Με δεδομένες τις ανάγκες στήριξης της οικονομίας εν μέσω αυξάνουσας ροής κρουσμάτων Covid 19 αλλά και διαφύλαξης του μαξιλαριού όπως έχουν επισημάνει και οι θεσμοί στο τραπέζι βρίσκεται μια εκ νέου έξοδος στις αγορές ώστε να αξιοποιηθεί το καλό κλίμα λόγω και της ομπρέλας της ΕΚΤ λόγω του προγράμματος PEPP.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές μάλιστα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα στην Καθημερινή της Κυριακής  ότι ή ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα PEPP έχει σταθεροποιήσει τις συνθήκες χρηματοδότησης της Ελλάδας.  Μάλιστα ο κ. Πανέτα επιβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί καθώς η πανδημία απειλεί.

Έτσι παρά  το ότι το  ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού του 2020 έχει ολοκληρωθεί  δεν αποκλείεται το ελληνικό δημόσιο τις επόμενες εβδομάδες να βγει στις αγορές για να πάρει  τουλάχιστον άλλα 2 δισ. ευρώ, ενδεχομένως με 5ετές ομόλογο. Ιδιαίτερα τώρα που το επιτόκιο κινείται κοντά στο 1% είναι άκρως ελκυστικό να γίνει μια νέα απόπειρα που θα φέρει κι άλλο χρήμα στα ταμεία και θα διαμορφώσει μια θετική καμπύλη για το χρέος

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου η Αθήνα αναμένει  ανακοινώσεις από τους οίκους αξιολόγησης Standard and Poors και DBRS,  ενώ θα ακολουθήσει ο οίκος Μοody’s  6 Νοεμβρίου και η γερμανική Scope στις 4 Δεκεμβρίου.