Το πετρέλαιο διαπραγματεύεται με ελάχιστη μεταβολή στο ξεκίνημα της εβδομάδας καθώς η Κίνα έλαβε μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία της, αν και οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον ρυθμό ανάπτυξης καθώς και για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση.

Η Κίνα μείωσε στο μισό το τέλος χαρτοσήμου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές στην τελευταία της προσπάθεια να τονώσει τις προβληματικές αγορές. Η αγορά παρακολουθεί επίσης την τροπική καταιγίδα Idalia και κάθε κίνδυνο που ενέχει για την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο των ΗΠΑ.

Το αργό  Brent υποχώρησε 15 σεντς, ή 0,2%, στα 84,33 δολάρια, με ένα προηγούμενο ράλι να ξεπέρασε το όριο των 85 δολαρίων. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI)  σημείωσε άνοδο 5 σεντς στα 79,88 δολάρια.

Το επίκεντρο σήμερα είναι «στις ενέργειες της Κίνας για να στηρίξει την οικονομία της, την τροπική καταιγίδα Idalia που κατευθύνεται προς τη Φλόριντα και αν το Brent μπορεί να ανακτήσει τη δυναμική σε ένα σπάσιμο πάνω από τα 85 δολάρια», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Το Idalia εντάθηκε καθώς πλησιάζει την Κούβα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση. Ο πιο πιθανός αντίκτυπός της είναι μια ή δύο μέρες διακοπές ρεύματος, δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς IG Tony Sycamore. Αυτό «θα πρέπει να αντιστοιχήσει κάποια βραχυπρόθεσμη υποστήριξη για την τιμή του πετρελαίου», είπε.

Το Brent και το αμερικανικό αργό κατέγραψαν απώλειες για δεύτερη εβδομάδα την Παρασκευή, αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι με τη στήριξη από την πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου και τις περικοπές της προσφοράς από τον όμιλο παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ+.

Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να παρατείνει μια εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως τον Οκτώβριο, δήλωσαν αναλυτές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, καθώς το βασίλειο επιδιώκει να παράσχει περαιτέρω στήριξη στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη: