Ο 51ος Κυβερνήτης της Ιντιάνα έφθασε σήμερα (21/08) στην Ταϊπέι και αποτελεί τον νέο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος επισκέπτεται την Ταϊβάν, αψηφώντας το κλίμα έντασης με την Κίνα και τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου να μην πραγματοποιούνται τέτοιου είδους ταξίδια.

Ο Έρικ Χόλκομπ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί, επίσης, τη Νότια Κορέα, ενώ το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός Κυβερνήτης θα συναντήσει τον Πρόεδρο, Τσάι Ινγκ–Γουέν, αύριο το πρωί (22/08).

«Χαίρομαι πολύ που θα περάσω αυτή την εβδομάδα οικοδομώντας νέες σχέσεις, ενισχύοντας άλλες, μακροχρόνιες και εδραιώνοντας σημαντικούς εταιρικούς δεσμούς με την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα», έγραψε ο κ. Χόλκομπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – Ταϊβάν: Επίσημες διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο για εμπορική συμφωνία

Το φθινόπωρο, οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν πρόκειται να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες, εν όψει της σύναψης διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Οι συζητήσεις εγγράφονται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας, η οποία αναγγέλθηκε μόλις τον Ιούνιο και οδήγησε σε μία πρώτη συνάντηση, τον ίδιο μήνα.

Η επίσημη έναρξη των συνομιλιών της Ουάσινγκτον και της Ταϊπέι αποτελεί ακόμη μία ένδειξη της πρόθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών να βελτιώσουν περαιτέρω τις σχέσεις με την Ταϊβάν, ήδη σημαντικό εμπορικό εταίρο.

Στις αρχές Αυγούστου, η Πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των ΑντιπροσώπωνΝάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν. Οι κινεζικές αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση την επίσκεψη της Δημοκρατικής πολιτικού στη νήσο και αντέδρασαν, διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας στο Στενό της Ταϊβάν και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις.

Ταϊπέι και Ουάσιγκτον ήδη συνδέονται, από το 1994, με «πλαίσιο» για το εμπόριο και τις επενδύσεις, που, ωστόσο, δεν αποτελεί επίσημη διεθνή συμφωνία.

Η Κίνα αποστέλλει στρατεύματα στη Ρωσία για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Κινεζικά στρατεύματα θα μεταβούν στη Ρωσία με σκοπό να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΙνδίαςΛευκορωσίας και Τατζικιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας, στις 17/08.

Η συμμετοχή της Κίνας στα κοινά γυμνάσια «δε συνδέεται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση, ενώ, οι ασκήσεις εντάσσονται σε μία διμερή συμφωνία συνεργασίας», επισημάνθηκε.

Παρόμοια κοινά γυμνάσια με επικεφαλής τη Ρωσία και τη συμμετοχή της Κίνας έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, βάσει πληροφοριών του πρακτορείου Ρόιτερς.

«Στόχος, να εμβαθύνουμε την πρακτική και φιλική συνεργασία με τους στρατούς των συμμετεχουσών χωρών, να διευρύνουμε το επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των μερών και να ενισχύσουμε την ικανότητα απάντησης σε οιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια», τονίσθηκε.