Στα 45 χρόνια από τότε που το Star Wars εισήλθε για πρώτη φορά στο τοπίο της pop κουλτούρας, έχουν κυκλοφορήσει πολλές μεγάλου μήκους ταινίες (και πολλές ακόμη έρχονται), καθώς και δεκάδες τηλεοπτικές σειρές, μυθιστορήματα, κόμικς, κάρτες, βιντεοπαιχνίδια και θεματικά πάρκα. Έχουν επίσης γραφτεί εκατομμύρια (αν όχι δισεκατομμύρια) λέξεις για τις ταινίες, από κριτικές μέχρι θεωρίες θαυμαστών και πάει λέγοντας.

Ένας από τους αγαπημένους χαρακτήρες των Star Wars είναι ο Obi-Wan Kenobi (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ), η πεμπτουσία των μεντόρων Jedi, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε τη δική του σειρά με τον πρώτο κύκλο να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Πρόσφατα, προστέθηκαν στο Disney+ η σειρά «Andor» που αφηγείται τις περιπέτειες του Κάσιαν Άντορ σε μια δύσκολη εποχή και το «Obi-Wan Kenobi: Ένας Jedi Επιστρέφει», ένα αφιέρωμα για την επιστροφή του Obi-Wan Kenobi και του Anakin Skywalker στην οθόνη, καθώς και του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και του Χέιντεν Κρίστενσεν στους κλασικούς ρόλους. Με αφορμή τις νέες κυκλοφορίες του πιο διάσημου γαλαξία, ανατρέχουμε σε μερικά fan facts που πιθανόν να μην γνώριζες.

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ έπρεπε να ξαναμάθει τη φωνή του Obi-Wan

Η ερμηνεία του ΜακΓκρέγκορ ως νεαρού Obi-Wan Kenobi είναι σίγουρα από τα καλύτερα κομμάτια της prequel τριλογίας. Αναλαμβάνοντας το ρόλο από τον θρυλικό βρετανό ηθοποιό Άλεκ Γκίνες από την αρχική τριλογία, ο ΜακΓκρέγκορ αποτυπώνει τέλεια την ουσία ενός νεαρού Obi-Wan σε τρεις ταινίες. Όταν όμως ήρθε η ώρα να γίνει ξανά ιππότης Τζεντάι για τη σειρά, συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει πώς να κάνει τη φωνή. Δεδομένου ότι έχουν περάσει και 15 χρόνια από την τελευταία φορά που υποδύθηκε το ρόλο, το λες και λογικό.

Ο Άλεκ Γκίνες έλαβε υποψηφιότητα Όσκαρ για το Star Wars

Το έπος Star Wars ήταν ανέκαθεν «δυνατό χαρτί» στα βραβεία Όσκαρ από το 1978, όταν η ταινία που αργότερα ονομάστηκε «A New Hope» ήταν υποψήφια για δέκα βραβεία και κέρδισε τα έξι. Τα περισσότερα ήταν βέβαια σε τεχνικές κατηγορίες, όπως μοντάζ, ήχος και οπτικά εφέ. Μόνο ο σερ Άλεκ Γκίνες έλαβε υποψηφιότητα β’ ανδρικού ρόλου για το ρόλο του στο Star Wars –αν και τελικά δεν κέρδισε. Άλλοι ηθοποιοί έχουν λάβει Όσκαρ για ταινίες πριν ή μετά τη συμμετοχή τους στο Star Wars (όπως η Νάταλι Πόρτμαν ή η Λουπίτα Νουόγκο).

Μια φράση που ακούγεται σε όλες τις ταινίες

Αφού ακούστηκε σε όλες τις ταινίες της πρώτης τριλογίας, η φράση «έχω ένα κακό προαίσθημα γι’ αυτό» έγινε εσωτερικό αστείο μεταξύ των παραγωγών και έκτοτε έχει μπει σε κάθε ταινία του Star Wars. Ακόμη και πέρα ​​από το Star Wars, η φράση έχει εμφανιστεί και σε άλλες παραγωγές της Lucasfilm και σε άσχετες σειρές. Στην ταινία «Ο τελευταίος Τζεντάι», η φράση δεν λέγεται άμεσα. Αντίθετα, το droid BB-8 δίνει τη φράση στην αρχική ακολουθία μέσω μιας σειράς ηχητικών σημάτων. Αυτή η γραμμή επιβεβαιώνεται από τον σκηνοθέτη της ταινίας, Rian Johnson.

Ένα διαφορετικό τέλος;

Ενώ γραφόταν το σενάριο για την ταινία «Η επιστροφή των Jedi», ο Τζορτζ Λούκας φλέρταρε έντονα με την ιδέα ενός διαφορετικού τέλους… Για την ακρίβεια σκεφτόταν όταν ο Λουκ βγάλει το κράνος του Vader, να το φορέσει δηλώνοντας «Τώρα είμαι εγώ ο Vader» και να γίνει κακός.

Η φωνή του Τσουμπάκα συνδυάζει διάφορους ήχους ζώων

Στο σύμπαν του Star Wars, ο Τσουμπάκα είναι ένας πιστός σύντροφος του Χαν Σόλο. Ήξερες όμως ότι ο ξεχωριστός ήχος της φωνής του προέρχεται από τη μίξη θορύβων λιονταριών, αρκούδων, θαλάσσιων ίππων και άλλων ζώων; Επίσης, στη γαλλική μεταγλώττιση της ταινίας, αλλάζουν το όνομά του σε Τσικτάμπα, επειδή η αγγλική εκδοχή του μοιάζει ηχητικά πολύ με τη φράση «μασάω καπνό» (Chewing tobacco).

Πώς κάθεται ο C-3PO;

Κι όμως, υπάρχει άνθρωπος μέσα από το μεταλλικό κοστούμι του C-3PO droid. Είναι ο ηθοποιός Άντονι Ντάνιελς. Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν ό,τι πιο άνετο για να φοράει κανείς στα γυρίσματα και στην πραγματικότητα, ο Ντάνιελς δεν μπορούσε να κάτσει φορώντας τη στολή. Στα γυρίσματα της ταινία «Empire Strikes Back», αν ο C-3PO έπρεπε να είναι καθιστός σε κάποια σκηνή, καθόταν πρώτα ο Ντάνιελς και στη συνέχεια «έχτιζαν» τη στολή γύρω του. Γι’ αυτό δεν βλέπεις ποτέ τον C-3PO από τη μέση και κάτω όταν κάθεται.

Το Star Wars σύμπαν είναι σκόπιμα γεμάτο λέξεις από διάφορες γλώσσες

Ο Τζορτζ Λούκας ήθελε το σύμπαν του Star Wars να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο ξένο, κάτι που τον οδήγησε στην ιδέα να εφεύρει νέες γλώσσες για τα διαφορετικά έμβια είδη του franchise. Εκτός από τις ξένες γλώσσες, ο Τζορτζ Λούκας χρησιμοποίησε πολλές ασυνήθιστες γλώσσες για να φέρει λίγη κουλτούρα στο Star Wars. Οι ανακατεμένες γλώσσες που μιλούν οι χαρακτήρες του Star Wars περιλαμβάνουν μεταφρασμένες φράσεις από τα σανσκριτικά, τα ολλανδικά και άλλες γλώσσες της Κεντρικής Αμερικής και των Ιμαλαΐων. Πολλά από τα ονόματα των χαρακτήρων προέρχονται επίσης από φράσεις σε άλλες γλώσσες, όπως η ολλανδική λέξη για τον πατέρα που αποδόθηκε ως Darth Vader.

Ο μόνος χαρακτήρας με μωβ φωτόσπαθο

Στο σύμπαν του Star Wars, τα φωτόσπαθα έχουν συνήθως το χρώμα κόκκινο, πράσινο ή μπλε. Ωστόσο, ο Mace Windu θεωρείται ο μόνος χαρακτήρας στις ταινίες Star Wars που χρησιμοποιεί ένα φωτόσπαθο με μωβ χρώμα. Σύμφωνα με τον Τζορτζ Λούκας, ο Σάμιουελ Τζάκσον ζήτησε συγκεκριμένα το φωτόσπαθό του να είναι σε αυτό το χρώμα. Δεδομένου ότι δεν θα επηρέαζε την ιστορία ή το υπόβαθρο του χαρακτήρα, ο Λούκας επέτρεψε στον Τζάκσον να χειριστεί το εμβληματικό μωβ φωτόσπαθο του Mace Windu.

Το μυστικό τέλος

Αντί για την ατάκα «Είμαι ο πατέρας σου» που αργότερα θα ηχογραφούσε ο ηθοποιός φωνής του Darth Vader, Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ο ηθοποιός που υποδύεται τον κακό Darth στπ Episode V επρόκειτο να πει «ο Obi-Wan σκότωσε τον πατέρα σου». Τουλάχιστον αυτό γνώριζαν όλα τα υπόλοιπα μέρη του καστ, αλλά στην προβολή της ταινίας έπαθαν το ίδιο σοκ με τους θεατές με την μεγάλη ανατροπή στο τέλος!

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ έκανε ήχους φωτόσπαθων στις σκηνές μάχης

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Λούκας, αρκετοί ηθοποιοί είχαν την τάση να κάνουν τα δικά τους ειδικά ηχητικά εφέ με τη φωνή τους ενώ εξασκούνταν χρησιμοποιώντας φωτόσπαθα και άλλα παρόμοια αξεσουάρ. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο ΜακΓκρέγκορ απέκτησε αυτή τη συνήθεια και συχνά συνέχιζε να κάνει αυτούς τους θορύβους ενώ γύριζε τις σκηνές της ταινίας. Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι ήχοι έπρεπε να κοπούν ψηφιακά στην μετα-παραγωγή και να αντικατασταθούν με τα πραγματικά ηχητικά εφέ που χρησιμοποιούνται για τα φωτόσπαθα στις σκηνές μάχης. Αν κοιτάξεις προσεκτικά μπορεί να πετύχεις τον ΜακΓκρέγκορ να κουνάει τα χείλη του σε ορισμένες σκηνές μάχης των ταινιών.

Διαβάστε ακόμη: