Η σύγκλιση των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT- Information and Communication Technology), συνιστά βασική κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και της ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών παγκοσμίως.

Tο νέο ψηφιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται και στην Ελλάδα με την υλοποίηση έργων ICT, συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας, στον εκσυγχρονισμό του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Η συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ στον τομέα αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς έχει υλοποιήσει πληθώρα έργων ICT για επιχειρήσεις και Οργανισμούς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δεκαετής συμβολή του Ομίλου στη μετάβαση του κράτους, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, αναγνωρίστηκε πρόσφατα, καθώς απέσπασε τo κορυφαίο βραβείο “ΙCT Company of the Decade” στα φετινά Impact Business IT Excellence (ΒΙΤΕ) Αwards.

Με έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα του IT Integration, o Όμιλος ΟΤΕ έχει καθιερωθεί ως συνεργάτης επιλογής για την υλοποίηση σύγχρονων λύσεων στους τομείς του Digital και Cloud Transformation, της ασφάλειας πληροφοριών, του Internet of Things, της υγείας, του τουρισμού και της ενέργειας.

Η Άυλη Συνταγογράφηση, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής, η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112», η Αθωνική Ψηφιακή Κιβωτός, είναι μερικά μόνο από τα εμβληματικά έργα που έχει υλοποιήσει για τον Δημόσιο τομέα, ο Όμιλος ΟΤΕ.

Ακόμα, έχει εξειδικευτεί στην υλοποίηση έργων «Smart Cities», με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα έργα Έξυπνης Στάθμευσης για ανθρώπους με αναπηρία στα Χανιά, Έξυπνης Διαχείρισης Υδάτων στη Μονεμβασιά και Έξυπνης Διαχείρισης της Κίνησης στο πεζοδρομημένο κέντρο της Λάρισας.

Στον ιδιωτικό τομέα έχει φέρει εις πέρας εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα, από τη δημιουργία υπερσύγχρονου Data Center για την Coca-Cola HBC για 28 χώρες και την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece, μέχρι τις εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις για πολλές ακόμη επιχειρήσεις όπως η Eurobank, ο Όμιλος Ιασώ, ο Όμιλος Ξενοδοχείων Μήτση, η MYTILINEOS, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, κ.ά.

Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας σύνθετα έργα ανάπτυξης και διαχείρισης υποδομών και συστημάτων ICT για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς. Μεταξύ άλλων, υλοποιεί σήμερα έργα ICT για τον Οργανισμό eu-LISA, υπεύθυνο για τα κρίσιμα συστήματα ασφάλειας και προστασίας συνόρων στην Ε.Ε. στο Στρασβούργο, για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHΑ) στo Ελσίνκι, για την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) στο Παρίσι και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στη Χάγη.

Ένας κόσμος καλύτερος για όλους

Με αφορμή τη βράβευση, ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος, δήλωσε: «Η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του Ομίλου ΟΤΕ όλα αυτά τα χρόνια στην ψηφιακοποίηση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Την τελευταία δεκαετία, υλοποιήσαμε μεγάλα και απαιτητικά έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που πήγαν τη χώρα και την κοινωνία μπροστά. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι εργάστηκαν γι’ αυτά, καθώς και τους φορείς και τις επιχειρήσεις που μας εμπιστεύτηκαν. Με την τεχνολογία φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Ο Διευθυντής Πωλήσεων ICT Ομίλου ΟΤΕ, κ. Λυκούργος Αντωνόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η ομάδα ICT του Ομίλου ΟΤΕ είναι μια agile ομάδα, με εμπειρία, υψηλή τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα, που επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες, για να προσφέρει στους πελάτες εξειδικευμένες λύσεις για κάθε ανάγκη. Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά μας, έχουμε καθιερωθεί ως συνεργάτης επιλογής για κάθε οργανισμό και επιχείρηση που θέλει να περάσει στη νέα ψηφιακή εποχή. Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους γι’ αυτή τη διάκριση, αλλά και για τα σπουδαία αποτελέσματα που έχουμε πετύχει».

Εννέα βραβεία για τον Όμιλο ΟΤΕ και την COSMOTE στα Business IT Excellence Awards 2021

Εκτός από την κορυφαία διάκριση της δεκαετίας, ο Όμιλος ΟΤΕ κατά την τελετή απονομής του θεσμού, απέσπασε και την κορυφαία διάκριση “ΙCT Company of the Year”, ενώ από κοινού με την COSMOTE απέσπασαν επτά ακόμη βραβεία για τις εξειδικευμένες τεχνολογικές λύσεις και τα σημαντικά έργα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που υλοποίησαν την περασμένη χρονιά.

Άυλη Συνταγογράφηση ξεχώρισε αποσπώντας δύο χρυσά βραβεία. Πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο που υλοποιήθηκε στην αρχή της πανδημίας και άλλαξε καθοριστικά τον τρόπο που παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Αφορά σε άυλες συνταγογραφήσεις φαρμάκων και άυλα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων που οι πολίτες λαμβάνουν μέσω sms ή/και email, και τα εκτελούν χωρίς να χρειάζεται να τα προσκομίζουν τυπωμένα στον φαρμακοποιό και το διαγνωστικό ιατρείο.  Το έργο έφερε εις πέρας ο Όμιλος ΟΤΕ σε συνεργασία με την εταιρεία Byte Computer, για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ).

Χρυσό βραβείο απονεμήθηκε στον Όμιλο ΟΤΕ και στην  MYTILINEOS, για το έργο «Database Administration as a Service (DBaaS)», που αφορά στην παρακολούθηση και υποστήριξη όλων των βάσεων δεδομένων της  MYTILINEOS.

Χρυσό βραβείο απέσπασαν επίσης, το πρώτο campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας που σχεδίασε και εγκατέστησε η COSMOTE σε συνεργασία με την Ericsson, την Gizelis Robotics και την PTC, για το εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι, αλλά και το πρώτο campus network με δίκτυο 5G στη χώρα μας που δημιούργησε η COSMOTE για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Χρυσό βραβείο απέσπασε η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Missing Alert App, για τον ταχύτερο εντοπισμό αγνοουμένων ατόμων στην χώρα μας, που σχεδίασε και ανέπτυξε η COSMOTE για λογαριασμό του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».