Το θέμα της απώλειας της καταστατικής μειοψηφίας από το ελληνικό Δημόσιο στη HELLENiQ Energy Holdings, θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και επίμαχο, γιατί σημαίνει πολύ απλά και απώλεια για τα δικαιώματα του Δημοσίου, κυριάρχησε στις δημόσιες και όχι μόνο συζητήσεις, με αφορμή την πώληση του πακέτου εξ ημισείας 11% από ΤΑΙΠΕΔ και όμιλο Λάτση.

To ΤΑΙΠΕΔ, λοιπόν, το Σάββατο στις 2 το μεσημέρι, στέλνει ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο αναφέρει ότι, “με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο περί δήθεν απώλειας των δικαιωμάτων καταστατικής μειοψηφίας του Δημοσίου μετά τη συναλλαγή για την ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών της HELLENiQ ENERGY”, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Η συνολική έμμεση συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της HELLENiQ ENERGY δια του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων νομικών προσώπων/φορέων του Δημοσίου, εξακολουθεί να υπερβαίνει το ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας και διατηρεί τα σχετικά δικαιώματα.

– Σε συνέχεια αιτήματος που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ, το Δ. Σ. της HELLENiQ ENERGY συγκάλεσε Έκτακτη Γ. Σ. στις 28 Δεκεμβρίου 2023 με θέμα την τροποποίηση του Καταστατικού της, προκειμένου να διασφαλιστεί η αναλογική εκπροσώπηση του Δημοσίου στο Δ. Σ., με τη δυνατότητα διορισμού τριών (3) μελών, σε περίπτωση που το ποσοστό που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, στο μετοχικό της κεφάλαιο, είναι μεταξύ 25% και 35%.

Καλοδεχούμενες οι διευκρινίσεις. Αλλά, προκύπτουν ορισμένα θέματα. Κατ΄αρχήν, ποιοι είναι αυτοί οι φορείς του Δημοσίου και τα νομικά πρόσωπα, που κατέχουν μικροποσοστά, με τα οποία εξασφαλίζεται η καταστατική μειοψηφία, ήτοι ποσοστό άνω του 33,34%, ότα στο ΤΑΙΠΕΔ απέμεινε το 31,2%; Δεν έχουν όνομα, ή αποτελεί…κρατικό μυστικό;

Και δεύτερον και ίσως σημαντικότερο, υπάρχει κάποια υποχρέωση αυτών των κατόχων μετοχών των ΕΛΠΕ, να μην πουλήσουν κάποια στιγμή τα ποσοστά τους; Αυτοί, φαντάζομαι, δεν υπέγραψαν ότι θα τα διακρατήσουν για 6 μήνες. Οπότε, οι πόρτες είναι ανοιχτές. Αν υπάρχει άλλη εκδοχή, ευχαρίστως να μας την ανακοινώσουν.

Διαβάστε ακόμη: