Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιταχύνθηκε απροσδόκητα και οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο περίμεναν την τελευταία απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Μετά από ένα ασταθές πρωινό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,28%, με μεικτούς τους διάφορους εισηγμένους κλάδους. Οι μετοχές της λιανικής σημείωσαν άνοδο 1,2% ενώ ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποχώρησε 0,7%.

Οι τράπεζες διακυμάνθηκαν μεταξύ κερδών και ζημιών πριν συνεχίσουν το ράλι της Τρίτης και κινήθηκαν 1% υψηλότερα.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7563.3 μονάδες καταγράφοντας με άνοδο 0,36%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται στις 15273.03 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,51%. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7147.26 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,48%. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 26638.92 μονάδες με άνοδο 0,32%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9055.6 μονάδες με οριακή άνοδο 0,07%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκαν το πρωί της Τετάρτης έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε από 10,1% τον Ιανουάριο σε 10,4% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν πτώση στο 9,9%.

Ο βασικός ΔΤΚ, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε από 5,8% σε 6,2%, ξεπερνώντας επίσης τις προσδοκίες.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα έχει τη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική την Πέμπτη, όπου τα τελευταία στοιχεία, καθώς και η πρόσφατη αστάθεια της αγοράς, θα είναι στο μυαλό.

Οι εκτιμήσεις στην αγορά χρήματος διαμορφώνονται πάνω από 95% για αύξηση 25 μονάδων βάσης ήταν μετά την εκτύπωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της αναχαίτισης μιας τραπεζικής κρίσης. Οι περισσότεροι επενδυτές αναμένουν από την κεντρική τράπεζα να παραμείνει προσηλωμένη στη σύσφιξη και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Διαβάστε περισσότερα