Προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ανακηρύχθηκε, όπως αναμενόταν με βάση τις πληροφορίες του RADAR.GR ο ιταλικός όμιλος ITALGAS.

Όπως είχαμε προανναγείλει σε σημερινό μας άρθρο, μετά και την κατάθεση της βελτιωμένης προσφοράς που υπεβλήθη χθες στο ΤΑΙΠΕΔ-όπως είχε ζητηθεί βάσει της προκήρυξης του διαγωνισμού από τον προσωρινό πλειοδότη Italgas, μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύου στην γειτονική χώρα και τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη- ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος αναδεικνύεται σήμερα οριστικός πλειοδότης και κάτοχος του 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών με 733 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Italgas υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά η οποία έφθασε στα 733 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ που κατείχαν κατά 65% το ΤΑΙΠΕΔ και κατά 35% τα ΕΛΠΕ!

Με την τσέχικη EP Investment Advisors που συνεργαζόταν με το fund Emma Delta του γνωστού μας από Τρ. Πειραιώς και ΟΠΑΠ Γιούρι Σμετς, να έχει υποβάλλει πρόταση που μετά βίας αγγίζει ή ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ!

Επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Italgas σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα καταβάλει άλλα 100 εκατ. ευρώ στην ιταλική ENI προκειμένου να αποκτήσει το 49% των μετοχών που κατείχαν οι Ιταλοί στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Και τούτο διότι σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ΔΕΠΑ Υποδομών, ο πλειοδότης είναι υποχρεωμένος να αποκτήσει το 49% των μετοχών της ΕΔΑ ΘΕΣΣ που κατέχουν οι Ιταλοί της ΕΝΙ, μαζί με το management, ενώ το 51% το κατέχει η ΔΕΠΑ!

Πόσο θα κοστίσει ι ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas

Επί της ουσίας επομένως ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα κοστίσει στην Italgas 833 εκατ. ευρώ, πόσο υψηλότατο και διόλου ευκαταφρόνητο που καταδεικνύει στην πράξη την επιτυχή έκβαση για την κυβέρνηση της πρώτης μεγάλης ενεργειακής ιδιωτικοποίησης!

Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυπουργός θα ανεβεί στην ΔΕΘ έχοντας ήδη στις βαλίτσες του ολοκληρωμένη την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ενώ αναμένεται μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι και το άνοιγμα των προσφορών για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπου 4 εκ των κορυφαίων funds στον κόσμο (KKR, CVC, Macquarie, First Sender) έχουν ήδη υποβάλει από την περασμένη Παρασκευή οικονομικές προτάσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσία στον διαγωνισμό και των τεσσάρων funds που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πέρασαν στην τελική φάση υποβολής οικονομικών προσφορών δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για την επίτευξη υψηλού τιμήματος!

Η ανακοίνωση του Ταμείου

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), προχώρησε στην αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η ITALGAS SpA για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ».
Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την απεδέχθη και ανακήρυξε την ITALGAS SpA ως Προτιμητέο Επενδυτή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου».