Τα ανοδικά στοιχεία σε τουρισμό και μεταποίηση υποδεικνύουν άνοδο του ΑΕΠ, κι αυτό δεν αποτυπώνεται, ως συνήθως στην ελληνική αγορά η οποία μονίμως χειραγωγείται χαμηλότερα ειδικά στις πτώσεις των ξένων αγορών ύστερα από συνεχή ιστορικά ρεκόρ.
Αργά ή γρήγορα, όμως, τα θετικά στοιχεία θα καταγραφούν και θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα εισηγμένων και μη εταιριών.
Και σύμφωνα με ορισμένους ξένους οίκους ( Commerzbank ), η άνοδος θα είναι αλματώδης εφόσον δεν προκύψει κάποια νέα αναστάτωση με την μετάλλαξη Δέλτα ή ένα νέο κλείσιμο της οικονομίας.
H βασική ανησυχία των ξένων επενδυτών, δηλαδή η πορεία των τουριστικών αφίξεων φαίνεται ότι εξαλείφεται, καθώς σε επίπεδο αφίξεων στα αεροδρόμια τον Ιούλιο του 2021 η κίνηση ανήλθε στο 67% της κίνησης του Ιουλίου του 2019.
Μάλιστα, σε απόλυτους αριθμούς η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 6,6 εκατ. επιβάτες σημειώνοντας άνοδο 140%. Στα επίπεδα του 2019 επανήλθε και η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα, ενώ σε αρκετά νησιά ο αριθμός των αφίξεων έχει υπερβεί αυτόν του 2019.
Η αυξητική πορεία της επιβατικής κίνησης μένει να μεταφραστεί και σε αυξημένα έσοδα, ωστόσο όταν η κίνηση ξεπερνά το 40-50% τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στα τουριστικά έσοδα.
Γιατί, όμως, αυτή η αλματώδης αυξητική πορεία δεν αποτυπώνεται στις τραπεζικές μετοχές;
H πτώση των τραπεζικών μετοχών τους τελευταίους τρεις μήνες κινείται ως 16%.
Τούτο σημαίνει ότι παρά τις αυξήσεις κεφαλαίου οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν στήριξαν –παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και σχετικές συμφωνίες– τους τίτλους.
Οι πυρκαγιές του Αυγούστου σε Εύβοια, Πελοπόννησο και οι σημαντικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ– έως και 2,5 δισ. ευρώ– αποτελούν ένα επιπλέον αγκάθι.
Σε μια περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει σαφής ορατότητα για την οικονομία εξαιτίας της αβεβαιότητας του ιού και, κυρίως, της πορείας των εμβολιασμών προστέθηκε ένα επιπλέον κόστος στο ελληνικό ΑΕΠ, για την αποκατάσταση των πληγέντων, της αναδάσωσης.
Εφόσον συνυπολογιστεί και το κόστος της απώλειας της τουριστικής και αγροτικής παραγωγής τα βάρη μεγαλώνουν.
Tην ίδια περίοδο της ζημιάς των πυρκαγιών, της ανόδου του τουρισμού, έχουμε μια έκρηξη στη μεταποίηση η οποία αργά ή γρήγορα θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των εταιριών.
Έκρηξη στη μεταποίηση (βιομηχανία)
Αύξηση 22,4% παρουσίασε ο τζίρος στη βιομηχανία κατά τον Ιούνιο του 2021, δείγμα της καλυτέρευσης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 22,4% έναντι μείωσης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2021, παρουσίασε αύξηση 13,9%.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2020 – Ιουνίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020, παρουσίασε αύξηση 2,6%, έναντι μείωσης 7,5% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Ειδικότερα, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 22,4% τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, προήλθε:
1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας:
– Αύξηση κατά 22,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.
Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, βιομηχανίας τροφίμων.
– Αύξηση κατά 9,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων.
Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: – Αύξηση κατά 36,0% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς. – Αύξηση κατά 15,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εγχώριας Αγοράς.
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς κατά 36,0% τον μήνα Ιούνιο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, προήλθε:
1. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων της βιομηχανίας: – Αύξηση κατά 36,7% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων. – Αύξηση κατά 7,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
2. Από τις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών: – Αύξηση κατά 40,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς εκτός Ευρωζώνης. – Αύξηση κατά 28,6% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς Ευρωζώνης.