Σήμερα (09/12), το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής παρουσίασε σχέδιο για αποποινικοποίηση της πορνείας, με την ελπίδα να καταπολεμηθεί η βία κατά των γυναικών, η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται

Η προσφορά και χρήση σεξουαλικών υπηρεσιών δε θα αντιμετωπίζονται, πλέον, ως αδικήματα, βάσει του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με συνδικάτα, η χώρα απαριθμεί περίπου 150.000 εκδιδόμενες γυναίκες.

«Ελπίζουμε ότι η αποποινικοποίηση θα μειώσει τις παραβιάσεις που υφίστανται οι εργαζόμενες στη βιομηχανία του σεξ. Αυτό θα επιτρέψει καλύτερη πρόσβαση στην περίθαλψη, λιγότερες διακρίσεις και στιγματισμό», τόνισε ο Ρόναλντ Λαμόλα.

Η Νότια Αφρική, μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από το AIDS παγκοσμίως, αντιμετωπίζει αυξανόμενη βία κατά των γυναικών.

Οι βιασμοί και οι σεξουαλικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 13% μεταξύ 2017 – 2018 και 2021 – 2022. Ένας βιασμός καταγγέλλεται κάθε δώδεκα λεπτά, χωρίς να υπολογίζονται εκείνοι που δεν καταγγέλθηκαν ποτέ. Οι γυναικοκτονίες αυξήθηκαν κατά 52% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Αν οι εκδιδόμενες γυναίκες «δεν χαρακτηρίζονται πλέον ως εγκληματίες, θα μπορούν να συνομιλούν πολύ καλύτερα με την αστυνομία για τη βία», απάντησε η ομάδα για τα δικαιώματα των ιερόδουλων SWEAT, χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο ως «θαυμάσια νέα».

«Πέρασαν περισσότερες από δύο δεκαετίες από την έκκληση για αποποινικοποίηση της σεξουαλικής εργασίας στη Νότια Αφρική και για μεγάλο χρονικό διάστημα μάς αγνοούσαν», επεσήμανε η εκπρόσωπος του εθνικού κινήματος για τις εκδιδόμενες γυναίκες SISONKE, Γιονέλα Σίνκου, μιλώντας στο AFP.

Η Νότια Αφρική συγκλονίστηκε από σειρά φρικτών εγκλημάτων πρόσφατα, όπως ο ομαδικός βιασμός οκτώ γυναικών τον Ιούλιο και η ανακάλυψη περίπου έξι πτωμάτων γυναικών σε κτήριο στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, τον Οκτώβριο.

Ο Πρόεδρος του κράτους, Σίριλ Ραμαφόζα, υπογράμμισε πρόσφατα ότι η βία με βάση το φύλο πρέπει να θεωρείται η κύρια «πανδημία» που επηρεάζει τη χώρα. Το σχέδιο νόμου, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Διαβάστε ακόμη: