Το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο Συντάξεων της Ιαπωνίας (Government Pension Investment Fund-GPIF), που είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο, κατέγραψε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο απώλειες σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση νωρίτερα στην ημέρα.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν δημιουργούν το μεγαλύτερο σερί απωλειών των τελευταίων 20 ετών.
Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο σημείωσε απώλεια 0,97% στις επενδύσεις του τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, που αντιστοιχεί σε 1,85 τρισεκατομμύρια γιεν (14,3 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η σειρά των τριμηνιαίων απωλειών σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη θητεία του συνταξιοδοτικού ταμείου από τότε που ανέφερε πτώσεις για τέσσερα τρίμηνα για το οικονομικό έτος 2003.
Το GPIF ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η μεγαλύτερη απώλειά του ήταν μέσω των ξένων ομολόγων του, τα οποία μειώθηκαν κατά 5,3%, ενώ οι επενδύσεις σε εγχώρια ομόλογα μειώθηκαν κατά 1,7%. Κατάφερε να κερδίσει 3,2% στο χαρτοφυλάκιο εγχώριων μετοχών του, αν και οι επενδύσεις σε μετοχές του εξωτερικού υποχώρησαν ελαφρά.
Στα 7,32 τρισεκατομμύρια γιεν οι απώλειες σε τρία τρίμηνα του 2022
Τα αποτελέσματα ανεβάζουν τις απώλειες της GPIF για τα πρώτα τρία τρίμηνα του οικονομικού έτους σε 3,71%, ή 7,32 τρισεκατομμύρια γιεν.
Ανέφερε κέρδος 5,42% που αντιστοιχεί σε 10 τρισεκατομμύρια γιεν το οικονομικό έτος 2021. Το συνολικό ενεργητικό του ανέρχεται πλέον σε 189,9 τρισεκατομμύρια γιεν.
Η απώλεια του GPIF κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 ήταν το πρώτο αρνητικό τρίμηνο εδώ και δύο χρόνια, καθώς δυσκολευόταν με την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ, την αστάθεια της αγοράς μετοχών και ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τη Ρωσία.
Το πιο πρόσφατο τρίμηνο, η απότομη πτώση της αξίας του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του γεν επιβάρυνε την αξία των ξένων περιουσιακών στοιχείων του αμοιβαίου κεφαλαίου.
Τον Δεκέμβριο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διεύρυνε απροσδόκητα το εύρος του στόχου της για τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας, πυροδοτώντας ένα ξεπούλημα σε παγκόσμια ομόλογα και μετοχές.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ακολούθησε μια ακραία θέση μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ακολουθώντας μια «εξαιρετικά χαλαρή» επεκτατική νομισματική πολιτική με επιτόκιο -0,1%.
Διαβάστε ακόμη: