Ξορκίζει η κυβέρνηση επί καθημερινής βάσης το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, προτιμώντας αντί για μια γενική πτώση του ΦΠΑ στα προϊόντα να επιλέγει την πολιτική της εθελοντικής μείωσης τιμών από τις πολυεθνικές και τις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ

Το επιχείρημα γνωστό και το επαναλαμβάνουν στις ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών βουλευτές της ΝΔ και εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Πολύ δύσκολα να φθάσει στον τελικό καταναλωτή, η μείωση του ΦΠΑ, «αυτό δεν έγινε στην Ισπανία όπου εφαρμόστηκε το μέτρο», επιχειρηματολογούν.

Πρώτον δεν είναι έτσι: Μετά από ολιγοήμερο ταξίδι στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου ο ΦΠΑ μειώθηκε για εκατοντάδες κωδικούς βασικών καταναλωτικών αγαθών ( γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρέατα, ψάρια, είδη αρτοποιίας ) , οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά.

Όχι μόνο στα εγχώρια προϊόντα, αλλά και στα εισαγόμενα: Για παράδειγμα προχθές αγοράσαμε επώνυμη ελληνική φέτα σε συσκευασία 200 γραμμαρίων από αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Λισαβόνα , προς 1,97 ευρώ ( 9,85 ευρώ το κιλό ).

Δηλαδή πρόκειται για τιμή 40% φθηνότερα σε σχέση με τη χώρα μας δεδομένο ότι το συγκεκριμένο προϊόν στα ελληνικά σούπερ μάρκετ πωλείται κοντά στα 3,40 ευρώ!

Φθηνότερα από την Ελλάδα πωλούνται και τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Η τσιπούρα 5,99 το κιλό , το λαβράκι 7,99 το κιλό.

Όχι μόνο λόγω του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά και της εμπορικής πολιτικής λόγω ανταγωνισμού των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Διότι στην Ιβηρική υπάρχει ανταγωνισμός στην πράξη, πολυεθνικές και αλυσίδες σούπερ μάρκετ , ανταγωνίζονται στις τιμές και δεν ακολουθούν εναρμονισμένες πρακτικές , ούτε λογικές του 5% «μόνιμης» μείωσης τιμών για έξι μήνες , αφού βέβαια προηγήθηκε άνοδος κατά 50% τους προηγούμενους έξι.

Και ποιος εγγυάται πως θα τηρηθεί και αυτό το λειψό μέτρο;

Η ίδια η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν μπορεί να μειώσει τον ΦΠΑ γιατί αδυνατεί να παρακολουθήσει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ , τώρα πως θα μπορέσει να εγγυηθεί την περιορισμένη μόνιμη μείωση κατά 5%;

Αλλά αυτά είναι ερωτήματα για προχωρημένους και όχι για κάποια κυβερνητικά στελέχη: Αυτά δεν μπορούν να απαντήσουν στο εξής απλό. Πως φθάσαμε στο σημείο ένα μικρό ματσάκι με μαϊντανό ή κολιάνδρο να τιμάται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ 1,80 ευρώ, όταν στη γειτονική Κύπρο, πωλείται μόλις προς πενήντα λεπτά του ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: