Κόκκινο έχει χτυπήσει το θερμόμετρο στο τραπεζικό παρασκήνιο τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την δρομολογούμενη «ρελάνς» που ετοιμάζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς μέσω ανακοίνωσης εξαγοράς που θα ταράξει τα νερά στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Το εντυπωσιακό αγοραστικό ενδιαφέρον που συνεχίζει να συγκεντρώνει ο τίτλος στις τελευταίες συνεδριάσεις του Χ.Α. έχει πυροδοτήσει μπαράζ σχολίων στο τραπεζικό παρασκήνιο και άπαντες αναρωτιούνται τι είναι αυτό που γνωρίζουν τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού και σπεύδουν να τοποθετηθούν μαζικά στην Εθνική Τράπεζα.
Όπως σημειώνει στο Radar έμπειρος χρηματιστής «η σταθερή διαπραγμάτευση της μετοχής κοντά στα υψηλά 10ετίας (10,29 ευρώ) και το φλερτ με το φράγμα των 10 δισ. ευρώ σε κεφαλαιοποίηση φωτογραφίζουν μεγάλο deal».
Την εικόνα στο ταμπλό έρχεται να ενισχύσουν καθοριστικά η εντυπωσιακή κεφαλαιακή δύναμη πυρός άνω των 2 δισ. ευρώ που έχει στην διάθεσή της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και με την οποία ο Π. Μυλωνάς μπορεί να απαντήσει στις κινήσεις που ήδη δρομολογεί ο ανταγωνισμός και από την «παρέλαση» συμβούλων που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες από τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης στην οδό Αιόλου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας όσο και το επιτελείο του έχουν αλλεπάλληλες συναντήσεις τις τελευταίες ημέρες με στελέχη σχεδόν όλων των επενδυτικών τραπεζών, οι οποίοι και προφανώς παραθέτουν πιθανούς στόχους για εξαγορά.
Οι προτάσεις των συμβούλων περιλαμβάνουν όλη τη γκάμα των πιθανών στόχων από Ασφαλιστικές και Εταιρείες Asset Management μέχρι εταιρείες Fintech και τράπεζες όλων των μεγεθών.
Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η διαφοροποίηση των πηγών κερδοφορίας, που έχει τόσο γεωγραφικό, όσο και επιχειρησιακό χαρακτήρα, αλλά και η δημιουργία συνεργειών που θα οδηγήσουν στη βελτίωση του καθαρού αποτελέσματος και της αποδοτικότητας επί των ιδίων κεφαλαίων στις αγορές που ήδη δραστηριοποιείται η Εθνική Τράπεζα.
Μέχρι στιγμής πάντως, όπως παρατηρούν πηγές του στενού κύκλου των συνεργατών του, ο Παύλος Μυλωνάς δεν δείχνει να λειτουργεί υπό τις συνθήκες πίεσης του ανταγωνισμού, βολιδοσκοπεί την αγορά και αναζητά την κατάλληλη ευκαιρία καθώς γνωρίζει ότι την δεδομένη χρονική στιγμή κρατάει στα χέρια όλα τα «ισχυρά χαρτιά» που θα του επιτρέψουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Η διείσδυση σε νέες εργασίες κρίνεται επιβεβλημένη, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα της αύξησης της κερδοφορίας τα επόμενα έτη, πέραν της αύξησης των χορηγήσεων και προσθέτουν ότι η διατήρηση ισχυρών κεφαλαίων αφήνει χώρο για επιλεκτική και στοχευμένη εξαγορά. Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Εθνικής Τράπεζας, καταλήγουν οι ίδιες πηγές και προϊδεάζουν για εξαγορά που θα ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.
Ενίσχυση της παρουσίας στην Κύπρο
Μέχρι τότε η Εθνική Τράπεζα ενισχύει τη θυγατρική της στην Κύπρο, διαθέτει δυναμική παρουσία και συμμετοχή μέσω χρηματοδοτήσεων σε μεγάλα ενεργειακά projects και αναμένει την κατάλληλη ευκαιρία στο μέτωπο των M&As.
Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2024, η ΕΤΕ κάλυψε, εντός της περσινής χρονιάς, αύξηση κεφαλαίου 140 εκατ. ευρώ της ΕΤΕ Κύπρου.
Τα νέα κεφάλαια χρηματοδοτούν τη μετατροπή της κυπριακής θυγατρικής σε κέντρο διεθνών εταιρικών χορηγήσεων του ομίλου.
Στην παραπάνω κατεύθυνση, η ΕΤΕ Κύπρου προσλαμβάνει στελέχη, «κτίζοντας» ομάδα, η οποία θα πλαισιώσει το τμήμα διεθνών χορηγήσεων της μητρικής.
Η Εθνική στοχεύει να επιτύχει περίπου το 25% της επιδιωκόμενης φετινής πιστωτικής επέκτασης από χορηγήσεις δανείων σε ξένες επιχειρήσεις, διατηρώντας την τακτική μικρών ανοιγμάτων μέσω συμμετοχής σε κοινοπρακτικά σχήματα.
Πέρσι, η ΕΤΕ Κύπρου είχε συνολικά έσοδα 48 εκατ. ευρώ με προ φόρων κέρδη 31 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολούσε 129 εργαζόμενους στις 31/12/2024.
Η αγορά εξακολουθεί να επιμένει ότι ένας από τους βασικούς λόγους για το ράλι της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας των τελευταίων εβδομάδων είναι το ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κύπρου, η περίπτωση της οποίας έχει απασχολήσει και άλλες φορές στο παρελθόν την Εθνική Τράπεζα, αν και δεν πρέπει να θεωρείται «εύκολο deal» με δεδομένο ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και οι δύο κυβερνήσεις.
Σημειώνεται ότι οι ψίθυροι για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου ξεκίνησαν από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των αναλυτών την περασμένη εβδομάδα, όταν και σε σχετική ερώτηση ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Μυλωνάς απάντησε ότι «αναζητούμε ευκαιρίες και έχουμε την πειθαρχία να περιμένουμε να εμφανιστούν, χωρίς δηλαδή να το επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και να το αποκλείσει».
Βέβαια στην συνέχεια εκδόθηκε μια λιτή ανακοίνωση της Εθνικής που διέψευσε οποιαδήποτε ενδεχόμενο να εξαγοραστεί ποσοστό μετοχών της Κύπρου.
Πώς συγκεντρώθηκαν τα 2 δισ. ευρώ
Όλη η αγορά γνωρίζει ότι ο Παύλος Μυλωνάς έχει στα χέρια του την δεδομένη χρονική στιγμή την μεγαλύτερη κεφαλαιακή δύναμη πυρός σε σχέση με τον ανταγωνισμό και μπορεί να πετύχει σημαντική μεγέθυνσή της Εθνικής Τράπεζας με μη οργανικό τρόπο.
Και αυτό γιατί οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου παρέμειναν σε ανοδική τροχιά, αυξημένες κατά 0,5 δισ. σε ετήσια βάση, σε 57,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2024, αποτελώντας περίπου το 93% της συνολικής καθαρής χρηματοδότησης της Τράπεζας.
Στην Ελλάδα, η αύξηση των καταθέσεων αποτυπώνει τις εισροές από πελάτες Λιανικής που αντιστάθμισαν τη στροφή των προθεσμιακών καταθέσεων προς αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και τη μείωση των καταθέσεων Εταιρικής Τραπεζικής λόγω χρήσης κεφαλαίων κίνησης, ενώ το 80% των καταθέσεων της ΕΤΕ αποτελείται από λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου.
Το ισχυρό προφίλ ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας αποτυπώνεται επίσης στους δείκτες Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) και Δανείων προς Καταθέσεις, οι οποίοι διαμορφώθηκαν σε 261% και 63% τον Δεκέμβριο 2024, αντίστοιχα.
Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα της Τράπεζας παρέμειναν υψηλά, υπερβαίνοντας τα 6 δισ. ευρώ, παρά την ισχυρή πιστωτική επέκταση, καθώς και την αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση και των χρεογράφων σταθερής απόδοσης.
Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 διαμορφώθηκε σε 18,3%, ενισχυμένος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση, απορροφώντας πρόβλεψη για διανομή 50% επί των κερδών του 2024, καθώς και την ισχυρή αύξηση των σταθμισμένων στοιχείων του Ενεργητικού λόγω της ενίσχυσης των δανείων.
Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) ενισχύθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση, σε 21,1%.