Σουσι: Η ακριβότερη μπουκιά του κόσμου και η ιστορία του. Μπορεί γενικότερα το σούσι να θεωρείται ακριβό έδεσμα, αλλά εν προκειμένω η τιμή του ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και μάλιστα μπαίνει στο… Βιβλίο Guinness, αφού πρόκειται για το πιο ακριβό πιάτο σούσι που έχει υπάρξει ποτέ.
Δημιουργός του είναι ο φιλιππινέζος σεφ Angelito Araneta Jr., ο οποίος φαίνεται πως δεν αρκέστηκε στην ήδη «καλλιτεχνική» εμφάνιση του σούσι και την εμπλούτισε. Συγκεκριμένα, το πιάτο του αποτελείται από πέντε κομμάτια nigiri με νορβηγικό σολομό, φουά γκρα και άγρια ζαφορά.
Το πιο ιδιαίτερο και ακριβό, όμως, μέρος του πιάτου είναι οι πέρλες και τα διαμάντια που το στολίζουν, ενώ ένα φύλλο χρυσού αντικαθιστά το φύκι και εκτινάσσει την τιμή του πάνω από 1800 δολάρια.
Μυστικά για αυθεντικό σούσι
Στην απλούστερη μορφή του είναι μόνο φρέσκο ψάρι και καρυκευμένο ρύζι που σερβίρονται το ένα πάνω στο άλλο ή τυλίγονται με κάποια λαχανικά σε ένα περιτύλιγμα φυκιών. Τι δημιουργεί τη λεπτή αλληλεπίδραση των γεύσεων στο νιγκίρι σούσι σας απο τόνο (nigiri-sushi);
Πάρτε μια βαθιά βουτιά μαζί μας στη χημεία του ρυζιού, των ψαριών και των φυκιών!
Το σούσι (Sushi) είναι ο ιαπωνικός τρόπος για προετοιμασία και σερβίρισμα ειδικά παρασκευασμένου ρυζιού (sushi-meshi) σε συνδυασμό με διάφορα συστατικά (neta) όπως κυρίως θαλασσινά (συχνά άψητα), λαχανικά και περιστασιακά με τροπικά φρούτα.
Τα στυλ του σούσι και η παρουσίασή του ποικίλλουν ευρέως, αλλά το βασικό συστατικό είναι το ρύζι σούσι, που αναφέρεται επίσης ως shari, ή sumeshi.
Το σούσι μπορεί να παρασκευαστεί είτε με καφέ είτε με λευκό ρύζι. Συχνά παρασκευάζεται με ωμά θαλασσινά, αλλά μερικές ποικιλίες σούσι χρησιμοποιούν μαγειρεμένα συστατικά, και πολλά άλλα είναι χορτοφαγικά. Το σούσι σερβίρεται συχνά με τζίντζερ, θαλασσινά και σάλτσα σόγιας. Το ραπανάκι είναι δημοφιλές ως γαρνιτούρα.
Το Sushi συγχέεται συχνά με το sashimi, ένα σχετικό ιαπωνικό πιάτο που αποτελείται από ψιλοκομμένα ωμά ψάρια ή περιστασιακά από κρέας και μια προαιρετική μερίδα ρυζιού.
Ιστορία του σούσι
Το Sushi ξεκίνησε ως τρόπος συντήρησης των ψαριών, ήδη από τρεις ή τέσσερις αιώνες π.χ. Τα ψάρια που έχουν συσκευαστεί με ρύζι υποβάλλονται σε διεργασίες ζύμωσης για ένα έτος. Η ζύμωση συμβαίνει όταν τα φιλικά βακτηρίδια διασπούν τους υδατάνθρακες όπως τα άμυλα που βρίσκονται στο ρύζι και τα μετατρέπουν σε οξύ. Σε αυτή την περίπτωση, γαλακτικό οξύ.
Η συσσώρευση οξέος καθιστά πιο δύσκολη την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων όπως η αλλαντίαση. Που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν να μολύνουν ή να χαλάσουν το φαγητό. Βλέπετε, οι άνθρωποι έπρεπε να γίνουν δημιουργικοί στις μέρες πριν τα ψυγεία.
Και το ρύζι δεν το έτρωγαν σε αυτή την πρώιμη μορφή σούσι. Το πέταγαν, ίσως επειδή ήταν μπαγιάτικο ενός έτους και ήταν γεμάτο από λακτόζη με ξινή γεύση. Αλλά γρήγορα μετά μερικούς αιώνες οι άνθρωποι άρχισαν να αποκτούν μια προτίμηση για αυτό και το σύγχρονο ρύζι σούσι είναι καρυκευμένο με ξύδι για να του δώσει την όξινη γεύση.
Από την ακμάζουσα εποχή Edo του 19ου αιώνα, το σούσι είχε γίνει μια δημοφιλής τροφή δρόμου. Τα ελαφρά κατεργασμένα ψάρια σερβίρονται σε μαριναρισμένο ρύζι για το λαό που αναζητά ένα γρήγορο φαγητό. Τώρα που έχουμε ψυγεία, τα ψάρια μπορούν να σερβιριστούν εντελώς ακατέργαστα, αν και κάποια είδη όπως το χέλι και το χταπόδι εξακολουθούν να σερβίρονται μαγειρεμένα.
Σεφ σούσι
Δύο από αυτά τα επτά χρόνια σπουδών οι σεφ τα περνούν σε σπουδές μόνο για το ρύζι. Το ρύζι είναι καρυκευμένο με ξύδι και ζάχαρη. Μερικοί σεφ προσθέτουν επίσης ένα είδος θαλάσσιου φύκους που ονομάζεται kombu. Το ίδιο το ρύζι πρέπει να είναι τέλειο. Όταν μαγειρεύεται, θα πρέπει να κρατιέται συμπαγές χωρίς να είναι ένα κολλώδες, γεμάτο χάος. Ένας κόκκος ρυζιού σούσι περιέχει μικρόκοκκους κολλώδους αμύλου όπως η αμυλοπηκτίνη. Κατά το μαγείρεμα, οι σεφ προσπαθούν να μην σπάσουν τους μεμονωμένους κόκκους του ρυζιού. Κάτι τέτοιο θα απελευθέρωνε το άμυλο, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει το λάσπωμα των κόκκων. Επιπλέον, θεωρείται αισθητικά σημαντικό για τους κόκκους να διατηρούν το σχήμα τους.
Διαβαστε: https://radar.gr/article/94293/ta-pio-entyposiaka-kai-tromaktika-meri-ston-kosmo