Μία άκρατη φημολογία έχει αναπτυχθεί στην χρηματιστηριακή αγορά, ότι επίκεινται δυο big deals, που θα προκαλέσουν θόρυβο, θα δρομολογήσουν καταστάσεις και θα αφήσουν …πολλά λεφτά στους μετόχους!

Δύο deals που ήδη σχεδιάζονται και φέρονται να έχουν ως κοινό παρονομαστή την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs και τον επιτυχημένο επικεφαλής της στην Ελλάδα – και όχι μόνο- Χάρη Ηλιάδη ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τα success stories της Τρ. Πειραιώς, της Alpha bank και της ΔΕΗ!

Και το γεγονός είναι πως το θετικό κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας από τις αρχές του χρόνου ευνοεί και την υλοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφωνιών αλλά και την άνθηση της σχετικής σεναριολογίας.

Οπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε πολύ σημαντικός παράγοντας των διεθνών αγορών και διαχειριστής – fund manager που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, τουλάχιστον το ένα από τα δυο ντηλς που κυοφορούνται είναι “game changers”! Δηλαδή θα κάνει το μπαμ!!! Και θα ανατρέψει τα δεδομένα…

Υπό αυτή την έννοια, καθίσταται σαφές πως οι δυο ή έστω η μια από τις εμβληματικές συμφωνίες που δρομολογούνται θα αφορά σε κλάδους αιχμής, υψηλής κεφαλαιοποίησης, και σε τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος όπως οι τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανία, η ενέργεια, οι κατασκευές!!!

Μέσα από συζητήσεις με σοβαρές πηγές και καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, παραθέτουμε κάποια σενάρια που ήδη ακούγονται μεμονωμένα στην αγορά ή έχει γραφτεί ρεπορτάζ γύρω από σχετικές δραστηριότητες τους ή επεκτατικές ενέργειες!

Big Deals – Η μελλοντική συγχώνευση Εθνικής – Πειραιώς!

Ως γνωστόν η Εθνική τράπεζα μπαίνει σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, που θα εξελιχθεί αρχικά με το placement του 20%-30% του ΤΧΣ σε ξένους Άραβες ή Ολλανδούς και Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές και στη συνέχεια με αύξηση κεφαλαίου μαμούθ της τάξης του 1 δις. ευρώ και άνω. Τον συντονισμό έχει αναλάβει η Goldman Sachs!

Αμέσως μετά την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, θα επακολουθήσει το δεύτερο placement μετοχών της Τρ. Πειραιώς από το ΤΧΣ, περί τα τέλη του έτους.

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό επιθυμεί τη δημιουργία ενός «Εθνικού Πρωταθλητή» που θα προκύψει μέσα από τη συγχώνευση δύο ή περισσότερων τραπεζών.

Υπό αυτή την έννοια ως σενάριο νούμερο ένα, μπαίνει η μελλοντική συγχώνευση, από 2023 και μετά, Εθνικής – Πειραιώς!

Big Deals – Η «αποεπένδυση» της Fairfax στην Eurobank και οι συζητήσεις Πρεμ Γουάτσα – Σπ. Λάτση

Την ίδια ώρα στον Τύπο κατά τις τελευταίες ημέρες γράφεται το σενάριο για πώληση των μετοχών που κατέχει στην Eurobank το fund Fairfax του περίφημου Ινδοκαναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα. Το ζήτημα της αποεπένδυσης του Fairfax είχε τεθεί και παλαιότερα, πριν από περίπου ένα χρόνο.

Λόγω λήξης της διάρκειας του fund και υποχρεωτικής ρευστοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων. Ταυτοχρόνως είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια που ενέπλεκαν συμφωνία με τη Lamda για το Ελληνικό, ανταλλαγές μετοχών και ενεργό συμμετοχή του Σπύρου Λάτση και πάλι στην πρώην τράπεζα της ιδιοκτησίας του!

Η ΔΕΗ, οι οπτικές ίνες και η Nova – Wind του Ν. Σταθόπουλου

Αυξημένη δραστηριότητα επικρατεί εσχάτως και στις τηλεπικοινωνίες με την ΔΕΗ μάλιστα να δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση του σχεδίου της για την ανάπτυξη του πλάνου με τις οπτικές ίνες. Την ίδια ώρα στις τηλεπικοινωνίες έχει εισβάλει αποφασιστικά η BC Partners όπου ο Ν. Σταθόπουλος, στενός φίλος του Χάρη Ηλιάδη κάνει όλο το παιχνίδι!

Θυμίζεται ότι την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ συντόνισε η Goldman Sachs!

Ενδεχομένως λοιπόν η ΔΕΗ να αναζητεί έναν τηλεπικοινωνιακό partner και η Forthnet – Nova να είναι ένας πιθανός εταίρος.

Η BC Partners και οι συζητήσεις για Alpha- Star με την Μότορ Όιλ

Μια και αναφερθήκαμε στον Ν. Σταθόπουλο αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Έλληνας διαχειριστής μέσω της United ψάχνει να αγοράσει τηλεοπτικό κανάλι.

Μεταξύ των συζητήσεων που έχει πραγματοποιήσει περιλαμβάνονται και οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha και Star ιδιοκτησίας οικογένειας Βαρδινογιάννη, δια μέσω της Motor Oil.

Ένα ντηλ σε αυτό τον τομέα δεν μπορεί να αποκλειστεί, που ενδεχομένως να συνοδευόταν και από απόκτηση μετοχών της Motor Oil από την BC Partners!

Το success story του ομίλου Στασινόπουλου και ο ρόλος της Goldman Sachs

Η υπόθεση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και γενικότερα της ανάπτυξης και επέκτασης των εταιρειών του ομίλου Στασινόπουλου έχει εσχάτως μεγάλο επενδυτικό και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, με την Goldman Sachs να βρίσκεται και εδώ από πίσω. Εκείνο που ακούγεται μετ επιτάσεως είναι η συγχώνευση όλων των εταιρειών του ομίλου σε ένα ενιαίο σχήμα και το ντηλάρισμα με διεθνή παίκτη, είτε μέσω εξαγοράς ή με ανταλλαγή μετοχών.

Για την ιστορία πάντως τα νέα γραφεία της Goldman Sachs στην Αθήνα βρίσκονται στο κτίριο του Ομίλου Στασινόπουλου στην Κηφισίας!

Η φημολογία για τον ΟΤΕ και η επίσκεψη του αφεντικού της Deutsche Telekom στο Μαξίμου

Τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύεται από τα media και ένα σχετικό σενάριο για τον ΟΤΕ. Το γεγονός είναι πως πράγματι από την αρχή του χρόνου η μετοχή έχει καταγράψει τρελό ράλι ανόδου, γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι πιθανόν κάτι συμβαίνει.

Και μάλιστα χθες συνδυάστηκε και η άφιξη του αφεντικού της Deutsche Telekom στην Αθήνα και η επίσκεψη του στον πρωθυπουργό.

Στην περίπτωση που το σενάριο αυτό έχει βάση, κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά κορυφαία private equity funds, καθώς ο υφιστάμενος βασικός μέθοδος είναι ένας από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους του κόσμου!

Η συμμαχία Ελλάκτωρ – Μυτιληναίου και το αγκάθι των Μπακοκαυμενάκηδων!

Στον χώρο της Ενέργειας και των Κατασκευών οι όμιλοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ φέρονται να έχουν έρθει κοντά, αποκτώντας μια χημεία. Άλλωστε μεταξύ Χένρι Χόλτερμαν και Ευάγγελου Μυτιληναίου έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συναντήσεις.

Ακούστηκε για κοινή συμμετοχή στην Αττική οδό αλλά και από κοινού ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη.

Ωστόσο το μείζον ζήτημα που απασχολεί τον Ελλάκτωρ είναι οι Μπακοκαυμενάκηδες και ο τρόπος που θα απαλλαγεί οριστικά από τους Αρκάδες «εφοπλιστές», είτε με εξαγορά των μετοχών τους, είτε με αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ μέσα από την οποία το ποσοστό των ποδοσφαιρανθρώπων θα εξαυλωθεί!

Η ενδιαφέρουσα περίπτωση των Πλαστικών Θράκης

Επίσης τις τελευταίες μέρες παίζει δυνατά το ενδιαφέρον ξένων funds για τα Πλαστικά Θράκης, μια πολύ υγιή ελληνική βιομηχανία, με σοβαρό και αξιόπιστο μάνατζμεντ, μεγάλα κέρδη και επιθετική ανάπτυξη. Και αυτή η περίπτωση παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Tις τελευταίες μέρες παίζει δυνατά το ενδιαφέρον ξένων funds για τα Πλαστικά Θράκης, μια πολύ υγιή ελληνική βιομηχανία, με σοβαρό και αξιόπιστο μάνατζμεντ, μεγάλα κέρδη και επιθετική ανάπτυξη. Και αυτή η περίπτωση παρουσιάζει ενδιαφέρον.