Στις αγορές βγήκε σήμερα η Ελλάδα με την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, αντλώντας 4 δισ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2024 (είχε προηγηθεί η επανέκδοση ομολόγου που λήγει το 2028 στην οποία αντλήθηκαν 250 εκατ. ), μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου έχουν αναλάβει οι τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe General.

Η απόδοση χθες του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,28% από 3,34% που ήταν την Παρασκευή έναντι 2,24% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,04% από 1,01% που ήταν το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Κοντά στα 10 δισ. ευρώ αναμένεται να κινηθεί ο φετινός δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της χώρας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες εφέτος ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τόκων σε 4,85 δισ. ευρώ.

Θετικές προσδοκίες

Ο ΟΔΔΗΧ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, εν μέσω του πιο δραστήριου Ιανουαρίου για τις εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων όλων των εποχών.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιλέχθηκε για την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2024, καθώς διαπιστώνεται μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές που θέλουν να προλάβουν τις μειώσεις επιτοκίων αργότερα μέσα στο έτος.

Άλλωστε, το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα, με μπαράζ θετικών σχολίων, προσδοκίες για περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μέσα στο 2024 αλλά και εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, ως αποτέλεσμα και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας.

Συγκεκριμένα, η Bank of America προέβλεψε με χθεσινή ανάλυσή της αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία από τις χώρες που αναμένεται να κάνουν την πιο επιθετική μείωση στο χρέος τους, την ώρα που οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μοιάζουν ισχυρές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες επικαλούνται οι αναλυτές, το ελληνικό χρέος αναμένεται να κλείσει στο 160,9% του ΑΕΠ το 2023, εμφανίζοντας δηλαδή μείωση 19,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2019. Για το 2024 αναμένεται μείωση 8,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 2023 και για το 2025 αναμένεται μείωση 4,1 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 2024.

Διαβάστε ακόμη: