Μπορεί το Χρηματιστήριο την ώρα τούτη να είναι εγκλωβισμένο πέριξ των 900 μονάδων, με τον όγκο συναλλαγών χαμηλό και τους ξένους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, ωστόσο πέραν πάσης αμφιβολίας στον τομέα της οικονομίας, τόσο όσον αφορά βασικά μακροοικονομικά μεγέθη και δείκτες, αλλά και κρίσιμους και καθοριστικούς τομείς δραστηριότητας έχει συντελεστεί ένα άνευ προηγούμενου success story! 

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το Β’ τρίμηνο του έτους υπήρξε διψήφιος, ξεπέρασε το 16% γεγονός που δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη στο τέλος του έτους άνω του 6,5% ίσως και 7%, σε αντίθεση με τις προβλέψεις κυβέρνησης και τραπεζών που προσδιόριζαν την ανάπτυξη στο 3,6%!!!

Τουρισμός: Νούμερα ρεκόρ Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο

Την ίδια στιγμή η ανάκαμψη του τουρισμού είναι εξίσου εντυπωσιακή, με Αύγουστο και Ιούλιο να ξεπερνούν σε πληρότητες, αφίξεις και έσοδα ακόμη και τους αντίστοιχους μήνες του ιστορικού 2019! Και οι προβλέψεις φέρουν το 2022 να είναι έτος σταθμός για τον ελληνικό τουρισμό με πρωτοφανή νούμερα που θα σπάσουν κάθε ρεκόρ και κάθε πρόβλεψη.

Και το σημαντικότερο ίσως είναι ότι η ποιότητα των τουριστών είναι σαφώς βελτιωμένη. Υπάρχει προσέλευση ποιοτικότερων επισκεπτών, όπως καταδείχθηκε Ιούλιο, Αύγουστο αλλά και Σεπτέμβριο, υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου σε σχέση με το παρελθόν και το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μια νέα εικόνα για τον ελληνικό τουρισμό και τις προοπτικές του.

Η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας

Αξίζει επίσης να σημειωθεί η ανάκαμψη που παρατηρείται στην οικοδομική δραστηριότητα, απόρροια της ανάπτυξης του real estate και των ξενοδοχειακών καταλυμάτων πάσης φύσης στα νησιά και τις προβεβλημένες τουριστικά περιοχές.

Άνοδος ακόμη παρατηρείται, επίσης αξιοσημείωτη μάλιστα και στον τομέα των εξαγωγών.

Τράπεζες: Covid-19 και προγράμματα step up πάνε χέρι- χέρι

Η μεγάλη επιστροφή των τραπεζών!

Από την απαξίωση, στην εξυγίανση, διά μέσω αλλαγής διοικήσεων και αυξήσεων κεφαλαίου – μαμούθ!

Στον τομέα των τραπεζών έχει στην κυριολεξία συντελεστεί μια επανάσταση!

Μετά από χρόνια και αφού μεσολάβησε η πλήρης απαξίωση του τραπεζικού συστήματος, απόρροια σκανδάλων και κακοδιαχείρισης, με την παρέμβαση της κυβέρνησης και τις κατευθυντήριες γραμμές των διεθνών οίκων που ανέλαβαν ρόλο συντονιστικό, υπήρξαν επιτυχημένες διοικητικές αλλαγές και συγκροτημένες αποφάσεις. 

Οι οποίες οδήγησαν ήδη σε τροχιά ανασυγκρότησης και εξυγίανσης το σύνολο των συστημικών τραπεζών με αιχμή του δόρατος Alpha και Πειραιώς, οι οποίες πραγματοποίησαν ιλιγγιώδεις αυξήσεις κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ και 1,3 δις. ευρώ αντίστοιχα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank που πρώτη πέρασε υπό τον έλεγχο ιδιωτών υπήρξε πρωτοπόρος στη διαδικασία ανάκαμψης.

Αντιστοίχως και η Εθνική όπου στη θέση του προέδρου τοποθετήθηκε ο Γκίκας Χαρδούβελης στη θέση του αποτυχημένου και αποπεμφθέντος Μιχαϊλίδη, επίσης εξυγιαίνεται και είναι θέμα χρόνου η πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ και ο απεγκλωβισμός της από το Κράτος!

Οι επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις! Μεγάλη προσέλκυση κεφαλαίων, χαμηλά επιτόκια!

Έτσι σήμερα, οι τράπεζες, που ήδη διενεργούν με μεγάλη επιτυχία ομολογιακές εκδόσεις όπως αυτές των senior preferred ομολόγων της Eurobank και της Alpha με σημαντική προσέλκυση κεφαλαίων και χαμηλά επιτόκια, αλλά και μετά τις πρόσφατες επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου, τα stress tests που διενεργήθηκαν, την επιτυχία της έκβασης των κόκκινων δανείων αλλά και την τροπολογία για την αναβαλόμενη φορολογία, δείχνουν να ανακτούν την πρωτοκαθεδρία στην ελληνική οικονομία και το χρηματιστήριο και έτοιμες να στηρίξουν το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Αναβαθμίσεις και εκθέσεις διεθνών οίκων 

Και αξίζει ακόμη να σημειωθεί η πρόσφατη αναβάθμιση των τραπεζών από την Fitch, καθώς και η πληθώρα θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα από κορυφαίους διεθνείς οίκους όπως η Morgan Stanley, η JP Morgan, η Goldman Sachs, η BNP Paribas και η Bank Of America!

Αποκρατικοποιήσεις: Επιτυχία άνευ προηγούμενου

Το ιλιγγιώδες ποσόν των 2,1 δις. της Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, το 1,5 δις. της ΓΕΚ Τέρνα για την Εγνατία οδό και τα 740+100 της Italgas για την ΔΕΠΑ Υποδομών

Mεγάλη επιτυχία συντελείται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπου ήδη συντελούνται εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στα οδικά δίκτυα και την ενέργεια!

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την Εγνατία οδό υπήρξε απολύτως επιτυχής με το αποτέλεσμα του 1,5 δις. ευρώ να κινείται πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις, συνεκτιμώντας το γεγονός ότι ο δεύτερος υποψήφιος υπέβαλε πρόταση που μετά βίας άγγιζε τα 500 εκατ. ευρώ! Ένα δις ευρώ χαμηλότερη!!!

Επικράτησε των Τσέχων η Italgas 

Ομοίως επιτυχημένα εξελίχθηκε και ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ Υποδομών όπου η ιταλική Italgas, μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ιταλία και τρίτος στην Ευρώπη, με προσφορά ύψους 733 εκατ. ευρώ ανακηρύχθηκε πλειοδότης επικρατώντας των Τσέχων της EMH και της Emma Delta στην μεγάλη αυτή ενεργειακή ιδιωτικοποίηση!

Ο ΔΕΔΔΗΕ και οι υπεραξίες στα ενεργειακά δίκτυα!

Επιπροσθέτως, η οικονομική προσφορά μαμούθ ύψους 2,1 δις, ευρώ που υπέβαλε η αυστραλιανή Macquarie για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όχι μόνο αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για την κυβέρνηση και τον συντονιστή της διαγωνιστικής διαδικασίας Goldman Sachs, αλλά ταυτοχρόνως δημιουργεί τεράστιες υπεραξίες στην ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα ενώ συνιστά απτή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους και τα κορυφαία funds του πλανήτη!!!