Το σούσι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της Ιαπωνίας με οπαδούς σε όλο τον κόσμο, αλλά στην πατρίδα του τα εστιατόρια κλείνουν με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2020.

Η άνοδος των τιμών των υλικών, οι ελλείψεις προσωπικού και η απόσυρση των μέτρων στήριξης για την πανδημία έχουν πλήξει τα καταστήματα σούσι στην Ιαπωνία. Πέντε εστιατόρια πτώχευσαν στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο, τα περισσότερα σε έναν μήνα από τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Tokyo Shoko Research.

Οι πτωχεύσεις των εστιατορίων σούσι στην Ιαπωνία φέτος μπορεί να ξεπεράσουν τις 30 που σημειώθηκαν το 2020, καθώς τα μικρότερα εστιατόρια δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε μια εποχή που ο πληθωρισμός προκαλεί αύξηση του κόστους των τροφίμων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Η ανάγκη αποπληρωμής των δανείων της εποχής Covid έρχεται να προστεθεί στα αυξημένα κόστη τους, αναφέρει σε έκθεσή της η Tokyo Shoko Research.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, αφού υπέφερε από δεκαετίες πτώσης των τιμών σε μια αποπληθωριστική οικονομία, η Ιαπωνία επλήγη επίσης από την παγκόσμια αύξηση του πληθωρισμού τα τελευταία δύο χρόνια. Η άνοδος των τιμών των εισαγωγών και η αποδυνάμωση του γεν ώθησαν το κόστος ζωής για τα ιαπωνικά νοικοκυριά που δεν είναι συνηθισμένα στον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων εκτινάχθηκε σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών πέρυσι, με την τιμή των ψαριών να αυξάνεται κατά 14,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Οι πτωχεύσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται συνολικά στην Ιαπωνία, αλλά ο τομέας των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων, έχει πληγεί περισσότερο, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό πτωχεύσεων. Πέρυσι, 45 εστιατόρια ράμεν χρεοκόπησαν, περίπου διπλάσια από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Tokyo Shoko Research.

Διαβάστε ακόμη: