Επιφυλακτικά ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις συζητήσεις για το ανώτατο όριο του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαπραγματεύθηκε με αστάθεια, κινούμενος 0,03% υψηλότερα γύρω στις 11:30 π.μ. ώρα Λονδίνου. Αργά το μεσημέρι οι κεντρικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης βρέθηκαν στο κόκκινο με εξέρεση τον κεντρικό χρηματιστηριακό δείκτη Αθηνών που απολαμβάνει ισχυρών κερδών δεδομένου του ξεκάθαρου εκλογικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7754.87 μονάδες αρνητικός κατά 0,03%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,38%, στις 16214.31. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται χαμηλότερα κατά 0,41%, στις 7461.4. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 27308.75 μονάδες μειωμένος κατά 0,77%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9296.6 μονάδες θετικός κατά 0,49%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε από το κλείσιμο ρεκόρ της Παρασκευής, σημειώνοντας πτώση 0,2%.

Στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης Αθηνών αυξήθηκε κατά 7% αφού το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, εξασφάλισε σταθερό προβάδισμα στις εκλογές της Κυριακής. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν τώρα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, καθώς δεν είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι κλάδοι ήταν παρομοίως μικτοί, με την υγειονομική περίθαλψη και τα οικιακά είδη να αυξάνονται περίπου κατά 0,3%, καθώς τα αποθέματα εξόρυξης μειώθηκαν κατά 0,6%.

Εν τω μεταξύ οι ομοσπονδιακοί ηγέτες αναμένεται να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ τη Δευτέρα, καθώς η χώρα πλησιάζει σε πιθανή χρεοκοπία, με τον Πρόεδρο Joe Biden και τον πρόεδρο της Βουλής Kevin McCarthy να έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν στον Λευκό Οίκο.

Την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είπε ότι θα πρέπει να γίνουν «δύσκολες επιλογές» για το ποιοι λογαριασμοί θα μείνουν απλήρωτοι εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους και επιβεβαίωσε την προειδοποίησή της ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν το χρέος τους ήδη από την 1η Ιουνίου.

Διαβάστε περισσότερα