Η πολιτική ηγεσία της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις πρόκειται να λάβουν μέρος σε ναυτικά γυμνάσια τον Φεβρουάριο, μαζί με στρατό από την Κίνα και τη Ρωσία.

Η τελευταία φορά που οι εν λόγω τρεις χώρες –όλες τους, συμμετέχουν στην ομάδα BRICS μαζί με τη Βραζιλία και την Ινδία– είχαν κάνει κάτι ανάλογο, ήταν το 2019. Μάλιστα, αυτές οι επερχόμενες ασκήσεις είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν το διάστημα μεταξύ 17ης και 27ης Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρώνεται, δηλαδή, ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας, στην Ουκρανία.

Η ηγεσία της Νότιας Αφρικής υποστηρίζει ότι κρατά «ουδέτερη» στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Προέδρου, Σίριλ Ραμαφόζα, διατηρεί ωστόσο, παλαιόθεν, στενούς δεσμούς με τη ρωσική πλευρά, ενώ, η ηγεσία δεν έχει στηρίξει στα Ηνωμένα Έθνη, τα ψηφίσματα που καταδίκαζαν τη ρωσική εισβολή.

Η ιστοσελίδα “Gzero” ερμηνεύει ως «μεγάλο πλήγμα» για την Ουάσινγκτον και για την αμερικανική επιρροή στην Αφρική, τη συγκεκριμένη επιλογή των Νοτιοαφρικανών, σε ανάλυση. Η ανακοίνωση για τη συμμετοχή της Νότιας Αφρικής στα ναυτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκε μερικά 24άωρα πριν από την επίσκεψη της Υπουργού Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάνετ Γέλεν, στην Πρετόρια.

Διαβάστε ακόμη: