search

ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δυνάμεις των Κούρδων εξαπέλυσαν επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

Οι Κούρδοι μαχητές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα έπειτα από μια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, εναντίον του αρχηγείου τους στη Ράκα που προκάλεσε έξι θανάτους

Συρία: Δυνάμεις των Κούρδων εξαπέλυσαν επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

Επιχείρηση κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε συνεργασία με τον υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνή συνασπισμό, τρεις ημέρες μετά μια φονική επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας , εξαπέλυσαν σήμερα οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.

Οι Κούρδοι μαχητές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα έπειτα από μια επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, εναντίον του αρχηγείου τους στη Ράκα που προκάλεσε έξι θανάτους στις τάξεις τους.

“Στις 29 Δεκεμβρίου, οι δυνάμεις μας, με τη συμμετοχή του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ, εξαπέλυσαν την επιχείρηση “αστραπή του αλ-Τζαζίρα”, ανέφεραν σε μια ανακοίνωση οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), μια συμμαχία μαχητών στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι.

Ο διεθνής συνασπισμός δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή του στην επιχείρηση. Η τελευταία έχει σκοπό να “εξαλείψει τους τρομοκρατικούς πυρήνες του ΙΚ και να τους εκδιώξει εκτός των ζωνών που ήταν το θέατρο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων”, αναφέρουν οι ΣΔΔ.

Οι κουρδικές δυνάμεις αναφέρονται κυρίως στην επίθεση της Δευτέρας εναντίον του αρχηγείου των κουρδικών δυνάμεων στη Ράκα, οι δράστες της οποίας δεν κατάφεραν ωστόσο να απελευθερώσουν τζιχαντιστές από μία φυλακή.

Σημειώνουν επίσης “οκτώ απόπειρες επιθέσεων εναντίον του καταυλισμού (εκτοπισμένων) αλ-Χολ και στις περιοχές Ντέιρ Έζορ και Χασάκα” στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Υποστηριζόμενοι από τον διεθνή συνασπισμό, οι ΣΔΔ αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά του ΙΚ το οποίο εκδίωξαν από τα προπύργιά του στη Συρία το 2019, έπειτα από την ταχεία αύξηση της δύναμής του το 2014 και την κατάκτηση τεράστιων περιοχών στη χώρα αυτή και στο γειτονικό Ιράκ.

Όμως, παρά την απώλεια των προπυργίων του στις δύο χώρες, η οργάνωση εξακολουθεί να εξαπολύει επιθέσεις.

Κατά την ανάληψη της ευθύνης τη Δευτέρα, το ΙΚ είχε πει ότι ήθελε να “εκδικηθεί” για τους τζιχαντιστές που κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις.

Τον Σεπτέμβριο, οι κουρδικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη τουλάχιστον 200 τζιχαντιστών στον καταυλισμό αλ-Χολ σε μια επιχείρηση που είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο έπειτα από αναζωπύρωση των επιθέσεων του ΙΚ.

Διαβάστε ακόμη: