Η κατάσταση στον τομέα της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο των πολλών τελευταίων ετών, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν διαμορφώσει ένα πρωτόγνωρα αρνητικό τοπίο σχετικά με τις χορηγήσεις νέων δανείων.

Όπως πολύ έγκαιρα έχει καταγράψει το Radar, ακόμα και εγκεκριμένα δάνεια επιχειρήσεων κυρίως, αλλά και ιδιωτών, δεν εκταμιεύονται εδώ και πολλούς μήνες και ειδικότερα κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Είναι προφανές ότι επενδυτικά σχέδια, κάθε μεγέθους, εκατοντάδων επιχειρήσεων μετατίθενται στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν δεν ματαιώνονται οριστικά, με ότι και αν αυτό σημαίνει για την οικονομία της χώρας, τις προοπτικές των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέου πλούτου και θέσεων εργασίας.

Το κενό στο θέμα των νέων χορηγήσεων έρχονται να καλύψουν εν μέρει τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αυτή τη στιγμή αποτελούν ουσιαστικά τη μόνη διέξοδο, πέραν κάποιων εγκρίσεων έργων του ΕΣΠΑ, οι καταβολές των οποίων όμως είναι χρονοβόρες και φυσικά δεν αρκούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τις τραπεζικές χορηγήσεις.

Διαβάστε ακόμη: