Σε τροχιά σημαντικών ανακατατάξεων με αιχμή αφενός την αναζήτηση επενδυτών που θα στηρίξουν την στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξης και αφετέρου την απόκτησης πανελλαδικής άδειας εισέρχεται ο κλάδος των συνεταιριστικών τραπεζών.

Ήδη την Παρασκευή επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων που ήθελαν ιδιώτη επενδυτή, Έλληνα του εξωτερικού να αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών της Συνεταιριστικής Ηπείρου.

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους μετόχους της Τράπεζας και την έγκριση από την ΤτΕ, βασικός μέτοχος της Συνεταιριστικής Ηπείρου είναι  ο Πέτρος Νομικός, γόνο εφοπλιστικής οικογένειας με καταβολές από τη Σαντορίνη ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Greece Debt Free, που δημιουργήθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης με στόχο την αγορά κυβερνητικών ομολόγων και την διαγραφή μέρος του ελληνικού χρέους.

Η συμμετοχή του στη Συνεταιριστική Ηπείρου θα γίνει με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ που θα του επιτρέψει να αποκτήσει το 51% των μετοχών της Τράπεζας. Η ΑΜΚ θα γίνει με παραίτηση του βασικού μετόχου του που είναι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ). Το Ταμείο ελέγχει σήμερα το 38,5% της Τράπεζας και μετά την ΑΜΚ, θα περιοριστεί στο 18% περίπου, ενώ το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο είναι διαμοιρασμένο μέσω  συνεταιριστικών μερίδων σε μικρομετόχους.

Η συμμετοχή του έχει συνδεθεί με τον στρατηγικό σχέδιο για την απόκτηση από την Τράπεζα πανελλαδικής άδειας, που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τις εργασίες εκτός της περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία σήμερα δραστηριοποιείται με 9 καταστήματα.

Τον Ιούλιο πέρυσι, στη γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου,  ο CEO Ιωάννης Βουγιούκας, είχε αναφερθεί στον στόχο της τράπεζας να επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ηπείρου και να εξελιχθεί από μία μικρή συνεταιριστική τράπεζα σε μία περιφερειακή τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι  υλοποιείται   το στρατηγικο σχέδιο για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, με τα «κόκκινα» δάνεια να έχουν περιοριστεί στο 31,34% στο τέλος του 2023 (είχαν φτάσει μέσα στην κρίση στο 75%).

Να σημειωθεί ότι η Συνεταιριστική Ηπείρου είναι μια μικρή τράπεζα με ενεργητικό 336,6 εκατ. ευρώ, ενώ το δανειακό της χαρτοφυλάκιο μετά από προβλέψεις περιορίζεται στα 231,3 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του 2023. Τα ίδια κεφάλαιά της είναι 27,5 εκατ. ευρώ. O διπλασιασμός των κεφαλαίων της θεωρείται επαρκής τόσο για την πλήρη εξυγίανση της Τράπεζας όσο και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Οι καταθέσεις της στα τέλη του 2023 – δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί στοιχεία του 2024 – διαμορφώθηκαν στα 296,8 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας για την Τράπεζα επαρκή δείκτη ρευστότητας.

Στα θετικά στοιχεία της Τράπεζας θεωρείται η συστηματική προσπάθεια για την εξυγίανση του ισολογισμού της τα τελευταία χρόνια μέσω οργανικών κινήσεων, χωρίς δηλαδή να έχει προχωρήσει σε πωλήσεις κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2023, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει περιοριστεί στο 31% – από 75% στο παρελθόν – και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 12,9%.

Στον ίδιο δρόμο και η Χανίων

Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων η οποία έχει ζητήσει να λάβει από την ΤτΕ πανελλαδική άδεια, ευρισκόμενη ταυτόχρονα σε προχωρημένες συζητήσεις με το επενδυτικό fund, τσέχικων συμφερόντων,  Wenger Capital Sicav, με  έδρα τη Μάλτα.

Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας το 2023 διαμορφώθηκε στα 688 εκατ ευρώ, διαθέτει ίδια κεφάλαια 57,8 εκατ ευρώ  και έχει 27.700 μεριδιούχους.

Οι συνολικές χορηγησεις έφτασαν τα 519 εκατ ευρώ και οι καταθέσεις στα 602,8 εκατ ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ήταν ύψους 1,4 εκατ ευρώ (από 8,4 εκατ ευρώ το 2022) και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 17%.

Τα NPEs  της Χανίων στο τέλος του 2023 ήταν 252 εκατ ευρώ (48,5%) και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της στόχος είναι η μείωση τους  στο 27% το 2024, στο 20% το 2025 και στο 15% το 2026. Η Χανίων έχει δίκτυο 21 καταστημάτων (και 35 ΑΤΜ).

Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Ο οδικός χάρτης για τη «μεταμόρφωση» της

Πανελλαδική άδεια επιδιώκει η Συνεταιριστική Θεσσαλίας

Σε διαδικασία απόκτησης πανελλαδικής άδειας βρίσκεται και η Τράπεζα Θεσσαλίας, η οποία στο τέλος του 2023 είχε ενεργητικό  348,4 εκατ ευρώ, ίδια κεφάλαια 22,38 εκατ ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας  14,42%.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,7 εκατ ευρώ.

Η τράπεζα έχει καταθέσεις 309 εκατ ευρώ και από τις  συνολικες χορηγήσεις υψους  328 εκατ ευρώ  τα 133 εκατ ευρώ είναι καθυστερούμενα δάνεια (2,4 εκατ ευρώ στεγαστικά, 3,85 εκατ ευρω καταναλωτικά και  127 εκατ ευρώ επιχειρηματικά). Και έχει δίκτυο 9 καταστημάτων.

Καθαρός ισολογισμός για την Συνεταιριστική Καρδίτσας

Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια της διοίκησης της Τράπεζας Καρδίτσας, καθώς είναι η μόνη από τις συνεταιριστικές που μείωσε  τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων στο 8,5% στο τέλος του 2024  (από το υψηλό 45% στα χρόνια της κρίσης).

Τον Δεκέμβριο του 2023 το σύνολο ενεργητικού της τράπεζας διαμορφωθηκε στα 243,53 εκατ ευρώ, με τον  συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 23,53%, που είναι από τους υψηλότερους στον τραπεζικό τομέα, εμφάνισε καθαρά κέρδη 3,045 εκατ ευρώ και έχει 14.524 μεριδιούχους. Οι χορηγήσεις της ανήλθαν σε 145,2 εκατ. ευρώ, και οι καταθέσεις της στα 208 εκατ. ευρώ.

Στην Καρδίτσας έχει επενδύσει το βελγικο fund Helenos, στο οποίο  συμμετέχουν πολύ μεγάλοι Ευρωπαϊκοί θεσμικοί οργανισμοί, Τράπεζες και φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η BNP Baribas, η ασφαλιστική MASIF κ.α.

Το 2024 η Τράπεζα Καρδίτσας πέτυχε  11% άνοδο στις καταθέσεις, 13% στις χορηγήσεις της, αύξηση 12% στα κέρδη και μείωσε κατά 17%  τον δείκτη NPE  στο 8,5%.

Διαβάστε ακόμη: