search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία για το μέλλον Πολάκη στα ψηφοδέλτια

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός επιχειρεί να αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση του με την Κουμουνδούρου.

230318161647_tsipras_polakis_

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προγραμμάτισε συνεδρίαση το μεσημέρι του Σαββάτου προκειμένου να αποφασιστεί αν θα βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η «απολογητική» επιστολή του Παύλου Πολάκη, μπορεί να ξάφνιασε κάποιους, όχι όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα την ηγεσία του.

Από την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, πριν την τραγωδία των Τεμπών, ο Αλέξης Τσίπρας, δεχόταν ισχυρές πιέσεις να μην διαγράψει τον Παύλο Πολάκη. Όμως, στενοί συνεργάτες του προέδρου, έκαναν λόγο για έναν αποφασισμένο Τσίπρα ο οποίος δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Έτσι, τότε, αποφασίστηκε η ομόφωνη εισήγηση για απομάκρυνση του βουλευτή Χανίων από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα επικύρωνε η Πολιτική Γραμματεία η οποία συνεδριάζει, αυτή την ώρα.

Ο Παύλος Πολάκης, ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στην Αγίου Κωνσταντίνου. Ο βουλευτης Χανίων, απέφυγε να κάνει δηλώσεις στην κάμερα, καλημέρισε ευγενικά τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς και ανέβηκε στον πρώτο όροφο. Παρόμοια στάση κράτησαν και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σημερινή συνεδρίαση μεταξύ άλλων, συμμετέχουν: Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Ραγκούσης, Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Μπίστης, Χρήστος Σπίρτζης, Νάσος Ηλιόπουλος, Πάνος Ρήγας, Μαρία Κουβέλη.

Για την ώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το πολιτικό μέλλον του Παύλου Πολάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι η επιστολή μετάνοιας, αλλά και οι χαμηλοί τόνοι που διατήρησε τις προηγούμενες μέρες ο Παύλος Πολάκης έπιασαν τόπο, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγηση του φέρεται να δήλωσε ότι θα επανεξεταστεί η απόφαση για την απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας στους συντρόφους του, φάνηκε μετανιωμένος και η ομιλία του κινήθηκε στο ίδιο κλίμα με την απολογητική του επιστολή.

Εκτός απροόπτου, θεωρείται δεδομένο ότι ο Παύλος Πολάκης, είτε παραμείνει στα ψηφοδέλτια είτε όχι, θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία είναι άγνωστο το πότε θα συνεδριάσει. Σημειώνεται, ότι το καταστατικό ορίζει πως οι προβλεπόμενες «ποινές» είναι τέσσερις:

  1. αναστολή ιδιότητας μέλους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
  2. διαγραφή,
  3. σύσταση ή
  4. επίπληξη.

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε προγραμματιστεί από μέρες, αλλά η ατζέντα της άλλαξε αιφνιδίως χθες, όταν ενώ συνεδρίαζε το Εκτελεστικό Γραφείο με αντικείμενο την παρουσία του κόμματος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα με φόντο την τραγωδία των Τεμπών, έφτασε στα χέρια του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας η επιστολή του κ. Πολάκη. Στην επιστολή του, ο κ. Πολάκης ζητά συγγνώμη για τις απανωτές κρίσεις που προκάλεσε στην Κουμουνδούρου.

Ήτοι, την σφοδρή αντίδρασή του για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά, καθώς επιθυμούσε να συμπεριληφθεί ο επιστήθιος φίλος του, Μανώλης Χαιρετάκης και βέβαια για την ανάρτηση στοχοποίησης δικαστικών, δημοσιογράφων και τραπεζικών στελεχών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Ανασκευάζοντας την επίμαχη ανάρτηση, ο κ. Πολακης δηλώνει στην επιστολή του πως «δεν είχα καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τον Αλέξη Τσίπρα», ενώ χαρακτηρίζει ως «αστοχία» την εκρηκτική αντίδραση του για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στα Χανιά. Κυρίως, αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Παύλος Πολάκης είναι η συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα στο ΘΕΜΑ, στην οποία ο κ. Τσίπρας έλεγε για τη διακυβέρνησή του πως «εγώ λειτούργησα ως Πρωθυπουργός με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και βεβαίως όταν θέλεις να υπερασπιστείς το δημόσιο συμφέρον συγκρούεσαι πολλές φορές με αυτούς οι οποίοι έχουν ίδιον συμφέρον. Αλλά με θεσμικούς παράγοντες και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν στο πλαίσιο της νομιμότητας, ότι και να συνέβη χθες εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού. Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς».

Με περίπου είκοσι ημέρες απόσταση, «με την ανάρτηση μου εξέφρασα, ίσως με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αναφέρει σχετικά ο Παύλος Πολάκης, συμπληρώνοντας για τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα στο ΘΕΜΑ πως «και προφανώς δεν είχα καμία πρόθεση (όπως οι πρόθυμες γραφίδες των συστημικών ΜΜΕ έσπευσαν υποβολιμαία να υποστηρίξουν) να αμφισβητήσω τον Αλεξη Τσιπρα, τον οποίο στήριξα με όλες μου τις δυνάμεις από το 2012 και συνεχίζω να στηρίζω στη μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη o τόπος».

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός επιχειρεί να αποκαταστήσει πλήρως τη σχέση του με την Κουμουνδούρου, τονίζοντας πως στόχος του δεν ήταν σε καμιά περίπτωση η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων – δημοσιογράφων. «Για αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μουν αναλογεί», καταλήγει, χρησιμοποιώντας ακριβώς την ίδια φράση που χρησιμοποίησε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, αναφορικά με τις ευθύνες του κόμματός του απέναντι στην τραγωδία των Τεμπών.

Ως εκ τούτου, η κίνηση του κ. Πολάκη να δηλώσει μεταμέλεια μέσω επιστολής επανατοποθετεί την Κουμουνδούρου απέναντι στο πρόσωπό του. Ήδη, το θέμα Πολάκη ετέθη στην σημερινή ημερήσια διάταξη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόκειται να συνεδριάσει στην μία σήμερα το μεσημέρι στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου για την τραγωδία των Τεμπών, όπου αναμένεται να παρευρεθεί και ο κ. Πολάκης, καθώς είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του Παύλου Πολάκη– ανεξαρτήτως του ποια κατάληξη θα έχει η υπόθεση της υποψηφιότητάς του – οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε περαιτέρω απομόνωση στον χώρο του Κέντρου, αλλά δημιουργεί και έναν νέο , υπόγειο εσωκομματικό διχασμό, καθώς είναι αρκετά τα στελέχη, όπως και οι ψηφοφόροι του κόμματος που είχαν δει θετικά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απεξαρτηθεί από τις πρακτικές του βουλευτή Χανίων. «Επιστρέφουμε στην εσωστρέφεια, σε μία στιγμή που θα έπρεπε να απευθυνόμαστε στην πλειοψηφία του εκλογικού σώματος», είναι το σχόλιο στελεχών που διαφωνούν με τις πρακτικές Πολάκη.

Πως ο Πολάκης κατέκτησε αυτόνομο λόγο και ρόλο στην Κουμουνδούρου

Διαβάστε περισσότερα