Οι συγκρούσεις μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία άρχισαν ξανά σήμερα (17/10), μία ημέρα αφότου συμφωνήθηκε «εύθραυστη» εκεχειρία για τον τερματισμό των πολύνεκρων μαχών, στον τελευταίο θύλακα του συριακού εδάφους που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η μεγαλύτερη, τζιχαντιστική ανταρτική οργάνωση, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) –η οποία θεωρείται τρομοκρατική από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Τουρκία και άλλους– υποχρέωσε φράξιες του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Στρατού, ο οποίος στηρίζεται από την Άγκυρα, να δεχθούν προχθές (15/10) μία ειρηνευτική συμφωνία με βάση την οποία επέκτεινε τον έλεγχό της.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παρέβησαν τους όρους της συμφωνίας, για την οποία μεσολάβησε η Τουρκία και προβλέπει ότι οι μαχητές θα αποχωρούσαν από την Αφρίν και άλλες πόλεις και θα επέστρεφαν στις προηγούμενες θέσεις τους, ώστε να «ανοίξει» ο δρόμος για τη συγκρότηση μίας ενιαίας, πολιτικής διοίκησης.

Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες ανταρτών, το Μέτωπο Σαμία και η Τζαΐς αλ Ισλάμ, που δρουν υπό τη «σκέπη» του Τρίτου Σώματος του Εθνικού Στρατού, είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους και να μη διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές.

Οι εσωτερικές συγκρούσεις ευνόησαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ

Σφοδρές μάχες «ξέσπασαν» κοντά σε κακοτράχαλα εδάφη γύρω από το χωριό Καφρ Τζάνα, στο βόρειο Χαλέπι, όπου και οι δύο πλευρές έστειλαν ενισχύσεις. Οι κάτοικοι φοβούνται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση επιδιώκει να καταλάβει τη –στρατηγικής σημασίας– μεθοριακή πόλη Αζάζ, το διοικητικό κέντρο της –υποστηριζόμενης από την Τουρκία– κυβέρνησης των αντιφρονούντων.

Διοικητής της μεγαλύτερης φράξιας ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές της HTS πλησιάζουν στο μεθοριακό πέρασμα Μπαλ Σάλαμαχ, στα βορειοδυτικά της Αζάζ. Οι εσωτερικές συγκρούσεις έχουν αποδυναμώσει τη συριακή αντιπολίτευση και οι διενέξεις των αντιπάλων φραξιών βοήθησαν την κυβέρνηση του Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του, να ανακτήσουν πολλά εδάφη.

Πηγές των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και αντάρτες υποστήριξαν ότι η HTS επιδίωκε ανέκαθεν να αναλάβει ευρύτερο ρόλο, στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, σε περιοχές της βόρειας Συρίας, πέραν του προπυργίου της, στην πόλη Ιντλίμπ.

Στόχος του ηγέτη της HTS, Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, είναι να επεκτείνει και σε άλλες περιοχές την πολιτική διοίκηση που λειτουργεί τις δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή του Ιντλίμπ, σε μία προσπάθεια να… αποτινάξει τη «φιλοπόλεμη» εικόνα της οργάνωσης, του πρώην «παρακλαδιού» της Αλ Κάιντα, στη Συρία.

Διαβάστε ακόμη: