«Άλμα» σε ρυθμό που έχει να σημειωθεί από την οικονομική κρίση του 2008 σημειώνουν τα ομόλογα στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ένας δείκτης του διεθνούς μέσου για το παγκόσμιο δημόσιο και εταιρικό χρέος έχει επιστρέψει στο 4,9% αυτόν τον μήνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που αυξήθηκε κατά 6,2% στα βάθη της ύφεσης τον Δεκέμβριο του 2008. Το ράλι καθοδηγείται από αυξανόμενη κερδοσκοπία ότι η Fed και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν σε μεγάλο βαθμό τελειώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν ξανά σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος τον Νοέμβριο, καθώς οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται έχουν ωθήσει τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μειώσεις επιτοκίων της Fed το 2024.

Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ έδωσε περισσότερη ώθηση σε αυτή την κίνηση την Τρίτη, λέγοντας ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική φαίνεται σε θέση να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό.

Τα ομόλογα επέκτειναν το κέρδος αυτού του μήνα στις ασιατικές συναλλαγές την Τετάρτη, με τις αποδόσεις των 10ετών των ΗΠΑ να πέφτουν κάτω από το 4,3% για πρώτη φορά σε περισσότερο από δύο μήνες. Τα αυστραλιανά ομόλογα παρόμοιας διάρκειας υποχώρησαν έως και 14 μονάδες βάσης, αφού τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό ώθησαν τους επενδυτές να αρχίσουν να στοιχηματίζουν πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τελειώσει τις αυξήσεις.

Το τρέχον ράλι είναι απλώς η τελευταία ανάκαμψη σε μια ασταθή χρονιά για τα παγκόσμια ομόλογα.

Ο παγκόσμιος δείκτης συνολικής συνολικής απόδοσης του Bloomberg σημείωσε πτώση έως και 3,8% για το έτος μέχρι τη στιγμή που έφτασε στο κάτω μέρος στα μέσα Οκτωβρίου. Ο δείκτης είναι τώρα αυξημένος κατά 1,4% για το έτος.

Η μετατόπιση των προσδοκιών των κεντρικών τραπεζών ήταν ένα όφελος και για τα εταιρικά ομόλογα. Τα spread του παγκόσμιου εταιρικού χρέους επενδυτικού βαθμού κυμαίνονται γύρω από τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg.

Μειώθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν τους τίτλους εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ.

Η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων υποχώρησε στο 5,3% περίπου αυτή την εβδομάδα, αφού ανέβηκε σχεδόν στο 6% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη: