2013. Ωστόσο, στο αυτοδιοικούμενο νησί βρίσκονται, παράλληλα, από την περασμένη Τρίτη (30/08), πέντε Γάλλοι γερουσιαστές, πραγματοποιώντας πολυήμερη επίσκεψη.

Αυτή, είναι η τέταρτη –κατά σειρά– αντιπροσωπεία από τη Γαλλία που επισκέπτεται το νησί μέσα σε έναν χρόνο και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή που μεταβαίνει εκεί, μετά την έναρξη των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων, τον περασμένο μήνα.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – Ταϊβάν: Επίσημες διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο για εμπορική συμφωνία

Το φθινόπωρο, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν πρόκειται να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες, εν όψει της σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Οι συζητήσεις εγγράφονται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας, η οποία αναγγέλθηκε μόλις τον Ιούνιο και οδήγησε σε μία πρώτη συνάντηση, τον ίδιο μήνα.

Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών της Ουάσινγκτον και της Ταϊπέι αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της πρόθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να βελτιώσουν περαιτέρω τις σχέσεις με την Ταϊβάν, ήδη σημαντικό εμπορικό εταίρο.

Στις αρχές Αυγούστου, η Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των ΑντιπροσώπωνΝάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν. Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση την επίσκεψη της Δημοκρατικής πολιτικού στη νήσο και αντέδρασαν, διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας στο Στενό της Ταϊβάν και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις.

Ταϊπέι και Ουάσιγκτον ήδη συνδέονται, από το 1994, με «πλαίσιο» για το εμπόριο και τις επενδύσεις, που, ωστόσο, δεν αποτελεί επίσημη διεθνή συμφωνία.

Ταϊβάν: Νέα επίσκεψη αξιωματούχου των Ηνωμένων Πολιτειών παρά τις πιέσεις της Κίνας

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο θα κοστίζει το νέο iPhone 14 στην Ελλάδα;

Χωρίς μάσκα ανοίγουν την Δευτέρα τα σχολεία – Δείτε ολόκληρο το πρωτόκολλο και το ΦΕΚ

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Αρχές του 2023 η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Γιατί η πυραμίδα των fintech αρχίζει να… ξεφουσκώνει