«Η κυβέρνηση μείωσε την τελευταία τετραετία φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ συμπλήρωσε ότι «Δεν υπάρχει φορολογική λεηλασία, ο κ. Τσίπρας μάλλον θυμάται την περίοδο 2015 -2019 που κυβερνούσε ο ίδιος».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, απέδωσε τα αυξημένα φορολογικά έσοδα του 2022, στην υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις, στην μείωση της φορο-διαφυγής λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στον τουρισμό αλλά και στην ακρίβεια, για την οποία ωστόσο διευκρίνισε ότι είχε συνεισφορά στο 1/5 της αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα έσοδα μοιράστηκαν με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία, μέσω της μονιμοποίησης κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, της μονιμοποιήσης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, της αύξησης με μόνιμο τρόπο των συντάξεων, της ενίσχυσης όσων δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά και της αύξησης των απολαβών των γιατρών.

Αναφερόμενος στην φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας, τόνισε ότι το 2022 και το 2023 εισπράχθηκαν από 5,3 δις ευρώ από τη φορολόγηση των εταιρειών παραγωγής ενέργειας αλλά και τη φορολόγηση με 33% των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Εξήγησε επίσης ότι τα 4,7 δις έχουν ήδη εισπραχθεί, ενώ τα 600 εκατ. των διυλιστηρίων δεν έχουν εισπραχθεί γιατί δεν έχουν γίνει υποβληθεί ακόμη οι φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων.